Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat maaliskuussa parhaaksi koskaan mittaushistoriassa vuodesta 1995. (Kuva: iStock)

Kuluttajat luottavat omaan talouteensa – Rahatilanne mittaushistorian paras

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen heikkeni maaliskuussa. Sen sijaan usko omaan talouteen on vahva.

 

Tilastokeskuksen julkistama Kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa -3,0, kun se helmikuussa oli -0,8 ja tammikuussa -0,9. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,8. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen 1–21. maaliskuuta. Tutkimukseen vastasi 1 080 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien odotus oman taloutensa kehityksestä seuraavan vuoden aikana oli hyvin valoisa ja rahankäyttöaikeita kestotavaroihin ilmeni melko paljon. Sitä vastoin odotus Suomen taloudesta oli vaihteeksi ankeahko. Arvio oman talouden nykytilasta edusti maaliskuussa pitkän ajan keskimääräistä tasoa.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat maaliskuussa parhaaksi koskaan mittaushistoriassa vuodesta 1995. Ajankohtaa pidettiin hyvänä säästämiselle, kun taas huonona lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Silti hyvin moni oli yhä aikeissa ottaa lainaa vuoden sisällä. Asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla maaliskuussa viime kuukausien tapaan huomattavan paljon. Hyvin moni harkitsi myös kotinsa peruskorjaamista seuraavan vuoden aikana.

Luottamus talouteen oli maaliskuussa vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori 1,2) ja heikointa Pohjois-Suomessa (-8,3). Väestöryhmistä opiskelijat olivat optimistisimpia (7,4). Pessimistisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät (-12,9). Yrittäjien kohdalla luottamusindikaattori sai maaliskuussa arvon -5,2.

Luottamus talouteen vähenee tavallisesti henkilön iän mukana, ja tulojen mukana usko vastaavasti yleensä lisääntyy. Miehet ovat taipuvaisia luottamaan talouteen enemmän kuin naiset.

Lähde: Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuluttajien luottamus [verkkojulkaisu]. ISSN=2669-8862. Maaliskuu 2021. Helsinki: Tilastokeskus

Lue tästä

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"