Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Metso Outotecin tilaukset ja tulos pettivät odotukset

Metson Minerals-liiketoiminnan ja Outotecin fuusion kautta muodostuneen Metso Outotecin tilausmäärät laskivat heinä-syyskuun välisenä aikana markkinakonsensusta reippaammin 836 miljoonaan euroon ja yhtiön kannattavuus samalla heikkeni.

Metso Outotecin liikevaihto heinä-syyskuun välisenä laski hieman edellisvuoden tasolta ollen 985 miljoonaa euroa, kun edellisen vuoden kolmannella kvartaalilla liikevaihto oli 1 073 miljoonaa euroa. Samaan aikaan yhtiön oikaistu EBITA laski 109 miljoonaan euroa eli 11,1 prosenttiin liikevaihdosta, kun vuotta aiemmin luku oli 153 miljoonaa euroa tai 14,3 prosenttia.

Tulospettymys sai Metso Outotecin pörssikurssin noin 10 prosentin laskuun pörssin avautumisen jälkeen.

Metso Outotecin toimitusjohtaja Pekka Vauramo kommentoi lyhyesti kulunutta vuosineljännestä yhtiön tulostiedotteessa:

– Operatiiviseen tulokseemme (oikaistu EBITA) vaikutti negatiivisesti myynnin lasku verrattuna viime vuoteen sekä Metallit ja kierrätys -segmentin tappiollinen tulos. Metallinjalostusmarkkinoiden heikkenemisen johdosta Metallit-liiketoiminnan laajuus ja kustannusrakenne arvioidaan osana erillistä saneeraus- ja muutosohjelmaa, jonka tulosten odotetaan näkyvän ensi vuoden aikana, Vauramo sanoi.

Kivenmurskaus- ja kaivosteollisuudella ”selkeät roolit” strategiassa

Metso Outotec julkisti tulosraportin jälkeen myös strategiansa ja uudet taloudelliset tavoitteensa. Yhtiö kertoi tavoittelevansa syklin eli 15 prosentin EBITA-tulosmarginaalia, vähintään 50 prosentin osinkoa suhteessa osakekohtaiseen tulokseen, vastuullisuuden kehittämistä ilmaston lämpenemistä 1,5 celciusasteeseen rajaavien tavoitteiden mukaisesti ja luottoluokituksen säilyttämistä ”investment grade” -tasolla.

Metso Outotec kertoi uuden toimintastrategiansa julkistamisen yhteydessä keskittyvänsä kivenmurskauksen, mineraalien käsittelyn sekä ”valikoitujen alueiden” metallien jalostuksen asiakastoimialoihin.

– Kivenmurskaus- ja kaivosteollisuudella on selkeät roolit strategiamme ytimessä. Niiden kehitystä ajavat eteenpäin maailmanlaajuiset megatrendit, ja olemme hyvässä asemassa tarjoamaan asiakkaiden vaatimusten mukaisia tuotteita, ratkaisuja ja palveluita. Metallit-liiketoiminnassa aloitamme saneeraus- ja muutosohjelman, jonka tarkoituksena on parantaa kannattavuutta ja varmistaa liiketoimintojen ja resurssien yksityiskohtaisempi ja huolellisempi johtaminen, Vauramo jatkaa.

Kierrätys-liiketoiminta myyntiin

Lisäksi yhtiö kertoi aikeistaan myydä Kierrätys-liiketoimintansa sen vähäisten synenergiaetujen takia uuden Metso Outotec yhtiön kanssa. Liiketoiminta myy tuotteita ja palveluja sekä metallin että jätteen kierrätykseen. Sen liikevaihto vuonna 2019 oli 156 miljoonaa euroa ja oikaistu EBITA-marginaali noin kuusi prosenttia. Kierrätyksen palveluksessa on 300 henkilöä ja sen päätoimipaikat ovat Tanskan Horsens, Saksan Düsseldorf sekä San Antonio Teksasissa Yhdysvalloissa.

– Vaikka kiertotalous ja muut markkina-ajurit tuovat houkuttelevia mahdollisuuksia kehittää Kierrätys-liiketoimintaa, sillä on vain vähän synergioita uuden Metso Outotecin kanssa, eikä Metso Outotec näin ollen ole paras omistaja edistämään liiketoiminnan mahdollisuuksia täysimääräisesti, toimitusjohtaja Vauramo muotoilee.

Osakkeen ”Osto”-suositus edelleen voimassa

OP:n analyytikko Anssi Raussi myönsi puhelinhaastattelussa, että Metso Outotecin tulos oli tilauskannan luisumisen osalta pettymys, mutta korosti, että yhtiön käynnissä olevat organisaatiomuutokset ovat koronapandemian lisäksi osaltaan vaikuttamassa yhtiön kolmannen kvartaalin tulokseen ymmärrettävästi negatiivisesti. –

– Jos katsoo oikaistua EBITA riviä eli liikevoittoa ilman yrityskauppapoistoja niin se oli ihan linjassa meidän odotusten kanssa, vaikka konsensuksesta hieman jäikin alle. Kun ottaa huomioon sen, että konsernin sisäinen uudistus oli käynnissä, eikä yhtiö pystynyt väliaikaisia säästöjä toteuttamaan merkittävissä määrin, kuten se teki vuoden toisella kvartaalilla, niin tulos oli ihan hyvä, Raussi sanoi.

– Tilausten heikkous johtui ensihavaintomme mukaan lähinnä koronapandemiasta, joka on hidastanut asiakkaiden päätöksentekoa ja erilaiset rajoitukset hankaloittaneet huoltotoimintaa, sanoi Raussi.

Raussin mukaan OP:n ennakoi Metso Outotecin tilausten yltävän heinä-syyskuun välisenä aikana 956 miljoonaan euroon, kun vastaava konsensusodotus oli 999 miljoonaa euroa.

– Raussi lisäsi, että yhtiön ilmoittamana positiivinen kannattavuusnäkymä eli 15 prosentin oikaistu EBITA on ”ihan hyvä välitavoite, jolla päästäisiin lähemmäs saman alan kaikkein kannattavampia yhtiöitä.”

Myös vuotuinen osinkoarvio eli vähintään 50 prosentin osinko suhteessa osakekohtaiseen tulokseen on positiivinen ja noudattaa sitä linjaa, mitä yhtiöiden yhdistymisestä ensimmäistä kertaa tiedotettaessa sanottiinkin.

– Voidaan siis odottaa ihan hyvää osinkoa jatkossa yhtiöltä

OP:llä on ”osta”-suositus osakkeelle.

– Jos verrataan saman toimialan yhtiöihin, jotka toimivat maailmalla ja ketkä toimivat samoilla markkinoilla ja kilpailevat keskenään niin Metso Outotec on selvästi heitä edullisemmin arvostettu, emmekä tässä vaiheessa näe perustetta, joka perustelisi tätä eroa.

Lähde: Metso Outotec osavuosikatsaus Q3/20

Metso Outotec sijoittajille

Metso Outotec osavuosikatsaus (pdf)

Lisää aiheesta:

Metso Outotec sai yhdistymisen aiheuttamat yt-neuvottelut päätökseen

Metso Outoteciltä vahva alkuvuosi – digitaalinen myynti toimii myös raskaassa sarjassa

Metso Outotec antoi positiivisen tulosvaroituksen – korona vaikutti odotuksia vähemmän

Metso Outotec ja Neles - nyt itsenäisinä yrityksinä

 

Lisää aiheesta "Markkinat"