Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Moni asuntovelallinen on koron kanssa tekemisissä toden teolla vasta nyt

Suuri osa ensiasunnon ostajista otti asuntovelkansa nollakorkojen aikaan. Muutos voi järkyttää.

Moni asuntovelallinen maksaa korkoa nyt ensimmäistä kertaa. Nollakoron aikana asuntomarkkinoille tuli paljon ensiasunnon ostajia. OP Ryhmä kertoo, että noin joka toinen sen ensiasuntolaina-asiakkaista otti lainansa nollakorkoaikaan. Pankin asuntolainakannasta löytyy noin 85 000 nollakorkoaikana otettua ensiasuntolainaa.

− Ensiasunnon ostajilla menee varmasti hetki sopeutua korkojen nousuun ja nykyisen tasoisiin asumisen kustannuksiin. Pidempään asuntolainaa maksaneille korko on tullut tutuksi jo aiempina vuosikymmeninä, sanoo OP Ryhmän henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi.

− Kun asumiskulut nousevat, kannatta ensin miettiä mahdollisuuksia säästää. Pankin kanssa voi aina myös neuvotella erilaisista asuntolainan joustoista. Asuntolainan korkoa voi esimerkiksi vaihtaa kiinteään korkoon, lainaan voi hankkia korkosuojan tai lainan kuukausierää voi madaltaa. Tärkeintä on miettiä asiaa ajoissa, ja useimpien kohdalla löydetään toimiva ratkaisu.

Taloudellinen mielenrauha koetuksella Ruotsissakin

Lähes joka kolmas suomalainen pitää menojen ja tulojen yhteensovittamista vaikeana. Tästä kolmanneksesta 48 prosenttia kokee, että kulut ylittävät tulot. 47 prosenttia taas kertoo, etteivät he ole varautuneet odottamattomiin kuluihin. Tiedot käyvät ilmi Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2023 -tutkimuksesta.

Danske Bank on tutkinut pohjoismaalaisten taloudellista mielenrauhaa vuodesta 2018 asti. Taloudellinen mielenrauha on ollut koko mittaushistorian ajan heikointa Suomessa, mutta nyt jaetulla jumbosijalla on myös Ruotsi.

− Ruotsalaiset kotitaloudet ovat kärsineet suomalaisia kotitalouksia enemmän korkojen noususta. Ruotsissa asuntolainat on tyypillisesti sidottu kolmen kuukauden välein tarkistettavaan korkoon, jolloin myös korkojen nousu on näkynyt nopeammin kuin Suomessa. Suomessa asuntolainan korko tarkistetaan tyypillisesti kerran vuodessa, sanoo Danske Bankin Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan vt. johtaja Janne Lassila.

Lisää aiheesta "Markkinat"