Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Öljyn ja teollisuusmetallien hinta vaihtelee hurjasti ja jossain määrin myös ruoan hinta. Nämä saattavat vaikuttaa inflaatiolukemiin vuositasolla.

Mitkä alat ovat herkempiä inflaation vaihteluille?

Nordean päästrategi Antti Saari uskoo lähivuosina nähtävän jonkin verran korkeampaa inflaatiota kuin mihin viime vuosina on totuttu.

Öljyn ja teollisuusmetallien hinta vaihtelee hurjasti ja jossain määrin myös ruoan hinta. Nämä saattavat vaikuttaa inflaatiolukemiin vuositasolla. Tosin Saari epäilee, että polttoaineiden ja kulutushyödykkeiden hintojen kovin nousu vaikuttaa olevan takanapäin.

Energia-ala pärjää tyypillisesti hyvin nopeassa inflaatiossa. Heikommin pärjää päivittäistavarakauppa, sillä raaka-aineiden hintojen nousua voi olla haastavaa siirtää suoraan asiakkaille.

Saari näkee myös kulutustavara-alan olevan altis inflaation vaihtelulle, mutta ala on hyvin laaja, autovalmistajasta verkkokauppaan, jolloin yleispätevää johtopäätöstä voi olla hankala vetää.

– Sijoittajille on hyvä muistuttaa, että osakekurssit aina välillä laskevat ja välillä nousevat. Omassa sijoitustoiminnassa pitää muistaa pitkä aikaväli eikä yksittäisen yhtiön paino salkussa saisi olla iso, vaan hajautuksen pitää olla kunnossa, hän painottaa.

Suomen talouskasvu ennakoidaan kohtalaisen hyväksi

Suomen talouden toipuminen jatkuu vahvana tänä ja ensivuonna, vaikka ennusteet ovat hiukan alle euroalueen keskiarvon. Suomen ennusteet vuodelle 2021 on 2.7 prosenttia ja vuodelle 2022 2.8 prosenttia. Euroalueen kasvuennuste on tänä vuonna 3.5 prosenttia, ensi vuonna 3.0 prosenttia ja vuonna 2023 2.0 prosenttia.

– Pari vuotta mennään vielä hyvää vauhtia ja sitten palataan lähemmäksi sitä, mihin on totuttu, toteaa Saari.

Suomessa tarvitaan Saaren mukaan merkittäviä uudistuksia erityisesti työmarkkinoille ja julkiseen talouteen. Välittömin haaste talouden kannalta on työvoiman saatavuusongelma joillain aloilla.

– Kun koronarajoituksista päästään ja toimintoja ei tarvitse enää jarrutella, työvoimaakin alkaa löytyä. Vielä ihmiset ovat epävarmoja lähtemään sellaisille aloille, joissa ollaan kontaktissa ihmisten kanssa, Saari sanoo.

Myös pitkällä aikavälillä työvoiman saatavuus ylläpitämään hyvinvointiyhteiskuntaa on Saaren mukaan iso kysymys:

– Valitettavasti Suomen väestö on ikääntymässä, ja työmarkkinat tarvitsevat uudistuksia talouden kasvun tukemiseksi.

Lue aiheesta lisää: Sulattaako-inflaatio-osakesijoittajan-tuotot

Lisää aiheesta "Markkinat"