Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: Finnair

Matkustusrajoitukset veivät Finnairin syvään tappioon - koronakriisin jälkeen kilpailu kiristyy

Finnair varautuu kiristyvään kilpailuun ja arvioi palaavansa kestävän, kannattavan kasvun uralle 2–3 vuoden kuluttua.

Heinä-syyskuussa Finnairin matkustajamäärä jäi matkustusrajoituksien vuoksi 0,5 miljoonaan viime vuoden vertailujakson 4,1 miljoonasta eli pudotusta tuli 88,9 prosenttia. 

Tammi-syyskuussa matkustajamäärä on kaikkiaan laskenut 71,2 prosenttia viime vuoden vertailujaksosta.

Lentoyhtiön liikevaihto tippui vuoden kolmannella neljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 88,7 prosenttia jääden 97,4 miljoonaan euroon.

Samaan aikaan vertailukelpoinen liiketulos jäi -167,0 miljoonaan euroa tappiolle. Viime vuoden vertailujaksolla liikevoittoa syntyi 101 miljoonaa euroa.

Finnair päivitti ohjeistustaan vuoden 2020 kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä ja odottaa neljännen neljänneksen tappion olevan samansuuruinen kuin heinä–syyskuussa.

"Yhtiön tämänhetkisten arvioiden mukaan liikevaihto sekä kapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna laskevat vuonna 2020 yli 70 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna."

Kilpailu kiristyy koronakriisin jälkeen

– Näkyvyys markkinaan on nyt poikkeuksellisen lyhyt, toimitusjohtaja Topi Manner sanoo tulostiedotteessa.

– Koko alamme tarvitsee yhtenäisiä ja selkeitä Euroopan-laajuisia matkustusrajoituksiin liittyviä linjauksia ja testauskäytäntöjä, jotta niin alan toimijat kuin matkustajatkin pystyvät paremmin suunnittelemaan toimintaansa

Lähde: Finnair osavuosikatsaus Q3/20

Finnair kertoo nostavansa vuosittaisen kustannussäästö tavoitteensa 100 miljoonasta 140 miljoonaan euroon vuoden 2022 alusta. Kustannussäästöjen vertailuvuosi on 2019.  

– Säästöjä haemme kaikista kulueristä. Varaudumme eri toimin siihen, että koronanjälkeisestä markkinasta tulee erittäin kilpailtu.

Katsauskaudella yhtiö on pyrkinyt vahvistamaan kassaansa.

– Uudelleenrahoitimme aiemman 200 miljoonan euron hybridilainamme, toteutimme yhden A350-lentokoneen myynti ja takaisinvuokraus -järjestelyn sekä nostimme toisen 200 miljoonan euron erän 600 miljoonan euron TyEL-lainastamme. Kassamme onkin edelleen varsin vahva ja taseemme terve.

Finnairin henkilöstömäärä tulee kuluvan vuoden kuluessa vähenemään lähes 1 100 työntekijällä.

– Yhteistoimintaneuvotteluiden perusteella vähentyvien työpaikkojen määrä oli jonkin verran alustavaa arviota pienempi, mikä johtui osin henkilöstömme kanssa solmituista sopimuksista, joilla saavutamme osin pysyviä, osin väliaikaisia säästöjä. Lokakuussa ilmoitimme kannustinohjelmasta, joka sen tavoitteiden toteutuessa palkitsee onnistuneesta uudelleenrakennuksesta ne henkilöstöryhmät, joiden kanssa sovittiin pysyvistä säästöistä.

Asiakkaille yhtiö on maksanut tähän mennessä hyvityksiä yli 400 miljoonaan euroa.

– Palautushakemussuma on nyt purettu ja hakemusten käsittelyaika on palannut lähes normaaliksi. Jäljellä olevien palautusten arvioidaan olevan 40 miljoonaa euroa, joten ne eivät enää tulevaisuudessa kuormita liiketoiminnan rahavirtaamme merkittävällä tavalla.

Finnair tarkistaa strategiansa

Finnair arvioi, että se palaa kestävän, kannattavan kasvun uralle 2–3 vuotta kestävän siirtymäkauden jälkeen.

"Vuodet 2020–2025 kattavan strategian mukaisesti Finnair toteuttaa strategiaansa viidellä painopistealueella, jotka ovat reittiverkosto ja laivasto, operatiivinen laadukkuus, moderni ja laadukas lentoyhtiö, vastuullisuus sekä yhteinen kulttuuri ja toimintatavat."

Koronakriisin vaikutusten vuoksi yhtiö tarkistaa strategiaansa, jonka se toteaa kuitenkin olevan monelta osin on edelleen validi.

"Finnair on muun muassa edelleen täysin sitoutunut Aasian suurkaupunkeihin sekä Aasian ja Euroopan väliseen vaihtomatkustukseen. Yhtiön kasvuun, reittiverkostoon sekä koneinvestointeihin ja niiden aikatauluun liittyvät strategiaosiot kuitenkin arvioidaan uudelleen COVID-19-tilanteen takia." 

"Yhtiön pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet, yli 7,5 %:n vertailukelpoinen EBIT yli syklin (kiintein valuuttakurssein ja polttoaineen hinnoin) sekä yli 10 %:n sijoitetun pääoman tuotto (ROCE) yli syklin (kiintein valuuttakurssein ja polttoaineen hinnoin), säilyvät muuttumattomina, mutta siirtymäaika on aiemmin oletettua pidempi edellä mainitun siirtymäkauden vuoksi."

"Taloudelliset tavoitteet ja niiden toteutusaikataulu voivat vielä muuttua riippuen COVID-19-pandemian kestosta ja vaikutuksesta"

Finnair sijoittajille

Finnair osavuosikatsaus Q3/20 (pdf)

Lisää aiheesta:

Finnairilta uusi aluevaltaus – aloittaa lentoaterioiden kaupan maissa

Finnair leikkaa kulujaan – Suomessa yt-neuvotteluiden piirissä 2 800 työntekijää

Finnair teki päivässä tappiota 2 miljoonaa - sumun hälvenemistä kiitoradalta saadaan odottaa

Finnair neuvottelee lisälomautuksista - koskee 6100 työntekijää Suomessa

Finnair laskeutui 91,1 miljoonan tappioon – tulossa 500 miljoonan osakeanti

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"