Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Pörssiromahdus voi olla sijoittajalle myös mahdollisuus hankkia edullisia osakkeita salkkuun. Kuva: iStock

Mitä jos pörssiromahdus tulee, kun Suomen pörssi on kiinni?

Pörssi voi romahtaa koska vain. Hyvin hajautettu salkku antaa mahdollisuuden reagoida markkinoiden muutoksiin jopa keskellä yötä.

Pörssikuplasta on varoiteltu koko vuosi. Mitä jos pörssiromahdus tulee silloin, kun pörssi on Suomessa kiinni? Esimerkiksi uudenvuodenaattona Euroopan pörssit ovat kiinni, mutta Yhdysvalloissa ja Kanadassa kauppaa käydään tavalliseen tapaan. Mitä tilanne tarkoittaisi sijoittajan kannalta?

"Koko ajan on riski, että pörssiromahdus tulee silloin, kun Euroopan pörssit ovat kiinni. Yhdysvaltain pörssit ovat päivittäin auki tunteja Helsingin sulkeuduttua (klo 23 saakka), ja Aasian pörssit ovat auki Suomen aikaa yöllä. 

Kansallisia juhlapäiviä, jolloin muualla pörssit ovat auki, on vain kourallinen pörssipäivistä. Jos näin kävisi esimerkiksi vuoden viimeisenä päivänä, iso osa sijoittajista joutuisi odottamaan kotipörssin aukeamista.

Osakesijoittaja pystyy toimimaan nopeammin kuin rahastosijoittaja.

Tällä hetkellä Nordnetin suomalaisten asiakkaiden pörssikaupan volyymista vajaat 40 prosenttia käydään Helsingin pörssin ulkopuolella, joten moni sijoittaja pystyisi toimimaan tässä pörssiromahduksessa. 45 prosentilla osakkeita omistavista sijoittajista on salkussaan kansainvälisiä osakkeita, useimmiten USA:sta. Tilanne ei siis ole niin huolestuttava kuin ensi alkuun voisi luulla.

Rahastosijoittajalle juhlapyhät ovat ongelmallisia etenkin, jos niitä sattuu paljon peräkkäin eri maissa. Monet rahastot sijoittavat arvopapereihin ympäri maailman, ja rahastoille ei välttämättä lasketa arvoa silloin, kun jokin markkina on kiinni. Jos rahastolle ei voida laskea arvoa, toimeksiantojen toteutus siirtyy seuraaville pankkipäiville. Tämä voi helposti aiheuttaa hermoilua lunastuksen tehneelle sijoittajalle. 

Paljon riippuu siis siitä, kuinka maantieteellisesti hajautettu salkku sijoittajalla on ja onko romahduksessa tarkoitus päästä äkkiä eroon omistuksista vai ostaa kansainvälisiltä markkinoilta halventuneita osakkeita salkkuun."

Vastauksen antoi Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Lisää aiheesta "Markkinat"