Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Miten määritellään osinko-osake?

Osinko-osakkeen voi määritellä kolmella eri tavalla. Korkea osinkotuotto on yksi määritelmä, mutta ei ainoa. Osakkeen kokonaistuoton kannalta tärkeämpi tekijä on nouseva osinko.

Osinko-osakkeen määritelmä

Osinko-osake voidaan määrittää kolmella eri tavalla:

- Korkea osinkotuotto
- Tasainen ja nouseva osinko historiassa
- Nouseva osinko tulevaisuudessa.

Osinkotuotto lasketaan jakamalla viimeisin osinko tai osinkoennuste yhtiön osakekurssilla. 

Mikäli yhtiön keväällä 2019 jakama osinko oli 0,50 euroa, kevään 2020 ennustettu osinko 0,60 euroa ja osakekurssi 10 euroa, on osinkotuotto 5 % ja ennustettu osinkotuotto 6 %. Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto on historiassa ollut noin 4 %. 

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että suomalaiset yhtiöt, joiden osinkotuotto on yli 4 %:ia ovat korkean osinkotuoton yhtiöitä.
Tyypillisesti korkea osinkotuotto johtuu kahdesta tekijästä. Yhtiö jakaa ylisuuren osingon (koko vuoden tulos tai enemmän) tai osakkeen hinta on laskenut niin alas, että osinkotuotto-% nousee. Ensimmäinen ei ole niin vaarallista, jos yhtiön tulos on vakaa yli ajan. Jälkimmäinen kertoo siitä, että markkina ei usko osingon pysyvyyteen. Näin kävi esimerkiksi Nordealle ja Sammolle vuonna 2019. Markkina tiesi osinkojen leikkaukset ennen kuin kummankaan yhtiön johto.

Suomessa yli 7 %:n osinkotuottoa voi pitää varoittavana signaalina. Silloin kannattaa tarkistaa tulostrendi, taseen vakavaraisuus ja se johtuuko korkea osinkotuotto ylimääräisestä osingosta, jossa ei ole mitään negatiivista.

Nouseva osinko tärkein tuoton kannalta

Osakkeen arvonnousun kannalta tärkeämpi tekijä on nouseva osinko. Jos yhtiön osinko vuodesta toiseen nousee, niin myös osakekurssi seuraa pitkässä juoksussa perässä. Tällaisista yhtiöistä käytetään nimitystä osinkoaristokraatti. 

Yhdysvalloissa osinkoaristokraateiksi sanotaan S&P 500 -indeksiin kuuluvia yhtiöitä, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan 25 vuotta putkeen. Euroopassa titteliin riittää 10 vuotta.

Osinko-osakkeeksi voidaan määritellä myös yhtiöt, joiden arvioidaan maksavan hyvää ja nousevaa osinkotuottoa tulevaisuudessa. Ongelmallista tässä on, että osinkoennusteiden tekeminen vuosien päähän on arpapeliä.

Osinkosijoittajan kannattaa perkata yhtiöt, joilla on nouseva osinkohistoria ja tarkastaa, että tulevaisuuden osingonmaksukyky on tallella. Lisäksi kannattaa tarkistaa nykyinen osinkotuotto ja vertailla osinkoyhtiöitä toisiinsa. 

Paljonko olen valmis maksamaan osinkoyhtiöstä nyt ja minkälaista osinkoa yhtiö nykyisellä osinkotrendillä maksaa viiden vuoden kuluttua?

Taulukossa on kaksi kuvitteellista osaketta. Yhtiö B maksaa nyt selvästi parempaa osinkoa kuin yhtiö A, mutta kumpi todennäköisemmin tarjoaa paremman pitkän aikavälin kokonaistuoton?

Osinkoennusteet löytyvät kootusti Sijoittaja.fi:n osaketyökalusta. Työkalusta löytyvät tulosennusteet ja muut tunnusluvut sekä pisteytys taseen vakavaraisuudelle sekä tulostrendille. Osingonmaksukyky kannattaa lisäksi tarkistaa viimeisimmästä osavuosikatsauksesta. Mikäli yhtiön liikevaihto ja tulos kehittyvät positiivisesti ja taseessa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia, on osingonmaksukyky tallella. 

Osingonmaksukykyä romahduttaa yleensä suurinvestointi, yrityskauppa tai joku muu yllättävä tapahtuma, kuten koronapandemia. Sen seurauksena moni yhtiö on perunut osinkonsa tai siirtänyt maksua varmempaan ajankohtaan.
Ennen osinko-osakkeen ostoa, kannattaa tarkistaa vielä strategia. Siinä yhtiöt yleensä ilmoittavat osinkopolitiikan, joka voi olla x %:ia tuloksesta tai kassavirtaan ja velkaantuneisuuteen sidottu.
 
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi sivustolla.

Jäsenetu Osakeliiton jäsenille

Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi:n maksulliseen jäsenyyteen. Sijoittaja.fi tarjoaa 25% alennuksen vuosijäsenyyden oston yhteydessä Osakeliiton jäsenille. Lunasta jäsenetusi valitsemalla vuosijäsenyys ja syöttämällä kuponkikoodin oskl2020. Siirry lunastamaan jäsenetusi.

Osaketyökalussa on lähes kaikki suomalaiset pörssiosakkeet sekä mielenkiintoisimmat ulkomaiset osakkeet. Osaketyökalusta käyttäjä löytää eri sijoitustyylien osakkeet, kuten osinkoyhtiöt helposti. Työkalusta löytyvät myös sijoittajan tärkeimmät arvostusluvut, joten sijoittaja voi vertailla osinko-osakkeiden arvostuslukuja ja osinkotuottoja toisiinsa.

 

Etko ole vielä jäsen?

Osakesäästäjien jäsenenä saat muiden rahanarvoisten etujen lisäksi sijoittajan tuhdin lukupaketin Viisas Raha aikakauslehden.

Liity nyt

 

Lisää aiheesta "Markkinat"