Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: Kesko

Koronavuoden kotoilu kasvatti Keskon tuloksen ennätyslukemiin

Koronavuonna kävivät kaupaksi erityisesti ruoka ja rakennustarvikkeet. Keskon arvion mukaan vuoden 2020 tulosparannuksesta alle puolet on koronapandemian vaikutusta.

Loka-joulukuussa Keskon vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 165,6 miljoonaan euroon viime vuoden vertailujakson 129,7 miljoonasta eurosta. Analyytikot ennustivat yhtiön vertailukelpoisen liikevoiton jäävän 154,4 miljoonaan euroon. 

Loka-joulukuussa vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 44,6 miljoonaa euroa, kun Kesko Senukai on käsitelty yhteisyrityksenä myös vertailukaudella.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos kohosi loka-joulukuussa vuodentakaisesta 0,23 eurosta 0,31 euroon. 

Keskon vuoden 2020 jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 10 669,2 miljoonaa euroa, ja se kasvoi vertailukelpoisesti 3,6 prosenttia, raportoitu liikevaihto laski 0,5 prosenttia edellisestä vuodesta. 

Koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousi 567,8 miljoonaan euroon vertailujakson 461,6 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 118,9 milj. euroa, kun Kesko Senukai on käsitelty yhteisyrityksenä myös vertailukaudella.

Jatkuvien toimintojen raportoitu osakekohtainen tulos nousi 1,09 euroon vertailujakson 0,83 eurosta.

Keskon hallitus ehdottaa osingoksi on 0,75 euroa osakkeelta. Osinko esitetään maksettavaksi kahdessa erässä.

Kesko raportoi 1.7.2020 alkaen rakentamisen ja talotekniikan kaupan segmenttiin kuuluvan Baltian maissa ja Valko-Venäjällä toimivan Kesko Senukai -konsernin yhteisyrityksenä. Aiemmin Kesko Senukai -konserni on raportoitu tytäryrityksenä.

 

Koronapandemia vaikutti tulokseen

– Pystyimme merkittävästi parantamaan tulosta, joka kasvoi  vertailukelpoisesti lähes 120 miljoonaa euroa. Olemme pitkään kasvattaneet myyntiä ja kannattavuutta, mikä on vahva osoitus kasvustrategian toimivuudesta ja sen onnistuneesta toteutuksesta, pääjohtaja Mikko Helander toteaa tulostiedotteessa. 

Keskon arvion mukaan vuoden 2020 tulosparannuksesta alle puolet on koronapandemian vaikutusta.

– K-ruokakauppojen markkinaosuus vahvistui viidettä vuotta peräkkäin. Liikevaihto kasvoi 3,6 prosenttia ja vertailukelpoinen liikevoitto nousi 375 miljoonaan euroon. Ruoan verkkokaupassa pystyimme ketterästi vastaamaan kasvaneeseen kysyntään ja ruoan verkkokaupan asiakkaat asioivat aktiivisesti myös kivijalkakaupoissamme.

– Kespron foodservice-liiketoiminnassa toimintaympäristö oli haastava koronapandemian hillitsemiksi asetettujen rajoitusten vuoksi. Kespro onnistui kuitenkin erinomaisesti markkinaosuutensa kasvattamisessa ja hyvän kannattavuutensa turvaamisessa.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan tulos vahvistui selvästi  Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

– Liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti 5,7 prosenttia ja vertailukelpoinen liikevoitto nousi uudelle tasolle 188 miljoonaan euroon. Vuoden aikana kuluttajamyynti kasvoi erityisen vahvasti, mutta myös yritysasiakaskauppa kehittyi hyvin sekä rautakaupassa että Onnisen teknisessä tukkukaupassa. Orgaanisen kasvun lisäksi jatkoimme kasvustrategian toteutusta yritysostoilla, hankimme Carlsen Fritzøe-rautakauppaketjun Norjassa sekä MIAB- ja Bygg&Interiör -liiketoiminnot Ruotsissa.

– Autokaupassa markkina heikentyi voimakkaasti vuoden 2020 alkupuolella koronapandemian aiheuttaman kulutuskysynnän laskun sekä toimitusaikojen viivästymisen seurauksena. Tilanne kuitenkin parani toisella vuosipuoliskolla ja Keskon autokaupan liikevaihto nousi lähes 900 milj. euroon ja liikevoitto oli 23 milj. euroa.

Yhtiö arvioi vuonna 2021 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 520-620 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 havainnollistava vertailukelpoinen liikevoitto oli 553,6 miljoonaa euroa.

– Covid-19-pandemiaan liittyvistä epävarmuustekijöistä johtuen vuoden 2021 tulosohjeistuksen vaihteluväli on suuri.

Vuonna 2020 tuli kuluneeksi 80 vuotta Keskon perustamisesta.

– Juhlistamme tätä työn merkeissä. Kotimaassa luottamus K:hon on viime vuosina parantunut merkittävästi ja olemme nousseet Suomen parasmaineisten yritysten joukkoon. Lisäksi K valittiin jälleen kerran maailman vastuullisimmaksi ruokakaupaksi.

 

Kesko sijoittajille

Keskon tilinpäätöstiedote

Lisää aiheesta:

Kesko juhli 80-vuotista taivaltaan ennätystuloksella

Kesko antoi positiivisen tulosvaroituksen – Kesko Senukai raportoidaan jatkossa yhteisyrityksenä

Kesko osti Bygg & Interiör -rautakaupat Ruotsissa

Kesko teki ennätystuloksen – ruoka ja rakennustarvikkeet kävivät kaupaksi koronakeväänä

Kesko vahvistaa asemiaan Norjassa ostamalla rautakauppayhtiö Carlsen Fritzøe Handelin

Koronakeväänä kodit ovat kunnostuneet - Kesko ja Tikkurila korjaavat potin

Lisää aiheesta "Markkinat"