Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Raakaöljyn hintaan ennakoidaan nousupainetta, kun Yhdysvallat sulkee Iranin markkinoilta.

Musta kulta kohta taas nimensä veroista?

Öljyn hintaan voi olla luvassa nousupiikkejä, kun Iranin vienti tyrehtyy

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina lopettavansa Iranin öljynviennille myönnetyt poikkeusluvat, mikä sulkee maan käytännössä markkinoiden ulkopuolelle. Toukokuun alussa voimaan astuva päätös on aiheuttanut kritiikkiä Aasian maissa, etenkin Kiinassa, jotka ovat olleet Iranin öljyn pääasiallisia ostajia.

Iran pääsi takaisin kansainvälisille öljymarkkinoille presidentti Obaman kaudella, kun maat allekirjoittivat sopimuksen, jolla Iran sitoutui olemaan kehittämättä ydinaseita ja Yhdysvallat sekä muut länsimaat vähensivät talouspakotteitaan. Sopimus nosti Iranin öljynviejämaiden järjestön OPECin neljänneksi suurimmaksi tuottajaksi kolmen miljoonan tynnyrin päivätuotannollaan. Kuitenkin Yhdysvallat perääntyi uuden hallinnon kaudella sopimuksesta ja asetti Iranille uusia pakotteita, joiden myötä tuotanto oli huhtikuun alustavien tietojen mukaan jäänyt miljoonaan tynnyriin päivässä.

Valkoisen talon mukaan muut tuottajamaat, etunenässä Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiraatit, ovat luvanneet kompensoida Iranin markkinoilta sulkemista kasvattamalla omaa tuotantoaan. Jo aiemmin tässä kuussa Venäjä vihjaili valmiudestaan nostaa öljyntuotantoaan. Myös Yhdysvallat aikoo kasvattaa tuotantoaan jo nykyisestä, ennätyksellisen korkeasta 12 miljoonan tynnyrin päivätuotannosta.

Markkinoilla ei kuitenkaan uskota aivan näin ruusuiseen kuvaan.

-Öljyntuotanto on jo vähentynyt jonkin aikaa, kun talousvaikeudet kuristavat Venezuelan tuotantoa ja sisällissota haittaa tuotantoa Libyassa. Lisäksi OPECin lisäkapasiteetti on tiukalla. Nämä yhdessä Iranin markkinoilta sulkemisen kanssa saattavat sysätä öljymarkkinat vaarallisen lähelle negatiivista tarjontashokkia, makrodataan erikoistunut kanadalainen BCA Research arvioi maanantaina.

Lupaukset tuotannon lisäämisestä saattavat hyvinkin jäädä pelkäksi sanahelinäksi. OPEC-maat sopivat vasta tammikuussa leikkaavansa tuotantoaan 1,2 miljoonalla tynnyrillä päivässä tukeakseen öljyn hintaa ja välttääkseen viime vuonna nähdyn hinnan laskun toistumisen. Markkinoilla epäilläänkin, ettei tuottajamailla ole nykyisessä tilanteessa mitään kiirettä tuotantomääriensä nostoon.

Toisaalta Iranin ja Venezuelan päätuotetta eli rikkipitoisempaa, niin sanottua sour-raakaöljyä ei välttämättä saada riittävästi muilta tuottaja-alueilta. Muun muassa Yhdysvallat tuottaa pääasiassa vähemmän rikkiä sisältävää sweet-öljyä.

Jos siis tarjontatilanne tiukkenee öljymarkkinoilla edelleen, se tulee vääjäämättä heijastumaan kuluttajahintoihin. Bensiinin hinta on jo ollut muutaman viikon nousussa, kun kesän autoilukausi on aluillaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ja Lähi-idässä energiantarve lisääntyy ilmastointilaitteiden puhaltaessa täysillä hellekaudella.

Kesä on lisäksi monille öljynjalostajille seisokkien aikaa, mikä saattaa kiristää tilannetta entisestään.

Toisaalta osa Iranin asiakkaista saattaa hyvinkin uhmata Yhdysvaltain pakotteiden uhkaa ja jatkaa öljyostojaan.

-Suurin osa odottaa Kiinan jatkavan öljyntuontia Iranista ja se saattaa jopa kasvattaa ostojaan. Kiinalla on tässä näytön paikka, ettei se anna periksi Yhdysvaltain uhkailulle, SEB:n raaka-ainestrategi Bjarne Schieldrop kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Raakaöljyn hinta kipusikin tiistaina lähes puolen vuoden huippuihinsa. WTI-tynnyrin hinta päätyi 1,2 prosentin nousulla 66,34 dollariin, kun taas Pohjanmeren Brentistä sai maksaa 74,57 dollaria tynnyriltä eli 0,5 prosenttia maanantain päätöstasoa enemmän.

WTI:n hinnan ennakoidaan kiipeävän yli 70 dollariin tynnyriltä. Sveitsiläispankki UBS odottaa Brentin hinnan käyttäytyvän maltillisemmin ja pysyttelevän 70-80 taalan välissä.

Lisää aiheesta "Markkinat"