Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Asuntosijoittamista eivät koske vain ympäristövastuu, vaan laajalti myös sosiaalisen ja hallinnollisen vastuun kysymykset. Kuva: iStock

Miten asuntosijoittaja voi vaikuttaa sijoitustensa vastuullisuuteen?

ESG-kysymykset koskettavat myös asuntosijoittajaa, mutta vaikutusmahdollisuudet voivat toisinaan olla pieniä.

– Yksittäisen asuntosijoittajan vaikutusmahdollisuudet voivat olla vähän pienempiä, mutta kaikessa kuluttamisessa ja sijoittamisessa omilla valinnoilla on merkitystä, United Bankersin salkunhoitaja Perttu Hokkanen huomauttaa.

Hän on salkunhoitajana UB Suomi Kiinteistöt -erikoissijoitusrahastossa, joka sijoittaa suomalaisiin tontteihin sekä toimitila-, asunto- ja yhteiskuntakiinteistöihin.

Vastuullisuuskysymykset ovat arkipäiväistyneet, ja ammattimaisesta sijoittamista ohjaavatkin jo vastuullisuusperiaatteet ja -strategiat.

Perttu Hokkanen

– Odotamme kohteiltamme moderneja ja energiatehokkaita rakennusratkaisuja. Haluamme kaikilta osin viedä rakennuttamista kestävämpään suuntaan, ja mietimme aina, pystyykö esimerkiksi purkamisesta syntyvää materiaalia hyödyntämään uudelleen.

Ympäristökysymysten lisäksi esillä on myös sosiaalinen vastuu. Kiinteistösijoitusyhtiöt joutuvat varmistamaan esimerkiksi alihankkijoidensa ja muiden kumppaneidensa vastuullisuuden. Sen sijaan vuokralaisvalinnassa sosiaalisen vastuun kysymykset koskevat yhtä lailla sekä ammattisijoittajaa että yksityissijoittajaa.

– Vuokralaisetkin on valittava vastuullisesti ja huomioitava tasa-arvoisuus. Ketään ei voi syrjiä, Hokkanen muistuttaa.

Ympäristökysymyksissä yksittäisen asuntosijoittajan kannattaa lähteä liikkeelle kohdekiinteistön tarkistuksesta: onko kiinteistön ylläpito hoidettu asianmukaisesti ja korjaukset tehty oikea-aikaisesti?

– Vaikuttaa voi myös osallistumalla omien kykyjen ja mahdollisuuksien mukaan taloyhtiön päätöksentekoon yhtiökokouksessa tai hallitustyöskentely kautta.

Hokkanen pitää tärkeänä, että vastuullisuuskysymyksiä pohditaan vaikuttavuuden kautta.

– Kiinteistösijoittamisessa se voi olla helpompaa kuin muussa sijoittamisessa. Kiinteistön ylläpitokustannuksista noin 40 prosenttia on energiaan liittyviä kustannuksia, joten niitä optimoimalla voi parhaassa tapauksessa parantaa sijoituskohteen tuottoa pienentämällä ylläpitokuluja. Energiankulutuksen pienentäminen vähentää samalla hiilidioksidipäästöjä.

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"