Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomen Pankin johtava neuvonantaja Aleksi Grym ja Fondian lakimies Joonas Ilmasti jakavat eri näkemykset kryptovaluutoista.

Kryptovaluutat – paras tapa arvon säilyttämiseen vai hölynpölyä?

Kaksi asiantuntijaa kertoo, mitä he ajattelevat kryptovaluutoista.

Aleksi Grym: ”Äärimmillään muistuttaa uskonnollista kulttia”

"Teknisesti kryptovaluutat muistuttavat toisiaan hyvin paljon, mutta tarinoiden kirjo, jolla niitä kaupitellaan, on valtavan laaja. Äärimmillään kryptovaluuttojen myynninedistäminen muistuttaa uskonnollista kulttia, ja mielikuvitusta myyntipuheissa todella riittää.

Mahtipontisimpia ovat sepitetyt tarinat rahan historiasta, salaliittoteoriat keskuspankkien toiminnasta ja tunteisiin vetoavat sanailut taloudellisesta itsemääräämisoikeudesta.

Kryptovaluuttoja myydään myös maailmanparannustarinoilla: milloin kryptovaluutat ovat kehittävinään köyhien maiden talouksia, milloin parantavinaan sorrettujen asemaa diktatuureissa, milloin nopeuttavinaan siirtymää uusiutuvaan energiantuotantoon.

Oma kategoriansa ovat tarinat teknologisesta innovatiivisuudesta: on ideoita pankkien ulkopuolisista maksujärjestelmistä, vaikeaselkoisia kuvauksia hajautetuista tietojärjestelmistä ja visioita uudenlaisesta internetistä. Yhteistä tarinoille on vain se, että jokainen niistä on hölynpölyä."

Joonas Ilmasti: "Bitcoin on niukin raha koskaan"

"Keskeinen hyvän rahan ominaisuus on siis sen “kovuus” eli sen tarjonnan niukkuus: hyvän ja kestävän rahan tulee toimia arvonsäilyttäjänä. Vastaavasti taas hyvän rahan kriteerit eivät täyty, jos rahaa on jonkin tahon helppo tehdä lisää.

Ilman mahdollisuutta säilöä arvoa, ihmisten kannattaisi välittömästi kuluttaa kaikki siihen asti tuotettu arvo ja energia. Niin toimivat kaikki muut eläimet paitsi “ajan ekonomisointiin” työvälineen eli rahan kehittänyt ihminen. Vaihdamme työtämme, eli käytännössä aikaamme ja energiaamme, rahaan, jota voimme käyttää myöhemmin muiden hyödykkeiden hankkimiseen.

Kun tarkastelemme rahan ominaisuuksia, jotka ovat ideaalisia sen toimimiselle luotettavana arvonsäilöjänä, huomaamme, että bitcoin on pohjimmiltaan kaikista kovin eli niukin raha koskaan.

Bitcoin on ensimmäinen raha, jonka tarjonta on täysin rajoitettu ja jonka tarjonta ei vastaa miltään osin kysyntään. Millään muulla tuntemallamme rahalla ei ole tunnettua enimmäisrajaa. Lisäksi muiden rahojen osalta niiden lisääntynyt kysyntä johtaa niiden arvon kasvuun ja siihen, että yhä useampi ihminen haluaa tuottaa niitä lisää.

Tämä taas johtaa tarjonnan kasvuun ja rahan arvon laskuun, mikä ääritilanteessa voi johtaa siihen, ettei kyseinen hyödyke enää toimi rahana. Mutta bitcoinin osalta ei ole olemassa mitään tapaa tuottaa sitä enemmän."

Koko juttu on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 4/2022.

Lue koko juttu

Onko kryptovaluutoilla tulevaisuutta? Ovatko ne vain yksi pyramidihuijauksen muoto vai kovin mahdollinen arvonluoja? Lue kesäkuun Viisas Raha -lehdestä, miten Suomen Pankin johtava neuvonantaja Aleksi Grym ja kryptovaluuttoihin perehtynyt Fondian lakimies Joonas Ilmasti perustelevat kantojaan.

Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan kesäkuun lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.

Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa. Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 15 euroa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"