Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Kaikesta huolimatta ensimmäisellä neljänneksellä tuli yli 6 000 uutta osuudenomistajaa, mikä kertoo säästämisen kasvutrendien jatkuvan ajoittaisesta ailahtelusta huolimatta, Suominen arvioi.

Koronakriisi säikytti rahastosijoittajat – S-Pankin Suominen: Pitkäjänteisen sijoittajan on totuttava markkinoiden heiluntaan

Suomalaisten suosimien sekä korko- että osakemarkkinoille sijoittavien yhdistelmärahastot menettivät maaliskuussa pääomia ja uusien sijoitusten virta katkesi, kun koronapandemia heilutteli markkinoita.

Noin miljoona suomalaista sijoittaa erilaisiin rahastoihin ja suosituimpia niistä ovat yhdistelmärahastot. Kuitenkin maaliskuun markkinalasku oli monille sijoittajille liian kova stressitesti, selviää S-Pankin neljännesvuosittain julkaistavasta Rahastopörssi-selvityksestä. Rahastopörssi kertoo, mitä tavallisen rahastosäästäjän sijoituksille kuuluu ja mitä tulevilta kuukausilta on lupa odottaa.

– Viime vuoden lopussa uusia osuudenomistajia tuli yhdistelmärahastoihin kovimpaan tahtiin viiteen vuoteen. Tammi-maaliskuussa osuudenomistajien määrä kasvoi, mutta vuosineljänneksen lopussa tapahtui iso muutos, S-Pankin päästrategi Lippo Suominen sanoo.

Tammi- ja helmikuu loivat siis lupaavan alun kuluvalle vuodelle. Maaliskuu käänsi kuitenkin markkinat ja lähes 15 000 yhdistelmärahastojen osuudenomistajaa laittoi rahastonsa lihoiksi, kun osakkeet lähtivät laskuun.

– Kaikesta huolimatta ensimmäisellä neljänneksellä tuli yli 6 000 uutta osuudenomistajaa, mikä kertoo säästämisen kasvutrendien jatkuvan ajoittaisesta ailahtelusta huolimatta, Suominen arvioi.

Älä säiky keikkuvia markkinoita

Rahasto-ostajien ja pörssikurssien yhteys on perinteisesti varsin tiukka: kurssien noustessa säästämishalut lisääntyvät, kun taas markkinoiden laskiessa pitkän tähtäimen sijoittajista tulee helposti lyhyen tähtäimen huolestujia. S-Pankin Suominen muistuttaa pitkäjänteisen kuukausisäästämisen olevan edelleen monille sopivin tapa kartuttaa säästöjä.

– Pitkäjänteisyys ja jatkuva kuukausisäästäminen osoittavat taas vahvuutensa. Kun säästää säännöllisesti, omat ostot jatkuvat myös nyt, kun markkinat ovat halventuneet, mikä tukee tuottoja pidemmän päälle.

Suominen kuitenkin ymmärtää, että jokaisella on omat syynsä lunastuksiin. Jos markkinoiden alamäki vie yöunet, on parempi ottaa varat talteen. Osa sijoittajista puolestaan haluaa itse kokeilla ajoittaa markkinoita. Tällaiset sijoittajat pyrkivät lunastamaan varansa ennen kurssien isompaa laskua, jotta voisivat laittaa varat takaisin poikimaan kurssien ollessa pohjissaan.

– Markkinoiden ajoittaminen on kuitenkin äärimmäisen vaikea taiteenlaji. Viime aikojen osakkeiden vuoristorata on ollut erinomainen muistutus tästä, Suominen huomauttaa.

Hyvä syy rahastojen lunastukseen on Suomisen mukaan se, että oman taloudellisen tilanteen muuttuessa tarvitsee käyttöönsä säästöön kertyneen ”pahan päivän” vararahaston. Tällöin rahastolunastus on oikea tapa toimia.

Tieto lisää sietokykyä

Suomessa on yli 1,1 miljoonaa yhdistelmärahastojen osuudenomistajaa. Suominen muistuttaakin, että vaikka maaliskuu toi ennätyksellisen laskun rahastojen osuudenomistajien määrässä, lunastajia oli vain reilu prosentti säästäjistä.

– Sijoitusoppien suosio näyttääkin kasvaneen lisääntyvissä määrin. Yhä useampi säästää pidemmällä tähtäimellä, jolloin markkinalaskuihin ei reagoida liiaksi.

Markkinoiden nopeat liikkeet yllättivät kaikki tämän vuoden alussa. Samalla myllerrys avaa kuitenkin myös mahdollisuuksia suunnitelmallisesti toimivalle sijoittajalle.

– Onkin mielenkiintoista nähdä, kääntyvätkö sijoitusvirrat jälleen kasvuun vuoden toisella neljänneksellä. Talouden epävarmuus jatkuu, mutta se on jo painanut osakkeet alas, mikä voi houkutella jälleen uusia sijoittajia, S-Pankin päästrategi Lippo Suominen toteaa.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"