Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Kivenmurskauslaitteiden kysyntä on vähentynyt nopeasti, kun taas kaivoslaitteiden markkina on pysynyt vakaana, toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo. Kuva: Tomi Parkkonen / Metso Group.

Metso onnistui kasvattamaan tilauskantaansa

"Covid-19:n vaikutus taloudelliseen tulokseemme oli ensimmäisen neljänneksen aikana vielä melko vähäinen", toimitusjohtaja Pekka Vauramo totesi. Yhtiö ennakoi osittaisen fuusion Outotecin kanssa sujuvan aikataulussa.

Metson liikevoitto supistui tammi-maaliskuussa 73 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 100 miljoonasta eurosta. Konepajayhtiön saadut tilaukset kasvoivat 5 prosenttia vertailujakosta ja olivat 1 065 miljoonaa euroa. 

Liikevaihto pysyi viimevuotisella tasolla ollen 832 miljoonaa euroa. Oikaistu EBITA jäi 91 miljoonaan euroon vertailujakson 105 miljoonasta. Osakekohtainen tulos oli 0,35 euroa. 

– Covid-19:n vaikutus taloudelliseen tulokseemme oli ensimmäisen neljänneksen aikana vielä melko vähäinen. Helmikuussa Kiinan toimintaamme vaikuttivat paikalliset sulkutoimenpiteet, joilla oli jonkin verran vaikutusta myyntiin ja tulokseen helmikuun aikana. Kiinan toimintojen uudelleen käynnistymisen jälkeen toiminta Kiinassa on jatkunut normaalilla kapasiteetilla maaliskuun alusta alkaen, Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo toteaa yhtiön tulostiedotteessa.

Koronaviruspandemian tuomat rajoitukset toki tuntuvat jo.

– Kivenmurskauslaitteiden kysyntä on vähentynyt nopeasti, kun taas kaivoslaitteiden markkina on pysynyt vakaana. Palveluliiketoimintaan ovat vaikuttaneet matkustamiseen ja työvoiman liikkuvuuteen liittyvät rajoitukset, jotka ovat estäneet palvelutöiden suorittamisen asiakkaiden luona. Joissakin maissa viranomaisten määräämät sulkemiset ovat vaikuttaneet myös Metson omaan toimintaan.

Säästökuurilla yhtiö on ollut jo jonkin aikaa valmistautuessaan osittaiseen fuusion Outotecin kanssa 

– Valmistautuessamme tulevaan osittaisjakautumiseen olemme pyrkineet pitämään kustannuksemme kurissa jo vuoden 2019 jälkipuoliskolta lähtien. Covid-19-tilanteen laajennuttua olemme vähentäneet harkinnanvaraisia menoja koko organisaatiossa.

– Lisäksi olemme toteuttaneet henkilöstöön vaikuttavia väliaikaisia toimenpiteitä, kuten työajan lyhentämisiä tai palkan alentamisia. Myös Metson johtoryhmä on päättänyt omien palkkojensa alentamisesta huhtikuusta alkaen.

Lähde: Metson osavuosikatsaus Q1/2020

Yhtiö ilmoitti tänään myös sopineensa lisärahoituksesta.

Rahoitus koostuu 100 miljoonan euron kaksivuotisesta Nordea Pankin lainasta, joka arvioidaan nostettavan lähiaikoina. Lisäksi yhtiö on allekirjoittanut neljä valmiusluottolimiittisopimusta, joiden yhteismäärä on 190 miljoonaa euroa. 

Uudet lainat siirtyvät yritysfuusion toteutuessa Metso Outotecille.

– Näistä poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta olemme edistyneet hyvin Metso Outotec ja Neles -järjestelyssä. Meiltä puuttuu vielä joitakin hyväksyntöjä kilpailuviranomaisilta, mutta pyrimme saamaan ne niin että voisimme saada järjestelyn päätökseen aiemmin julkistetun aikataulun mukaisesti 30.6.2020, Vauramo sanoo.

Covid-19-tilanteen ennustamattomuuden takia Metso ei toistaiseksi arvioi markkina-aktiviteettinsa kehitystä kuudeksi kuukaudeksi eteenpäin. 

Maaliskuun lopussa perutuissa markkinanäkymissään yhtiö ennusti: sekä Minerals- että Flow Control -segmentissä markkina-aktiviteetin odotetaan jatkuvan nykyisellä tasolla sekä laitteissa että palveluissa.

Metso osavuosikatsaus Q1/2020

Inderesin analyytikko Erkki Vesola kommentoi tulevaa Metson ja Outotecin fuusiota. (Kesto: 7:54)

 

 

Lisää aiheesta:

Fuusioon valmistautuvat Metso ja Outotec petrasivat kannattavuuttaan tuntuvasti

KUUKAUDEN OSAKE: Metso

Lisää aiheesta "Markkinat"