Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kysely: Yli puolet suomalaisista pitää Joe Bidenin valintaa pörssin kannalta parhaana

Nordnet kysyi suomalaisilta, kuka olisi pörssin kannalta paras Yhdysvaltain presidentti seuraaville neljälle vuodelle.

Nordnetin kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista 55 prosenttia on sitä mieltä, että Joe Biden olisi pörssin kannalta paras valita Yhdysvaltain presidentiksi. Vain 14 prosenttia vastaajista näkee, että Donald Trumpin valinta presidentiksi tukisi pörssiä paremmin. Vastanneista 31 prosenttia ei tiedä tai osaa sanoa, kumpi ehdokkaista olisi pörssin kannalta parempi.

– New Yorkin pörssin S&P 500 -indeksi on tänään yli 50 prosenttia korkeammalla kuin Donald Trumpin vaalivoittopäivänä syksyllä 2016. Vaaleista vaaleihin keskimääräinen vuosituotto näyttää asettuvan selvästi yli pörssin pitkällä aikavälillä toteutuneen keskituoton. Tätä taustaa vasten on pysäyttävä kyselytulos, että nimenomaan pörssin kannalta kysyttäessä Trumpin jatkokautta pitää Joe Bidenia parempana vaihtoehtona vain joka seitsemäs vastaaja, sanoo Nordnet Suomen osakestrategi Jukka Oksaharju sanoo.

Kyselyn mukaan sekä suomalaiset miehet että naiset valitsisivat Bidenin selvästi Trumpia mieluummin. Kyselyyn vastanneista naisista vain 7 prosenttia uskoo, että Trump olisi pörssin kannalta paras valinta Yhdysvaltain presidentiksi seuraaville neljälle vuodelle. Suomalaismiesten keskuudessa luottamus Trumpiin yltää 22 prosenttiin vastaajista.

– Trumpin hallinnon johdolla Yhdysvalloissa on kevennetty tuntuvasti rahapiirien ja yritysten verotusta. Lisäksi markkinoiden on annettu toimia vapaammin kuin säännellymmin. Trump on myös viestinnällään osoittanut olevansa erityisen kiinnostunut pörssin kehityksestä. Vaalivoittonsa mahdollisesti uusiessaan Trump mitä todennäköisimmin jatkaisi samalla linjalla.

– Bidenin voitto puolestaan tarkoittaisi mitä ilmeisimmin veronkorotuksia, jotka leikkaisivat yritysten nettotuloksia. Tämä jää suomalaisvastaajien mielissä sivuseikaksi. Vaikuttaa siltä, että Bidenissa arvostetaan oletettua vakautta ja hänet ilmeisesti koetaan riittävän markkinamyönteiseksi, Oksaharju jatkaa.

Vastaajista yli 60-vuotiailla suomalaisilla on muita ikäryhmiä selkeämpi näkemys siitä, kumpi ehdokkaista tukisi pörssiä paremmin. Tästä ikäryhmästä vain 10 prosenttia puoltaa Trumpin valintaa.

Eniten heitä, jotka näkevät Trumpin paremmaksi valinnaksi, löytyy ikäryhmästä 40–49-vuotiaat. Heistä 19 prosenttia piti Trumpin valintaa pörssin kannalta parempana. Bidenin kannattajia löytyy eniten ikäryhmästä yli 60-vuotiaat. Heistä 67 prosenttia tuki Bidenin valintaa.

Ammattiryhmittäin Trumpin kannatus on Suomessa korkeinta yrittäjätaustaisten vastaajien keskuudessa, siinä missä Biden saa korkeimman kannatuksen suomalaisvastaajilta, jotka eivät ole työelämässä.

Kaikkiaan vastaajien kannat ovat ehdokkaansa puolesta sitä selkeämmät, mitä korkeammat bruttotulot vastaajien kotitalouksilla on.

Tutkimuksen toteutti Nordnetin toimeksiannosta tutkimusyhtiö YouGov ajalla 2.–5.10.2020. Kyselyyn vastasi 1 005 yli 18-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali on +/-3 %.

Lisää aiheesta "Markkinat"