Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Mökkibuumi näkyy sekä rakentamisessa että mökkikaupassa. Vilskettä on myös kiinteistönvälityksessä. (Kuva: iStock)

Mökkibuumi näkyy myös pörssissä - lainat kasvavat, hinnat nousevat, kurssit kiittävät

Vapaa-ajan asuntoja varten jätettyjen lainahakemusten määrä oli OP:n tilastojen mukaan viime vuonna 42 prosenttia edellisvuotta korkeampi, ja tänä vuonna mökkilainojen hakuvauhti on kiihtynyt entisestään.  Ensimmäisellä neljänneksellä vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä on noussut 61 prosenttia vuoden 2020 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Mökkibuumi näkyy sekä rakentamisessa että mökkikaupassa. Vapaa-ajan asuntojen rakentamiseen tarkoitettujen lainahakemusten määrä on OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaavan johtajan Kaisu Christien mukaan kasvanut alkuvuonna 79 prosenttia ja haetun lainan määrä 32 prosenttia viime vuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna.

Vilskettä on myös kiinteistönvälityksessä. OP Kodin välittämien vapaa-ajan kohteiden määrä oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 46 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten, ja myyntihinnan keskiarvo nousi 99 000 eurosta 137 000 euroon.

Vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneet investoinnit ja kulutus ovat heijastuneet myös mökkeilyyn liittyvien yritysten menestykseen.  

Kun kahdeksan, Helsingin pörssissä noteeratun yhtiön kurssikehitystä tarkastellaan viime vuoden huhtikuun alusta kuluvan vuoden toukokuun 7. päivän kurssiin, päädytään jokaisen osakkeen kohdalla hulppeisiin nousulukemiin.

Komeimman nousun on kirjannut Harvian osake, jonka hinta on lähes viisinkertaistunut viime vuoden keväästä. Saunaremontteja on selvästi tehty muuallakin kuin Suomessa. Näyttävää on ollut myös tulisijoja valmistavan Tulikiven sekä vapaa-ajan kalastukseen keskittyvän Rapala VMC:n kurssikehitys, nousua molemmilla noin 270 prosentin verran.

Pörssiarvonsa ovat onnistuneet lähes 2,5-kertaistamaan kauppaketju Tokmanni sekä Honkarakenne, jonka nousu kertoo kakkosasuntojen rakentamisen buumista. Lisääntyneen rakentamisen vaikutus on ainakin osittain taustalla myös Keskolla, jonka B-osakkeen kurssi on reilussa vuodessa kaksinkertaistunut.

Komeat nousulukemat ovat myös puutarhatuotteita valmistavalla Fiskarsilla sekä juomayhtiö Olvilla. Fiskars on vuodessa lähes kaksinkertaistanut ja Olvi puolitoistakertaistanut pörssiarvonsa.

Listan kärkipään osakkeet Rapalasta Honkarakenteeseen matelivat ennen nyt meneillään olevaa buumia pitkään varjojen mailla. Vaihto oli vähäistä eivätkä kurssit juuri liikahtaneet. Harvia tosin on listautui vasta keväällä 2018, mutta senkään kurssille ei tapahtunut juuri mitään ennen viime vuoden keväällä alkanutta nousua. Kesko ja Olvi ovat Helsingin pörssin vakaita menestyjiä. Fiskarsin kurssikäyrä sen sijaan muistuttaa viime vuosien aikana enemmän vuoristorataa.

                                                 

Lisää aiheesta "Markkinat"