Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Lähde: Haver Analytics, J.P. Morgan, Organisation for Economic Co-operation and Development,
World Bank.

Maailmanpankki ennustaa: kasvu näivettyy, riskit pahempaan päin

Globaalitalouden näkymät ovat synkentyneet edelleen kesää kohti ja kuluvasta vuodesta on tulossa yhtä heikko kuin vuodesta 2016.

Maailman talouskasvu on tänä vuonna jäämässä odotettuakin heikommaksi, arvioi Maailmanpankki tuoreessa katsauksessaan. Kuluvan vuoden kasvuksi ennakoidaan vain 2,6 prosenttia, kun tammikuussa järjestö odotti kasvuksi 2,9-3,0 prosenttia.

Viimeksi globaalitalouden kasvu on jäänyt yhtä matalalle tasolle vuonna 2016.

Eikä ensi vuosi näytä sen paremmalta: kokonaiskasvu yltäisi 2,7 prosenttiin. Tammikuusta ennustetta oli laskettu 0,1 prosenttiyksikköä.

-Vahva talouskasvu on äärimmäisen tärkeää köyhyyden poistamiseksi ja elinolojen parantamiseksi, Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass muistuttaa tiedotteessa. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkaan esittämä Malpass on johtanut organisaatiota vasta kaksi kuukautta.

 

Kehittyneet sakkaavat, kehittyvissä surkeinta kymmeneen vuoteen

Heikkous tulee nyt etenkin kehittyneistä maista: Yhdysvalloissa kasvun arvioidaan hyytyvän 2,5 prosenttiin tänä vuonna ja hidastuvan siitä edelleen 1,7 prosenttiin ensi vuonna, kun elvyttävän rahapolitiikan ja veronalennusten vaikutukset hälvenevät, ja politiikan sotkut sekä tullikiistat jatkuvat.

Euromaissa kasvun odotetaan yltävän ainoastaan 1,2 prosenttiin kuluvana vuonna, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä alempi odote kuin tammikuussa. Vuosina 2020-2021 euromaiden kasvun Maailmanpankki arvioi pyörivän 1,4 prosentin tuntumassa.

-Euroalueella sekä vienti että investoinnit ovat laskussa. Myöskään kotimarkkinakysyntä ei virvoita kasvua, elvyttävästä rahapolitiikasta huolimatta, pankki selittää tylyä näkemystään.

Kiinan kasvun ennustetaan hidastuvan 6,2 prosenttiin elvytystoimien paikatessa teollisuustuotannon ja viennin vähentymistä. Ensi vuonna kasvu laskisi edelleen 6,1 prosenttiin, mikäli kauppasota ei nykytilanteesta enää pahenisi.

Muutoinkin talouskasvu on hiipumassa kehittyvissä maissa alimmilleen sitten finanssikriisin ja jäisi tänä vuonna Maailmanpankin mukaan 4,0 prosenttiin. Niissä etenkin kohonneet velkataakat sekä kutistuvat investoinnit jarruttavat kasvua. Ensi vuonna ennusteissa olisi kuitenkin jo ripeämpää 4,6 prosentin kasvua julkisen talouden ja politiikan epävarmuustekijöiden hellittäessä.

Lisää aiheesta "Markkinat"