Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Jatkossa vähennämme hiilipohjaista kapasiteettiamme ja haemme kasvua puhtaan energian ratkaisuista, Fortumin tuleva toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo.

Markus Rauramosta Fortumin toimitusjohtaja

Pekka Lundmarkin työn jatkaja löytyi oman talon sisältä. Fortumin toimitusjohtajaksi on nimitetty heinäkuun alusta yhtiön talousjohtaja Markus Rauramo.

Fortumin hallitus kertoi nimittäneensä yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi valtiotieteiden maisteri Markus Rauramon (52). Rauramo toimii tällä hetkellä Fortumin talousjohtajana ja on ollut yhtiön palveluksessa kahdeksan vuotta.

Rauramolla on ollut tärkeä rooli Fortumin Uniper-investoinnissa yhtiön jättävän toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin rinnalla ja hän on kahden viimeisen vuoden ajan toiminut myös Uniperin hallintoneuvoston varapuheenjohtajana.

Rauramo on aiemmin toiminut myös Fortumin City Solutions -divisioonan johtajana luotsaten divisioonan laajentumista kaukolämpöliiketoiminnasta kierrätys- ja jäteliiketoimintaan. Vuonna 2013 hän toimi väliaikaisena toimitusjohtajana talousjohtajan tehtäviensä lisäksi.

Ennen siirtymistään Fortumiin, Rauramo työskenteli Stora Ensossa kansainvälisissä tehtävissä. 

– Minulla ilo ilmoittaa Markus Rauramon nimityksestä konsolidoidun Fortum-Uniper-konsernin toimitusjohtajaksi. Hän on kokenut johtaja, joka on osoittanut kykynsä hallita haastavia tilanteita ja menestynyt kansainvälisillä kentillä, hallituksen puheenjohtaja Matti Lievonen toteaa yhtiön tiedotteessa.

– Toimitusjohtajan valintaa edelsi perusteellinen kansainvälinen hakuprosessi. Kävimme hallituksen kanssa keskusteluja useiden erinomaisten ehdokkaiden kanssa, mutta Markuksen kokemus, asiantuntemus ja persoona vastasivat parhaiten vaatimuksiamme.

– Markus on helposti lähestyttävä, mutta päättäväinen ja tuloksia edellyttävä johtaja, joka pystyy nostamaan hyvässä kunnossa olevan organisaation uudelle tasolle – tinkimättä taloudellisista tuloksista.

Fortumin ja Uniperin yhteinen strategia

Rauramon tehtävänä on nyt luoda Fortumille ja Uniperille yhteinen strategia ja vastata sen toimeenpanosta.

– Sekä Fortumissa että Uniperissa on erinomaista osaamista ja hyvässä kunnossa olevat tuotantolaitokset. Ja kun perusta on vankka, käynnissä olevaa muutosta on hyvä jatkaa ja toteuttaa nopeastikin. Jatkossa meillä on entistä selkeämpi liiketoimintaportfolio, ja valitsemme tarkkaan, mihin suuntaamme strategisen kasvun, Markus Rauramo sanoo.

– Energiamurroksen perustan luovat kolme kulmakiveä: kestävä kehitys, kohtuuhintainen energia ja toimitusvarmuus. Meillä on hyvät edellytykset edistää ja menestyä murroksessa, sillä olemme jo nyt Euroopan kolmanneksi suurin hiilidioksidittoman sähkön tuottaja.

– Jatkossa vähennämme hiilipohjaista kapasiteettiamme ja haemme kasvua puhtaan energian ratkaisuista. Energian toimitusvarmuuden turvaa kaasu, josta haluamme ajan myötä tehdä päästötöntä. Lisäksi jatkamme kiertotalousratkaisujen kehittämistä, Rauramo lisää.

Markus Rauramon edeltäjä Pekka Lundmark siirtyy Nokian toimitusjohtajaksi johdettuaan Fortumia noin viisi vuotta. Fortumin talousjohtajana vuosina 2014-2017 toiminut Timo Karttinen hoitaa talousjohtajan tehtäviä 1.7. alkaen. Uuden talousjohtajan haku käynnistetään välittömästi.

Markus Rauramo

Suomen kansalainen
Valtiotieteiden maisteri, Helsingin yliopisto 1997 Naimisissa, kaksi lasta

Aiempi työkokemus:
Fortum Oyj, konsernin talousjohtaja vuodesta 2017 Fortum Oyj, City Solutions -divisioonan johtaja 2014-2017 Fortum Oyj, konsernin talousjohtaja 2012–2014 ja vt. toimitusjohtaja 2013
Stora Enso Oyj, konsernin talousjohtaja ja toimitusjohtajan sijainen 2008–2012
Stora Enso International London, konsernin rahoitusjohtaja 2004–2008
Stora Enso Oyj, johtaja - strategia ja investoinnit 2001–2004
Stora Enso International Brussels, johtaja, varainhankinta 1999–2001

Keskeisimmät luottamustehtävät:
Uniper SA, hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Wärtsilä Oyj, hallituksen varapuheenjohtaja Teollisuuden Voima Oyj, hallituksen jäsen

Lisää aiheesta:

Fortum alamäessä "ailahtelevilla" markkinoilla

Huhtikuun ostoralli: Nordnetin ostetuimpien kärjessä tiukasti Fortum ja Sampo

Nokia nappasi toimitusjohtajan Fortumista - Rajeev Suri lähtee

Fortum sinetöi Uniper kaupat

Fortum paransi tulostaan viidenneksen - Uniper toimi veturina

Lisää aiheesta "Markkinat"