Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisia valuuttoja, eli niillä ei ole fyysistä muotoa.

Kyberhyökkäyksellä kahdenlainen vaikutus bitcoin-markkinoiden epävarmuuteen

Vaasan yliopistossa on tutkittu, miten bitcoiniin kohdistuva hakkerointi vaikuttaa kryptovaluutan markkinaan. Tutkimuksessa havaittiin kaksi vaikutusta bitcoinin volatiliteettiin – välitön ja viivästynyt. Esitettyä mallia voidaan mahdollisesti hyödyntää kryptovaluuttojen johdannaismarkkinoilla aktiivisesti toimivien sijoittajien työkaluna.

Bitcoin on kryptovaluutta, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan, mikä tarkoittaa, että bitcoin on samalla digitaalinen maksuväline ja maksujärjestelmä. Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisia valuuttoja, eli niillä ei ole fyysistä muotoa.

Vuosina 2013–2017 varastettiin kaikkiaan 1,1 miljoonaa bitcoinia. Kun bitcoinin arvo nyt helmikuussa on ampaissut jo yli 40 000 dollariin, tappiot vastaavat runsasta 44 miljardia dollaria. Tämä tuo esiin rikollisen toiminnan yhteiskunnallisen merkityksen. Herää kysymys siitä, miten bitcoin-markkinoiden epävarmuus – volatiliteetilla mitattuna – reagoi kyberhyökkäyksiin.

Tutkijatohtori Klaus Grobysin vastikään julkaistu tutkimusartikkeli tunnetussa Quantitative Finance -tiedejulkaisussa käsittelee tätä kysymystä.

– Tutkimukseni on ensimmäinen yritys tunnistaa potentiaaliset riskitekijät ja niiden vaikutukset uusiin kasvaviin digitaalisiin rahamarkkinoihin. Kyberhyökkäykset ovat vain yksi näistä uusista riskitekijöistä. Mielestäni tästä aiheesta tarvitaan paljon lisätutkimusta, sanoo Grobys.

Hakkeroinnin vaikutukset esiin viiveellä

Grobys on käyttänyt tutkimuksessaan aineistona 29:ää bitcoin-markkinoilla todettua hakkerointitapausta vuosilta 2013–2017.

– Tutkimuksen yllättävä tulos on, että bitcoinin volatiliteetti ei reagoi hakkerointitapauksiin kyberhyökkäyksen jälkeisen päivän (𝑡 + 1) ja sen jälkeisen neljännen päivän (𝑡 + 4) välillä.

Tutkimuksessa havaittiin kuitenkin todisteita viivästyneestä vaikutuksesta volatiliteettiin.

– Erityisesti bitcoinin tuoton volatiliteetti kasvoi merkittävästi ajankohtana 𝑡 + 5 eli viisi päivää kyberhyökkäyksen jälkeen. Tämä tulos säilyy, vaikka otetaan huomioon välitön vaikutus volatiliteettiin päivänä, jolloin kyberhyökkäys tapahtui.

Grobysin mukaan viivästynyt vaikutus bitcoinin tuoton volatiliteettiin viittaa markkinan tehottomuuteen, koska iskuvaikutus heijastuu kurssiin hitaasti.

Hän lisää, että aiemmissa tutkimuksissa on dokumentoitu kryptovaluuttojen tuoton yhdenmukaisia muutoksia, mutta nykyisen tutkimuksen uusi havainto on, että hakkerointi bitcoin-markkinoilla vaikuttaa myös muihin kryptovaluuttamarkkinoihin.

Todisteet viittaavat erityisesti siihen, että hakkerointitapausten yhteydessä vaikutus volatiliteettiin leviää muille markkinoille. Samoin kuin bitcoin-markkinoilla on todettu, Ethereum-markkinoiden volatiliteetti kasvaa dramaattisesti viisi päivää kyberhyökkäyksen jälkeen. Varsin yllättävä tulos on, että samanaikaisesta vaikutuksesta Ethereumin volatiliteettiin ei näyttäisi olevan todisteita. Ethereumin tuoton volatiliteetin viivästynyt kasvu on kuitenkin taloudelliselta suuruusluokaltaan samalla tasolla bitcoinin tuoton kanssa.

Grobysin mukaan toinen mielenkiintoinen tulos on, että sen enempää bitcoinin kuin Ethereumin tuoton volatiliteettiprosessit eivät näytä osoittavan epäsymmetriaa, vaikka perinteisillä rahamarkkinoilla on todettu, että volatiliteetti reagoi voimakkaammin negatiivisiin innovaatioihin.

 

Grobys, Klaus (2020) When the blockchain does not block: On hackings and uncertainty in the cryptocurrency market, Quantitative Finance, forthcoming.

Lisää aiheesta "Markkinat"