Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kysyntä saattaa patoutua vilkastuneilla asuntomarkkinoilla – välittäjät ennustavat hintojen nousevan

Kotitalouksien asunnonostoaikeet ovat palautuneet koronakevään jälkeen, mutta uusien ja käytettyjen asuntojen tarjonta on kuitenkin laskenut vuodentakaisesta yli 20 prosenttia etuovi.com -palvelun tilastojen mukaan.

Asunnonvälityspalvelu Etuoven asuntomarkkinoiden tietopalvelun elokuun 2020 tilastojen mukaan uusien ja käytettyjen asuntojen kysyntä on noussut merkittävästi vuoden 2019 elokuusta. Kuitenkin myytäviä kohteita oli tarjolla 21,6 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten elokuussa. Esimerkiksi Turussa kysyntä on kasvanut 22,5 prosenttia, mutta tarjonnan määrä laskenut 23,8 prosenttia. Uudellamaalla myyntikohteita oli tarjolla 28 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

– Asuntomarkkinamme on palautunut lähes ennalleen koronakevään rajun notkahduksen jälkeen. Koko vuoden kauppamäärissä on päästy lähelle viime vuoden lukuja. Loppuvuoden osalta markkinanäkymät olisivat erinomaiset, mikäli vain myytäviä kohteita saataisiin lisää, Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo.

Kysynnän patoutumiseen vaikuttavat monet tekijät.

– Rakennusteollisuus ry on ennustanut vapaarahoitteisen uudisasuntotuotannon vähenevän ensi vuonna yli 13 %, mikä tulee jarruttamaan entisestään asuntojen kiertoa.

– Mikäli kuluttajien asunnonostoaikeet pysyvät korkealla ja bruttokansantuotteemme ensi vuoden kasvuennuste toteutuu, kilpailu myyntiin tulevista uusista kohteista väistämättä kovenee ja hintojen nousutahti kiihtyy, Rantanen pohtii.

Kotitalouksien säästämisaste on noussut koronapandemian aikana.

– Se kertoo siitä, että kotitaloudet kuluttavat tällä hetkellä vähemmän kuin saavat tuloja. Ihmisillä jää siis aiempaa enemmän rahaa säästöön, Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen kertoo.

– Patoutunut kysyntä saattaa hyvinkin lähteä purkautumaan asuntomarkkinoille ja muuhun kulutukseen viimeistään siinä vaiheessa, kun koronavirus on selätetty ja tulevaisuudennäkymät ovat jälleen selkiytyneet, Mikkonen jatkaa.

Lisää aiheesta "Markkinat"