Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Warren Buffett on kertonut Berkshiren tähtäävän ”mammuttiluokan” ostokseen, mutta sopivaa ostokohdetta ei ole vielä ilmaantunut. Kuva: Krista Kennell, Shutterstock

Mitä sanoo Buffett?

Maailman kannattavimpiin sijoitusyhtiöihin lukeutuva Berkshire Hathaway järjestää yhtiökokouksensa lauantaina, mutta huomio kiinnittyy jälleen kerran toimitusjohtaja Warren Buffettin sanomisiin. Katso livelähetys lauantaina klo 16.45.

Berkshire Hathawayn omistajat kokoontuvat tuttuun tapaan yhtiökokoukseen Omahaan, Nebraskaan. Päivä alkaa yhtiön osavuosikatsauksella, joka julkaistaan kello 15 Suomen aikaa. Varsinainen yhtiökokous starttaa paria tuntia myöhemmin, ja tällä kerralla sitä sekä kokousta edeltävää, toimitusjohtajan, hallituksen puheenjohtajan Warren Buffettin ja hallituksen varapuheenjohtajan Charlie Mungerin kysymys-vastaus-sessiota voi seurata suorana lähetyksenä internetin kautta.

Suora lähetys käynnistyy lauantaina 16.45 Suomen aikaa, ja Buffettin ja Mungerin Q&A-sessio alkaa noin kello 17.15. Lähetystä voi katsoa osoitteessa https://finance.yahoo.com/brklivestream

TALLENNE lähetyksestä löytyy täältä:

 https://finance.yahoo.com/news/warren-buffett-says-brexit-a-mistake-but-would-still-do-a-deal-210235818.html

Kritiikkiä sijoituksista?

Klassista osta ja pidä -sijoitusstrategiaa toteuttavalla Berkshire Hathawayllä on omistuksia laidasta laitaan: karkkeja, virvoitusjuomia, mattoja, lenkkitossuja, kännyköitä, lentoyhtiöitä, rautateitä, vakuutuksia, pankkeja, luottokortteja ja niin edelleen. Yhtiöllä on lisäksi noin 112 miljardin dollarin (suunnilleen 100,4 miljardia euroa) käteisvarat, joista se voi tehdä uusia ostoksia.

Kassaa saatetaan polttaa edelleen jatkamalla omien osakkeiden ostoja, joille saatiin valtuutus viime vuoden yhtiökokoukselta. Osinkoa yhtiö ei jaa.

Kun Buffett sanoo jotain, sijoitusmaailma tapaa kuunnella herkällä korvalla. Hän paljasti jo torstaina CNBC-kanavalle Berkshire Hathawayn ostaneen verkkokauppajätti Amazonin osakkeita, mutta totesi, ettei sijoituspäätös ollut hänen – vaikka Buffett on yhtiöstä pitkään pitänytkin.

Buffett on kertonut Berkshiren tähtäävän ”mammuttiluokan” ostokseen, mutta sopivaa ostokohdetta ei ole vielä ilmaantunut. Tarkan taalan miehenä hän ei myöskään halua maksaa ostoista ylihintaa, vaan karsastaa pörssin nykyisiä arvostustasoja.

Kuitenkin yhtiö ilmoitti aiemmin viikolla suunnittelevansa kymmenen miljardin dollarin sijoitusta öljy-yhtiö Occidental Petroleumiin, joka käy parhaillaan tarjouskisaa kilpailijastaan Andarko Petroleumista öljyjätti Chevronin kanssa.

Muut omistajat saattavat kysellä Buffettilta heikosti kuluvana vuonna pärjänneistä sijoituksista, kuten skandaaleiden ryöpyttämistä Wells Fargo -pankista tai massiivisen alaskirjauksen arvonalennuksista tekemään joutuneesta elintarvikejätti Kraft Heinzista. Myös ”Omahan oraakkelin” lempiyhtiöihin lukeutuvan Coca-Colan omistus saattaa nousta esille, sillä juomajätti on ollut hidas reagoimaan kuluttajien tottumusten muutoksiin ja kehittämään omia vaihtoehtojaan terveellisempien juomien kategorioihin.

Toisaalta on mielenkiintoista seurata, miten Buffett mahdollisesti kommentoi Yhdysvaltain nykytilaa ja politiikkaa. Miljardöörisijoittaja on aiemmin puhunut muun muassa rikkaiden verotuksen kiristämisen ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta sekä kritisoinut maan nykyistä hallintoa.

Lisää aiheesta "Markkinat"