Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Lajin luonne on aika vaativa, eikä kukaan ole aina oikeassa, Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen tunnistaa.

Millaista palautetta osakeanalyytikko saa? Pääanalyytikko: kaikkeen asialliseen palautteeseen vastataan

Nousumarkkinassa ja positiivisilla suosituksilla palautetta tulee jonkin verran vähemmän, Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen arvioi.

Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen tunnistaa osakeanalyytikoita koskevan sama ilmiö kuin sääennustajien kohdalla: Aurinkoista tulevaisuutta ennustamalla saa vähemmän palautetta kuin arvioimalla edessä olevan synkkiä aikoja. Lisäksi vääristä suosituksista tulee palautetta enemmän kuin oikeaan osuneista. Ylipäätään osakeanalyytikoiden sijoittajilta saama palaute on kasvussa.

– Kääntyminen karhumarkkinaan ja viime vuosina nähty aika merkittäväkin sijoittajayhteisön kasvu on johtanut palautteen määrän lisääntymiseen, Viljakainen sanoo.

Analyysitalo Inderesin palveluksessa on 23 analyytikkoa. He saavat palautetta suoraan sähköpostilla, puheluina ja tekstiviesteinä, mutta myös yhtiön omalla sijoittajien keskustelufoorumilla.

– Sen takia siellä foorumilla ollaan, että pystytään käymään dialogia eri sijoittajien kanssa. Jokaisessa raportissa on ihan tarkoituksella analyytikon yhteystiedot. Ei palautetta kuitenkaan suhteettoman paljon tule, Viljakainen sanoo.

Inderesin sisäisen ohjeen mukaan analyytikoilla on oikeus jättää vastaamatta asiattomiin palautteisiin.

– Kaikkiin asiallisiin palautteisiin vastataan, ja tarvittaessa siihen myös allokoidaan aikaa.

Viljakaisen mukaan keskustelu palautteen antajien kanssa etenee varsinaiseen analyysin sisältöön valitettavan harvoin.

– Toivoisin, että siihen vaiheeseen päästäisiin huomattavan paljon useammin, koska järkevä dialogi siitä, miksi ollaan eri mieltä, kehittäisi sekä analyytikkoa että sijoittajaa. Aika usein palaute kohdistuu suositukseen tai tavoitehintaan, joka on palautteen antajan mielestä jostain syystä väärä, mutta järkevää dialogia juurisyistä ei riittävän usein päästä käymään.

Pääanalyytikko toivoo rakentavaa palautetta.

– Lajin luonne on aika vaativa, eikä kukaan ole aina oikeassa. Olemme väärässä jopa aika useinkin, vaikka parhaamme aina yritämme. Siksi olisi hyvä päästä kiinni juurisyihin, miksi analyytikko on sijoittajan mielestä väärässä.

Lisää aiheesta "Markkinat"