Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Luulitko, että korkotilanne on jotenkin epätavallinen? Väärin, nyt korkoympäristö vasta normalisoituu

Suomalaiset harkitsevat asuntolainojensa koroksi nyt muitakin kuin 12 kuukauden euriboria. Se on hyvä asia, sanoo Satu Nurmi OP Ryhmältä.

Korkojen nousu on saanut suomalaiset suosimaan kolmen ja kuuden kuukauden euriboria asuntolainansa korkona. Vielä viime kesänä lähes kaikki asuntolainat oli sidottu 12 kuukauden euriboriin, OP Ryhmä kertoo.

Maaliskuussa noin joka neljäs OP:n myöntämä asuntolaina oli sidottu lyhyisiin viitekorkoihin.

OP Ryhmä on Suomen suurin asuntorahoittaja noin 39 prosentin markkinaosuudellaan.

− Pitkään jatkuneiden nollakorkovuosien jälkeen asiakkaat hakevat erilaisia vaihtoehtoja aiempaa aktiivisemmin, mikä on hyvä asia. Korkoympäristö ikään kuin normalisoituu, sillä nykyinen korkojakauma on hyvin samanlainen kuin aikana ennen nollakorkoja, sanoo OP Ryhmän henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi.

Korkosuojauksesta on ollut apua monelle.

− Vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä asiakkaamme ovat hyötyneet korkokatoista noin 17 miljoonalla eurolla. Kun asuntoa vaihtaa uuteen, voi korkosuojan myös helposti siirtää uuden asunnon lainaan, mikä kannattaa pitää mielessä asuntokaupoilla.

Hinnat pian uuteen nousuun?

Asuntomarkkinoiden hiljeneminen näkyy pankeissa. OP Ryhmään tuli tammi-huhtikuussa asuntolainahakemuksia noin 23 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Korkojen nousun lisäksi asuntokauppaa hidastaa hintojen lasku – moni ei ole valmis myymään asuntoaan halvemmalla kuin aiemmin kuvitteli.

Danske Bank kuitenkin ennustaa, että asuntojen hinnat lähtevät pian takaisin nousuun.

− Asuntokauppa on ollut monta kuukautta alamaissa. Samaan aikaan kuluttajien elämäntilanteet kuitenkin muuttuvat, joka luo tarvepohjaista, luonnollista kysyntää. Arvioimme, että tämä kysyntä alkaa näkyä asuntokaupoilla viimeistään loppuvuoden aikana. Syksynä asuntokauppaa auttaa euribor-korkojen ennakoitu lasku, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Danske Bank arvioi käytettyjen asuntojen hintojen laskevan tänä vuonna 5,5 prosenttia, mutta nousevan ensi vuonna neljä prosenttia.

− Kotia vaihtaessa on hyvä muistaa, että vaikka omastaan saisi nyt hieman vähemmän kuin odotti, myös uuden asunnon hinta on todennäköisesti samassa suhteessa pienempi. Ostajan kannattaa pohtia tätä vaihtoarvoa, kommentoi Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala.

Lisää aiheesta "Markkinat"