Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Viime vuoden listautumisanteihin osallistuminen on kannattanut erityisesti lemmikkibisnekseen uskoville sijoittajille. Kuva: Istock/GelatoPlus

Musti Group on viime vuoden listautujien ykkönen – Kreate ja Orthex alkuvuoden kärkeä

Listautumisanteihin osallistuminen on aina mietinnän paikka. 2020 listautujista parhaiten on kiivennyt Musti Groupin kurssi. Tämä keväänä listautuneista sijoittajien kannalta lupaavimmilta vaikuttavat Orthex ja Kreate.

Viime vuonna Helsingin arvopaperipörssiin listautui vain neljä yhtiötä, lemmikkieläinbisnes Musti Group, ohjelmistoyhtiö Bilot, lääketieteen nanotekniikan sovelluksia kehittävä startup Nanoform Finland sekä Oulun Puhelin Oy:n omistusperinteitä jatkava Partnera. Näistä vain Musti Group listautui päälistalle, kolme muuta First North -listalle. Lisäksi First North -listalta päälistalle siirtyivät Verkkokauppa.com, United Bankers ja henkilöstöpalveluja tarjoava Eezy.

Kuluvan vuoden listautumistahti vaikuttaa vilkkaammalta. Talven ja kevään listautuneita on jo neljä, infrarakentaja Kreate, suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Sitowise, terveydenhoitoalan startup Nightingale Health sekä muovituotteistaan tunnettu Orthex.

Tarkastelimme listautuneiden yhtiöiden osakkeiden kurssikehitystä listautumispäivän päätöskurssista huhtikuun 1. päivän 2021 päätöskurssiin. Viime vuonna listautuneiden kurssikehitystä verrattiin myös Helsingin yleisindeksiin OMX Helsinki PI. Niistä yleisindeksille pärjäsi parhaiten kurssiraketti Musti Group, jonka osake on noussut 8,75 euron merkintähinnasta muhkeat 218 prosenttia aprillipäivän 27,8 euroon. Musti avauskurssi listautumispäivänä oli 10,39, joten nousua siitäkin on kertynyt runsaat 167 prosenttia. Yleisindeksi kohosi Mustin listautumispäivästä 10. helmikuuta 2020 tämän vuoden huhtikuun alkuun 8,75 prosenttia.

Toinen yleisindeksin päihittänyt listautuja on ollut Nanoform, jonka kurssi on noussut viime kesäkuun alun listautumispäivän 5,05 eurosta huhtikuun 6,95 euroon, eli 37,6 prosenttia. Yleisindeksi koheni aikavälillä 20,9 prosenttia.

Kaksi muuta viime vuoden listautujaa ovat ainakin toistaiseksi hävinneet reippaasti yleisindeksille, Bilot tosin vähän ”epäreilusti”, koska Bilotin listautumispäivänä 16.3.2020 OMX Helsinki PI kävi vuoden alimmillaan 6833 pisteessä ja noussut siitä tämän kuun alkuun peräti 66,5 prosenttia. Bilotin osake on toki avauspäivästä kallistunut yli 14 prosenttia.

Partnera oli viime vuoden listautujista ainoa, joka ei järjestänyt listautumistaan edeltävää osakeantia. Oulun Puhelin vaihtoi nimensä Partneraksi 2015 myytyään osuutensa DNA:ssa Norjan Telenorille. Partnera toimii pääomasijoittajana listaamattomiin yhtiöihin ja listautui tavoitteenaan parantaa osakkeensa likviditeettiä. Vahvasta taseestaan ja omistajaystävällisestä osinkopolitiikastaan huolimatta yhtiö ei juuri ole kiinnostanut sijoittajia. Partneran osake on vajonnut 2,47 euron avaustasolta 2,10 euroon eli 15 prosenttia. Samaan aikaan yleisindeksi on noussut saman 15 prosenttia. Yhtiön suurin omistaja on edelleen Oulun kaupunki.  

Tämän alkuvuoden listautujista ovat kurssikehityksen näkökulmasta onnistuneet erinomaisesti Kreate ja Orthex, joiden listautumisannit ylimerkittiin komeasti, ja avauskurssit ylittivät selvästi merkintähinnan. Kreaten kurssi tosin on aavistuksen verran tasaantunut, kenties ensimmäisen osingonmaksuerän takia, mutta edelleen yli 25 prosenttia merkintähintaa korkeammalla. Myös Orthexin kurssi on lähes 25 prosenttia merkintähintaa korkeammalla ja noussut taannoisesta avaustasostakin 14,6 prosenttia.

Sitowisen antihinnoittelu näyttää osuneen yrityksen kannalta kohdalleen. Osakkeen kurssi on heilahtanut muutaman pörssipäivän aikana vain vähän, aprillipäivään nousua vain prosentin verran.

Tuoreista listautujista miinuksella on vain Nightingalen osake. Jo avaus 5,15 euron kurssiin oli pettymys 6,75 euron merkintähintaan verrattuna. Huhtikuun alkuun osake on jatkanut alamäessä. Aprillipäivän arvo yli 30 prosenttia alle merkintähinnan ja 8,5 prosenttia alle avauksen. Terveysteknologiaan keskittyvien startuppien tulevaisuuden kehitystä on toki vaikea ennakoida lyhyen julkisen noteerauksen perusteella.

Viime vuoden listautumisanteihin osallistuminen on kannattanut erityisesti lemmikkibisnekseen uskoville sijoittajille. Myös Nanoformin kurssi on kehittynyt yleisindeksiä paremmin. Bilot on myös plussalla, vaikka ”hävinnytkin” indeksille. Sijoittajat näyttävät kuitenkin epäilevän teknologiakaupunki Oulun kykyä tunnistaa tulevaisuuden menestyjät.

Ensimmäisen pörssipäivän noteeraus on ylittänyt listautumisannin merkintähinnan joka toisella viime ja tämän vuoden listautujista. Pikavoittoja on ollut tarjolla Musti Groupin, Nanoformin, Kreaten ja Orthexin antiin osallistuneille. Tosin reippaasti ylimerkityt annit ovat rajoittaneet pikavoittojen määrää, ja ainakin Mustinsa heti myyneet saattavat jälkikäteen harmitella vikkeliä sormiaan.

Vuonna 2020 ja 2021 listautuneiden osakkeiden merkintähinnat ja avauspäivän kurssit, muutos verrattuna päätöskurssiin 1.4.2021 sekä vuonna 2020 listautuneiden kurssikehitys verrattuna yleisindeksiin:

 

Lisää aiheesta "Markkinat"