Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Välittäjät ovat omaksuneet uuden tavan esitellä asuntoja verkon välityksellä ja myös kauppatilaisuudet voidaan pitkälti hoitaa digitaalisesti. Kuvituskuva.

Koronapandemia on heilauttanut asuntomarkkinaa odotettua vähemmän

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan koronapandemia on heilauttanut asuntomarkkinaa toistaiseksi odotettua vähemmän. Alkuvuoden asuntomarkkinan kasvua piristi erityisesti vilkas uudiskohteiden myynti. 

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton kauppatilaston mukaan tammi-maaliskuussa myytiin uusia ja vanhoja asuntoja neljä prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Uusia asuntoja myytiin alkuvuonna 24 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Tarjontaa uusista oli markkinoilla paljon. Tässä taustalla vaikuttavat rakentamisen ennätysvuodet ja juuri kasvuun kiinni päässyt talouskehitys, luonnehtii Keskusliiton hallituksen jäsen, Huoneistokeskuksen ja SKV:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.

Poikkeustilaan liittyvät liikkumisen rajoitukset näkyivät vanhojen asuntojen myyntimäärän laskuna maaliskuun loppu puolella. Koko maaliskuun kauppamäärä laski kahdeksan prosenttia edellisvuoden vastaavaasta ajankohdasta.

– Käytettyjä asuntoja kuitenkin myytiin alkuvuonna hitusen enemmän kuin edellisvuonna. Tammi- ja helmikuu olivat myynnillisesti poikkeuksellisen vilkkaita. Tällaisia tasoja nähtiin viimeksi 2012, Hintsa sanoo.

Yhteensä vanhoja asuntoja myytiin vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 13 799.  Näistä kerrostaloasuntoja oli 7755, rivitaloasuntoja 3561 ja omakotitaloja 2483.

Finanssikriisi tiputti enemmän myynnin volyymia kuin hintoja

– Pidemmissä aikasarjoissa käy ilmi, että asuntokaupan volyymi laski vuosien 2008-2009 finanssikriisin vuoksi.  Tuolloin kaupankäynti hiljeni parin kvartaalin ajan, mutta kriisistä palautuminen oli verraten nopeaa.

– Silloin kaupan volyymi otti osumaa, mutta asuntojen hinnat vähemmän, kun tilastoja tarkastelee vuositasolla, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth sanoo. 

– Finanssikriisi oli kuitenkin perimältään aivan toinen kuin tämä pandemian torjunnasta aiheutunut taloudellisen toiminnan jäädytys. On hienoa, että valtio on ketterästi jo ryhtynyt elvyttäviin toimenpiteisiin.

Monelle kiinteistönvälitysalan ammattilaiselle kaupan hiipuminen tuo vaikeuksia. Usein ansiot ovat kokonaan provisiopohjaisia ja alalla toimii paljon pienyrittäjiä.

– Juuri nyt luottamuksen ylläpito on kansantaloudelle tärkeää. Asunnon tarve on vähemmän sesonkiluonteista kuin muu kulutus. Välitysala jatkaa asiakkaidensa palvelua vastuullisesti myös poikkeusaikana, Hintsa sanoo.

Hinnat nousivat suurimmissa kaupungeissa

Kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä kvartaalilla lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,4 prosenttia ja muualla Suomessa keskimäärin 3,3 prosenttia. Oulussa hinnat nousivat lähes 8 prosenttia, Tampereella hinnat laskivat neljä prosenttia ja Turussa prosentin ensimmäisellä kvartaalilla.

– Asuntomarkkinat ovat Suomessa hyvin vakaat ja koronapandemia ei ole nähtävästi vaikuttanut asuntojen hintatasoon.

– Helsingissä myyntimäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa 9,6 prosenttia, Tampereella 11,5 prosenttia, Vantaalla 8 prosenttia ja Oulussa 8,8 prosenttia. Espoossa asuntokauppaa käytiin 30 prosenttia, Jyväskylässä 20,6 prosenttia ja Vaasassakin 13,2 prosenttia vauhdikkaammin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Turussa asuntokauppa jäi 3 prosenttia ja Joensuussa 14,5 prosenttia edellisvuodesta. 

Maaliskuussa vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika lyheni pääkaupunkiseudulla neljä päivää, ja kerrostalokaksio myydään keskimäärin vajaassa kahdessa kuukaudessa. Muualla Suomessa vanha kerrostalokaksio myydään keskimäärin kolmessa kuukaudessa ja omakotitalo taas neljässä kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla omakotitalo myydään keskimäärin neljässä kuukaudessa, Helsingissä myyntiaika on keskimäärin 2,5 kuukautta.

 

Lisää aiheesta:

Yksityisiä asuntosijoittajia ei pelota hintojen lasku - kolmannes saattaa harkita uusia kauppoja

Asuntomarkkinat saattavat päästä säikähdyksellä

”Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi”, sanoo salkunhoitaja

Lisää aiheesta "Markkinat"