Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Paras suomalaisyhtiö oli upeasti sijalla 27 Boston Consulting Groupin tuoreella listalla maailman tuottavimmista yrityksistä.

Maailman tuottavimpien yritysten joukossa suomalaisväriä – yksi kuitenkin selvästi ylitse muiden

500 parhaimman sijoitustuoton tarjoavan yhtiön joukkoon mahtui neljä suomalaista, kertoo Boston Consulting Groupin tuore raportti.

Boston Consulting Group (BCG) on julkaissut tuottavimpien yritysten listaa vuodesta 1999. Tähän asti raportissa on vertailtu vain maailman 200 pörssiarvoltaan suurinta yritystä, mutta nyt mukaan otettiin myös pienempiä yrityksiä. Lisäksi runsaalta 30:lta alalta listattiin eniten sijoitustuottoja tuottaneet yhtiöt. Alakohtaiset vertailut tuottivat suuryrityslistan rinnalle aiempaa paljon laajemman aineiston, josta poimittiin 500 tuottoisinta yritystä kokoon katsomatta.

500 eniten sijoitustuottoja tuottaneen yrityksen listalle ylsi neljä yhtiötä Suomesta: Neste, Amer Sports, UPM-Kymmene ja Kesko. Neste nousi peräti 30 tuottoisimman yrityksen joukkoon ollen hienosti sijalla 27. Muut kolme olivat kaukana perässä: kiinalaisten ostama Amer Sports oli 212., UPM-Kymmene 414. ja Kesko 416.

- Suomalaisyhtiöiden määrä tällä laajemmalla listalla on pohjoismaisittain ihan mallikas. Tarvitsisimme kuitenkin useampia yrityksiä listan kärkipäähän. Toisaalta on huomionarvoista, että Neste sijoittui tällä 500 yrityksen listalla paremmin kuin yksikään ruotsalais- tai norjalaisfirma, BCG:n osakas Teemu Ruska summaa tuloksia.

Pohjoismaisista yhtiöistä korkeimmalle 500 tuottoisimman yrityksen listalla sijoittui tanskalainen terveydenhoitoalan teknologiaan keskittynyt Ambu. Eniten yhtiöitä listalla on Ruotsilla (10 kpl). Hieman perässä tulevat Tanska (7), Suomi (4) ja Norja (4). Euroopasta eniten listalle päässeitä yrityksiä on Iso-Britannialla (17 kpl).

Amerikka jyrää edelleen

Yhdysvallat pitää kärkisijaa maailman eniten sijoitustuottoja tuottaneiden suuryritysten listalla, BCG:n raportista selviää. Amerikkalaisten asema on vankka: kymmenen parhaan yhtiön joukossa on peräti seitsemän jenkkiyhtiötä.

Tuottavimmista suuryhtiöistä ykkönen olikin amerikkalainen grafiikkateknologian yritys Nvidia perässään kiinalainen alkoholifirma Kweichow Moutai ja amerikkalainen puolijohdevalmistaja Broadcom. Palkintopallisijojen ulkopuolella seuraavina olivat Netflix, Adobe, Amazon, Intuitive Surgical, kiinalainen Tencent, UnitedHealth ja kymmentenä venäläinen Lukoil.

Aasiasta tullaan kuitenkin kovaa jo kantaan kiinni. Listan sadasta eniten tuottaneesta yrityksestä jo 55 prosenttia oli aasialaisia, kun amerikkalaisten osuus oli vajonnut 28 prosenttiin.

Tuottoisimmat alat media ja teknologia

BCG tutki yli 2 200 yritystä ympäri maailmaa sen perusteella, miten paljon ne olivat tuottaneet sijoittajilleen. Selvityksessä vertailtiin yritysten osakkeenomistajille vuosina 2014-2018 tullutta kokonaistuottoa. Luku sisältää sekä osakkeiden arvonnousun että osinkotuotot.

Suurten yritysten vertailussa parhaiten menestyivät teknologia- sekä mediayhtiöt, joita oli kymppikärjestä kuusi. Myös terveydenhoitoalan teknologia- ja palveluyritykset olivat nousussa.

- Listalla tapahtuu vahvaa liikehdintää vuodesta toiseen, sillä markkinoiden vaihtelut vaikuttavat sijoitustuottoihin niin vahvasti. On hyvin harvinaista, että sama yritys pärjäisi listalla yhtä hyvin vuodesta toiseen, Ruska huomauttaa.
Raporttia varten BCG tutki yli 2250 suuryritystä ympäri maailmaa. Hieman yli kolmannes tutkituista yrityksistä oli Yhdysvalloista.

Boston Consulting Groupin raporttiin voi tutustua tästä.
 

Lisää aiheesta "Markkinat"