Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: UPM

Koronakevät söi UPM:n liikevaihtoa edelleen

Metsäyhtiö UPM-Kymmenen tulos heikentyi jo ensimmäisellä kvartaalilla ja lasku jatkui toisella vuosineljänneksellä.

Koronakriisi kuritti metsäyhtiö UPM-Kymmenen taloutta kovalla kädellä. Toisen kvartaalin liikevaihto laski vuodentakaisesta 2 605 miljoonasta 2 077 miljoonaan euroon, eli pudotusta tuli 20 prosenttia. Vertailukelpoinen liikevoitto laski samana aikana 41 prosenttia ja oli 203 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 345 miljoonaa euroa. Myös ensimmäisen kvartaalin vertailukelpoiseen liikevoittoon nähden laskua oli 23 prosenttia. Koko puolivuotiskauden liikevaihto laski 18 prosenttia ja vertailukelpoinen liikevoitto 33 prosenttia vuodentakaiseen nähden.

UPM:n tulokseen vaikuttivat negatiivisesti UPM Energy-, UPM Speciality Papers- ja erityisesti UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueiden heikko tuloskehitys. UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueella liikevaihto laski vuodentakaisesta 1 138 miljoonasta 741 miljoonaan euroon ja vertailukelpoinen liikevoitto painui pakkaselle. Koronapandemiasta aiheutuvat sulkutoimet vähensivät merkittävästi kysyntää tällä liiketoiminta-alueella; graafisten papereiden kysyntä laski Euroopassa 32 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä.

– Säästimme merkittävästi kiinteissä kustannuksissa, mikä ei kuitenkaan riittänyt kumoamaan markkinoiden huonoa kehitystä. UPM Communication Papersin vuosineljännes oli tappiollinen ensimmäisen kerran viiteen vuoteen, yhtiön toimitusjohtaja Jussi Pesonen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Sellu-, saha- ja biopolttoliiketoiminnoista koostuva UPM Biorefining onnistui nostamaan sekä liikevaihtoa että liikevoittoa. Liikevaihto nousi 509 miljoonasta 563 miljoonaan euroon ja vertailukelpoinen liikevoitto 37 miljoonasta 70 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto laski kuitenkin suhteessa vuodentakaiseen sellun myyntihinnan laskun vuoksi, vaikka toimitusmäärät kasvoivat.

Myös UPM Plywood -liiketoiminta-alueen liikevoitto kasvoi ensimmäisen kvartaalin jälkeen korkeampien toimitusmäärien ja tehokkuuden kasvamisen vuoksi. Suhteessa vuodentakaiseen liikevaihto ja vertailukelpoinen liiketulos jäivät kuitenkin alhaisemmiksi.

UPM perui jo maaliskuussa arvionsa vuoden 2020 näkymistä, ja toimintaan liittyy edelleen merkittäviä epävarmuustekijöitä, jotka liittyvät konsernin tuotteiden myyntihintoihin ja toimitusmääriin sekä tuotantopanosten kustannusten ja valuuttakurssien muutoksiin. Paperin hintojen odotetaan olevan alhaisia vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, ja tässä vaiheessa myös sellun hinta on painunut. UPM jatkaa toimia kustannusten vähentämiseksi, mutta yhtiö odottaa silti liikevoiton jäävän merkittävästi vuoden 2019 liikevoittoa pienemmäksi.

Lähde: UPM puolivuotiskatsaus 2020

UPM puolivuotiskatsaus 2020 (pdf)

UPM sijoittajille

Lisää aiheesta:

UPM suunnittelee vaneritehtaansa sulkemista Jyväskylässä - tähtäimessä 11 miljoonan euron vuosisäästöt

UPM:ltä höyhenjarrutus - tarrat ja erikoispaperit ennätystulokseen

Sellun hinnasta kärsivä UPM odottaa parempaa vasta jälkipuoliskolla

UPM:n tuloskasvuputki poikki – Uruguayn uusi sellutehdashanke etenee vauhdilla

Ranskan-tehdas myyntiin, Rauman PK2 lopetetaan, uusi palvelukeskus Puolaan – UPM: Toimet edistävät kilpailukykyä ja tulosta pitkällä aikavälillä

Lisää aiheesta "Markkinat"