Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Bitcoinin hajautettu verkko saattaa poikkeusoloissa osoittaa myös vahvuutensa. Kuva: iStock

Miten sotilaallinen kriisi vaikuttaa kryptovaluuttoihin?

Asiantuntijaraadin mukaan sotilaallinen kriisi voi lisätä kryptovaluuttojenkin volatiliteettia, mutta yksilötasolla digitaalinen valuutta voi olla keino säilyttää omaisuus kriisin keskellä.

Kysyimme Kryptot-blogisarjan kirjoittajilta, miten sotilaallinen kriisi vaikuttaa kryptovaluuttamarkkinaan.

Anton Räsänen. Kuva: Eemeli Sarka

Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenen ja kryptovaluutta-alan neuvonantaja Anton Räsänen:

"Kryptovaluutat ovat hyvin volatiili, tuore ja riskinen omaisuusluokka ja kriisitilanteessa riskipitoiset omaisuusluokat voivat kärsiä usein eniten.

Toisaalta digitaalisen omaisuusluokan erityispiirteet saattavat yksilötasolla tarjota jopa erinäisiä pelastuskeinoja omaisuuden säilyttämisessä ja kuljettamisessa. Bitcoinin hajautettu verkko saattaa poikkeusoloissa osoittaa myös vahvuutensa tarjoten teknisen vaihtoehdon perinteisen maksu- ja pankkijärjestelmän rinnalle."

Henri Väkeväinen. Kuva: Eemeli Sarka

Konsensus ry:n hallituksen jäsen Henri Väkeväinen:

"Sotilaallisen kriisin vaikutukset kryptovaluuttoihin riippuvat hyvin pitkälti maasta, jossa kriisi tapahtuu tai johon se vaikuttaa. Esimerkiksi kryptovaluuttamarkkinoiden data-analyysiyhtiö Chainanalysisin mukaan Ukraina on ollut vuonna 2021 yksi maailman eniten kryptovaluuttoihin liittyvää teknologiaa käyttöönottaneista maista.

Sodan uhan toteutuessa tällaisissa maissa kryptovaluuttojen louhinta voi vähentyä. Mutta samalla kuitenkin valtioiden alkaessa poikkeuslain aikana jäädyttää vastapuolen pankkitilejä, turvallisten kryptovaluuttojen säilytyspalveluiden kysyntä voi puolestaan lisääntyä."

Martin Wichmann. Kuva: Eemeli Sarka

Konsensus ry:n hallituksen jäsen Martin Wichmann:

"Geopoliittinen epävarmuus näkyy pörssimarkkinoilla. Riskejä hinnoitellaan uusiksi Ukraina-tilanteen kehittyessä.

Korkean korrelaation myötä tämä epävarmuus näkyy myös kryptovaluuttamarkkinoilla. Konfliktin kärjistyessä on odotettavissa lisää volatiliteettia markkinoilla."

Toni Heiskanen. Kuva: Eemeli Sarka

Konsensus ry:n puheenjohtaja Toni Heiskanen:

"Bitcoin kestää maailmanlaajuisen hajautuksen ansiosta lähes minkä tahansa sotilaallisen konfliktin. Rakenteellisesti turvallinen raha- ja maksujärjestelmä selviää, kasvaa ja kukoistaa kriisien yli.

Hädän hetkellä kodeistaan pakeneville ihmisille bitcoin voi olla tärkein resurssi, sillä sitä on hyvin helppo kuljettaa, mutta vaikea varastaa, ja sen arvo tunnistetaan globaalisti."

Lue lisää: Miten inflaatio vaikuttaa kryptovaluuttoihin?

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"