Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuinka kauan USA:n nousu voi vielä jatkua? Pessimistisimmät ennustavat jo AI-kuplan puhkeamista

Yhdysvalloilla on mennyt viime vuosina vahvasti niin pörssin kuin kansantalouden näkökulmasta. Erilaisia uhkaskenaarioita on kuitenkin jatkuvasti ilmassa.
 

Tekoälyosakkeet ovat nyt kovinta huutoa. Puheet kuplan puhkeamisesta ovat kuitenkin jo alkaneet.

Tutkimusyhtiö Capital Economics ennustaa, että AI-vetoinen pörssikupla puhkeaa vuonna 2026. Arvion mukaan käyrät kääntyisivät tuolloin jyrkästi alas, kun korot ja korkea inflaatio alkaisivat painaa arvostustasoja.

− Loppujen lopuksi odotamme, että osakkeiden tuotot ovat seuraavan vuosikymmenen aikana heikommat kuin edellisellä vuosikymmenellä. Uskomme myös, että Yhdysvaltain osakemarkkinoiden pitkään jatkunut parempi suorituskyky voi tulla päätökseen, Capital Economicsilta kerrotaan Business Insiderille

Pessimistinen näkemys on jossain määrin vastoin yleistä oletusta. Monet taloustieteilijät odottavat tekoälyn yleistymisen lisäävän tuottavuuden kasvua ja sitä kautta talouskasvua – tosin se todennäköisesti tarkoittaisi juuri korkeampia korkoja ja inflaatiota.

− Epäilemme kuplan puhkeavan ensi vuoden lopun jälkeen ja aiheuttavan korjausliikkeen arvostuksissa. Loppujen lopuksi sama dynamiikka näkyi niin sanotun dot com -kuplan puhkeamisen aikaan 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa sekä suuren romahduksen aikaan vuonna 1929.

Myrskypilviä ilmassa?

Yhdysvaltain taloudelle ennustetaan laajemminkin myrskyisiä aikoja. Niitä on tosin ennustanut moni muukin viimeisten parin vuoden ajan, turhaan.

State Street -pankin sijoitusstrategi Altaf Kassam sanoo CNBC:lle, että Yhdysvaltain keskuspankki Fedin tulisi aloittaa koronlaskut pian. Hänen mukaansa klassiset rahapolitiikan mekanismit ovat rikki, sillä Fedin tekemät muutokset näkyvät reaalitaloudessa hitaammin kuin ennen.

Hän viittaa sekä yrityksiin että asuntovelallisiin, joista monet ovat maksaneet matalia, ennen korkojen nousua lukkoon lyötyjä korkoja. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

− Jos korot pysyvät tällä tasolla ensi vuoteen asti, ongelmana on silloin edessä oleva suuri uudelleenrahoituksen aalto. Uskon, että silloin näemme asioiden alkavan hajota, hän sanoo.

− Tällä hetkellä yritykset ja kuluttajat eivät tunne suurimpien korkojen puristusta.

Danske Bankin ja Suomen Osakesäästäjien yhteisessä webinaarissa 7.5.2024 klo 17.30 käsitellään teknologiajättien dominointia pörssissä. Voit osallistua webinaariin tai katsoa jälkitallenteen Danske Bankin sivuilla.
 

Lisää aiheesta "Markkinat"