Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Valtionvarainministeri Matti Vanhanen. Kuva: Eduskunta

Matti Vanhanen: "Pandemian jälkeen taloutemme ei ole ennallaan"

"Mitä pitäisi ajatella taloudesta, jossa korot ovat miinuksella, keskuspankkien rahoitus on valtavaa, inflaatio ei syty tekemälläkään ja valtioiden alijäämät ovat syviä? Vastausta tähän taitaa pohtia moni. Globaali pandemia on vain vahvistanut tätä kehitystä."

Negatiivinen korko koskettaa vain harvoja ja valittuja. Suomen on yritettävä pysyä tässä joukossa. Sijoitukset etsivät turvallisia sijoituskohteita, ja valtioiden velkapaperit kiinnostavat luotettavuutensa takia, vaikka ne eivät tuottaisi. Valtio, jonka velanhoitokykyyn luotetaan, saa nyt velkarahaa edullisesti. Sekin pitää aikanaan maksaa pois. Jokainen uusi velkaerä saa papereihinsa kestoajan, ja se korvataan lyhennyspäivänä yleensä uudella silloin neuvoteltavalla velalla.

Markkinat arvioivat Suomen valtion luotettavuutta.

Tällä hetkellä hyödymme siitä, että menneet hallitukset ja eduskunnat ovat osoittaneet kykynsä tehdä korjausliikkeitä ja että meihin uskotaan myös uudistajina. Nykyinenkin hallitus rakentaa tätä luottamuspääomaa tulevaisuuden päättäjien hyväksi.

Nykyhetkessä on kyettävä moneksi yhtä aikaa. On osattava hoitaa epidemiaa ja osoitettava, että olemme järjestäytynyt yhteiskunta, jossa asuu vastuuntuntoinen kansa. On osattava elvyttää järkevällä tavalla tukemalla elvytyksellä tulevaisuuden kasvupohjaa. Tutkimus, osaaminen, digitaalisuuden edistäminen, hiilivapaan elämän rakentaminen ja kansakunnan terveydestä huolehtiminen ovat tekijöitä, joihin nyt on satsattava. Samalla on osattava itsekriittisesti nähdä, millaisia rakenteellisia uudistuksia järjestelmämme kaipaa pärjätäkseen.

Ulkopuolelta katsova näkee tarpeen sote-uudistukselle ja pitää sitä luonnollisena.

Työmarkkinoiden toimintaa on myös koko ajan päivitettävä olosuhteiden ja työn muuttuessa. Paikalleen ei voi jäädä. Hallitus on tälle vuosikymmenelle asettanut tavoitteen kestävyysvajeen kaventamiseksi. Se pitää sisällään tarpeen lisätä tuntuvasti julkisen sektorin tuottavuutta ja aikaansaada nykyistä korkeamman työllisyysasteen. Se, miten uskottavia päätöksiä näissä saadaan, ratkaisee, tarvitaanko lisäksi perinteisiä leikkauksia tai veronkorotuksia.

Pandemian jälkeen taloutemme ei ole ennallaan.

Monet yritykset ja työpaikat katoavat. Hyvää on se, että maailmantaloudessa näemme uskoakseni hypyn ylös pandemian jälkeen. Suomen pitää kyetä hyppäämään muiden mukana seuraavalle portaalle.

Juttu on julkaistu aiemmin Viisas Raha 7/2020 -aikakauslehden Viimeinen sana -kolumnipalstalla.

Etkö ole vielä Viisas Raha lehden tilaaja?

Osakesäästäjien jäsenenä saat muiden rahanarvoisten etujen lisäksi sijoittajan tuhdin lukupaketin Viisas Raha aikakauslehden.

Paperilehti 36 €/vuosi Digilehti 29 €/vuosi
Digilehti alle 30-vuotiaille 10 €/vuosi

Liity nyt!

 

Lisää aiheesta "Markkinat"