Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Uteliaan sijoittajan nälkään kelpaa vaihtoehtoelintarvikkeita valmistavan Beyond Meat. 

Kotipörssi oli mansikka toukokuussa

Kun maailmalla osakemarkkinat tutisivat, suomalaissijoittajat kasvattivat ostoksiaan Helsingin pörssissä. Kuitenkin Wall Streetin kiinnostavat listautumiset houkuttivat suomalaisiakin apajille.

Suomalaiset osakesijoittajat tekivät 85,1 prosenttia kaupoistaan Helsingin pörssissä, kertoo Danske Bankin asiakkaiden kaupankäyntiä seuraava tilasto. Kotimaan kauppojen osuus oli noussut kymmenen prosenttiyksikköä edelliskuusta, kun taas toiseksi suosituimman markkinan eli Yhdysvaltojen siivu kutistui melkein viisi prosenttiyksikköä ollen 6,1 prosenttia.

 

Helsingissä vetivät tutut nimet, mutta ostetuimmaksi palasi jälleen Nokia, johon kiinnostusta saattoi lisätä Yhdysvaltain kilpailija Huaweihin kohdistamat rajoitteet. Eniten salkuista myytiin Nordeaa.

-Nordean rooli kansanosakkeena ei ole uhattuna näiden lukujen perusteella. Muutos kertoo kuitenkin siitä, että sijoittajat ovat pankin suhteen nyt odottavia, sillä toukokuussa osakkeen hinta painui alle 7,0 euron ensimmäistä kertaa vuosiin, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen arvioi.

 

 

IPO:ista pikavoitot

Täysin suomalaissijoittajat eivät kääntäneet selkäänsä Wall Streetillekään, vaan markkinamyllerryksen keskellä listautuneiden yhtiöiden annit kiinnostivat.

Danske ei varsinaisesti tilastoi osakeanteihin osallistumista, mutta kiinnostusta voi päätellä siitä, että kyytipalvelu Uber ponnahti vaihdetuimpien listan kärjen tuntumaan miljarditappioista ja palvelukilpailun koventumisesta huolimatta.

Kuitenkin suurin osa vaihdosta oli myyntejä, mikä Kemppaisen mukaan viittaa siihen, etteivät suomalaissijoittajat pidä Uberia kiinnostavana kohteena.

 

-Uber oli vuosia juhlittu startup, jonka tarina sai kolhuja muutama vuosi sitten erilaisten väärinkäytössyytösten takia. Nyt tapahtunut listautuminen tapahtui kenties odotettua edullisemmin, mutta siinä hyötyjänä olivat mahdollisesti vuosia sitten Uberiin sijoittaneet pääomasijoittajat. Yksityissijoittajan mahdollisuuksia on vielä hankala ennakoida, Kemppainen sanoo.

Sen sijaan suomalaiset ostivat Uberin kilpailijaa, Lyftiä, joka ennätti viedä listautumisantinsa läpi maaliskuun lopussa paremmissa markkinakeleissä.

Toisaalta suomalaissijoittajat näyttävät haistaneen hyvin kevään parhaimmaksi listautumiseksi osoittautuneen vaihtoehtoelintarvikkeita valmistavan Beyond Meatin. Myös toukokuussa listautunut kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuottaja kohosi Dansken myydyimpien jenkkiosakkeiden listan neloseksi. Eli suomalaiset näyttivät osallistuneen antiin, mutta osakkeet myytiin nopeasti huiman kurssinousun myötä.

-Beoynd Meat on kiinnostava yhtiö, koska se osuu kasvavaan trendiin: lihan välttämiseen. Trendi todennäköisesti jatkuu, mutta vielä ei voi sanoa, millaiset tuotteet kuluttajia laajasti miellyttävät.

Eniten suomalaisomistajat myivät toukokuussa amerikkalaisosakkeista sähköautovalmistaja Teslaa.

Osakkeiden ostomaat perustuvat Danske Bankin suomalaisten asiakkaiden tekemiin kauppoihin toukokuussa. Osakekaupoista tehty vertailu on kuvaava, sillä pankin kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikille markkinoille, eivätkä edullisemmat välityspalkkiot ohjaa sijoituksia Suomeen.

Lisää aiheesta "Markkinat"