Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Laskumarkkina on jäänyt taakse

Kesäkuussa kirjoitin artikkelin ”venyneet markkinat”. Tekstissä kirjoitin hinnoista, jotka ovat nousseet paljon ja lyhyessä ajassa. Silloin keskiössä oli energiasektori, joka olikin venynyt keskiarvon yli rajusti. Kesällä nähtiinkin energiasektorilla nopea ja suuri korjausliike. Tämän tekstin otsikko on hyvin linkittynyt samaan aiheeseen, mutta keskiössä onkin dollari.

 

Olen Twitterissä kirjoittanut jo aikaisemmin tänä vuonna dollarin graafista. Silloin twiitissäni mainitsin, että dollarin graafi on hyvin samannäköinen kuin aikaisemmin esimerkiksi energiasektorin tai bitcoinin. Keltainen viiva yllä olevalla dollarin graafilla on 200 viikon liukuva keskiarvo. Jokainen kynttilä vastaa yhtä viikkoa. Pahimmillaan etäisyys tästä liukuvasta keskiarvosta oli lähes 19 prosenttia. Tiesin jo silloin, että jossain vaiheessa tullaan näkemään isompi korjausliike, joka tarkoittaisi helpotusta muille sektoreille. Nyt alkaa näyttää siltä, että dollarin ”kupla” on puhkeamassa. Korjausliike voi tapahtua kahdella tyylillä; joko hinnan kautta tai sitten ajallisesti. Dollari onkin selkeästi korjaamassa hinnan kautta ja tämä voi tarkoittaa sitä, että markkinat ovat pohjanneet.

Hahmottelin graafille laatikon, jonka hintaväli on noin 88–104. Mielestäni on hyvin tärkeää olla avoimin mielin koko markkinaa kohtaa tällä hetkellä. Jos dollari palaa laatikon sisälle niin on todennäköistä, että dollarin karhumarkkina on alkanut. Aikaisemmin jo mainitsinkin, että tämä tarkoittaisi pohjaa raaka-aineille, jalometalleille ja osakkeille.

Dow Jones indeksi on ollut vahvin Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla. Indeksillä on enää alle kaksi prosenttiyksikköä matkaa elokuun huippuun. Jos tämä tapahtuu, niin oppikirjan mukaan se melkein tarkoittaisi jo trendin käännöstä. Tällainen indeksin käytös ei mielestäni näytä erityisen karhumarkkinamaiselta.

Jos hyvin simppeleitä oppikirjaesimerkkejä käytetään lisää, niin koronapohjista markkinahuippuun vedetty Fibonacci-korjaustyökalun mukaan tämänhetkinen karhumarkkina on erittäin terve. Hinta kävi 0,382 korjaustasolla ja on sen jälkeen noussut ylöspäin vahvasti.

Samanlailla kuin osakeindeksit, kulta löysi vahvasti tukea 200 viikon liukuvalta keskiarvolta viikkograafilla. Jos tämä vahva nousu jatkuu vielä, niin on erittäin todennäköistä, että kultakin on nähnyt jo karhumarkkinan pohjan.

Jos näin tulee tapahtumaan, on melko varmaa, että osakeindeksit tulevat tekemään vielä kaikkien aikojen huiput. Jälleen kerran, kun kaikki odottivat vielä hetki sitten, että SP500 indeksi putoaa 20 prosenttia alaspäin ja tulee lama, niin olisi ollut hyvä käyttää tätä kontrasignaalina. On erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä loppuvuosi vielä tuo tullessaan. Treidaamisessa niin kuin muissakin asioissa on tärkeää olla jumittumatta yhteen ajatukseen tai mielipiteeseen. Joskus kaikkein loogisin asia ei tulekaan tapahtumaan ja loppujen lopuksi markkinat ovat ainoa, joka on oikeassa.

Lisää aiheesta "Markkinat"