Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Kiinassa sellujen markkinatilanne on viime kuukausina hieman piristynyt, Euroopassa paperituotannon raju lasku vähentää edelleen markkinasellun kysyntää, toimitusjohtaja Mika Joukio sanoo. Kuva: Timo Porthan

Metsä Board täytti lupauksensa - Kiinassa sellumarkkina on piristynyt, Euroopassa kysyntä vähenee

Metsä Boardin ensikuitukartonkien myynti kasvoi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Koronapandemia lisäsi pakkausmateriaalien kysyntää elintarvike- ja lääketeollisuudessa.

Metsä Boardin liikevaihto laski heinä-syyskuussa oli 471,2 miljoonaan euroon viime vuoden vertailujakson 489 miljoonasta eurosta. Analyytikot odottivat 472 miljoonan euron liikevaihtoa.

Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos nousi 62,5 miljoonaa euroa vuodentakaisesta 42,5 miljoonasta eurosta. Analyytikkojen konsensus­ennusteessa vertailukelpoisen liiketuloksen odotettiin olevan 41,5 miljoonaa euroa. 

Heinä-syyskuun vertailukelpoinen osakekohtainen kohosi 0,13 euroa vertailujakson 0,09 eurosta.

Yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen lokakuun alussa ja arvioi kolmannen vuosineljänneksen vertailukelpoisen liiketuloksen olevan noin 62 miljoonaa euroa.

Yhtiön kannattavuutta tukivat kartongin matalammat tuotantokustannukset, kiinteiden kustannusten lasku sekä myönteinen valuuttakurssivaikutus.

Tulosohjeistuksessaan Metsä Board arvioi nyt vertailukelpoisen liiketuloksen olevan vuoden neljännellä neljänneksellä suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä.

Kartonkitoimitusten arvioidaan laskevan hieman vuoden neljännellä neljänneksellä vuoden 2020 kolmannen neljänneksen tasosta. Toimitusmäärien laskuun vaikuttaa kausiluonteisesti hiljaisempi joulukuu. 

Koronapandemia loi kysyntää

Koronapandemia lisäsi pakkausmateriaalien kysyntää elintarvike- ja lääketeollisuudessa, samalla kysyntä heikkeni ylellisyystuotteiden pakkausmateriaaleissa ja graafisissa papereissa.

Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukion mukaan koronapandemian negatiiviset vaikutukset yhtiön liiketoimintaan ovat toistaiseksi jääneet odotettua vähäisemmiksi.

– Hyvä kysyntätilanne elintarvike- ja lääkepakkauksissa sekä vähittäiskaupan eri pakkausratkaisuissa on lisännyt ensikuitukartonkiemme myyntiä niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa. Tammi–syyskuussa kartonkiemme kokonaistoimitusmäärät olivat korkeammalla tasolla kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla.

– Lisäksi kierrätettävät uusitutuvasta puukuidusta valmistetut kartonkimme soveltuvat erinomaisesti kestävään pakkaamiseen, mikä tukee niiden kysyntää myös tulevaisuudessa.

Markkinasellun myyntihinnat laskussa 

Markkinasellujen myyntihinnat olivat heinä-syyskuussa viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa matalammat.

– Kiinassa sellujen markkinatilanne on viime kuukausina hieman piristynyt, Euroopassa paperituotannon raju lasku vähentää edelleen markkinasellun kysyntää, Joukio toteaa. 

Metsä Board on valmis tekemään lopullisen investointipäätöksen Husumin sellutehtaan uudistamisesta heti, kun ympäristöluvan muutos saa viranomaishyväksynnän Ruotsissa. 

Metsä Board käynnisti vuonna 2019 Husumin sellutehtaan uudistamisesta Ruotsissa. Investoinnin ensimmäinen vaihe sisältää uuden soodakattilan ja uuden turbiinin. Sen kokonaisarvo on noin 320 miljoonaa euroa, ja se jakautuu vuosille 2019–2022. Yhtiö arvioi sen tuottavan noin 35 miljoonan euron vuosittaisen kassavirtaparannuksen.

– Husumin sellutehtaan uudistaminen on meille tärkeä investointi: se mahdollistaa pitkäjänteisen ja kilpailukykyisen kartonkiliiketoiminnan kehittämisen ja kasvattamisen Husumin tehdasintegraatissa tulevina vuosina.  

Joivion mukaan vastuullisten pakkausratkaisujen kysyntä vauhdittaa tarvetta uusille innovaatioille ja syyskuussa Metsä Board avasi Äänekoskelle osaamiskeskuksen.

– Sen tavoitteena on vauhdittaa materiaali- ja pakkausinnovaatioita hyödyntäen huipputeknologiaa tutkimus- ja kehitystyössä sekä tarjota yhteistyöalusta asiakkaille ja teknologiakumppaneille maailmanlaajuisesti.

Lähde: Metsä Board osavuosikatsaus Q3/20

Metsä Board sijoittajille

Metsä Board Q3/20 (pdf)

Lisää aiheesta:

Metsä Boardilta positiivinen tulosvaroitus – kartongilla riittää kysyntää

Metsä Board paransi tulostaan –  pandemia lisäsi pakkausmateriaalien kysyntää

Sellun hinnan halpeneminen vei Metsä Boardilta miljoonia

Metsä Boardin tulosta leikkaa sellun hinnan lasku – lakot tuntuvat tulevissa luvuissa

Selluherkkä kartonkiyhtiö

 

Lisää aiheesta "Markkinat"