Lehti suomalaiselle sijoittajalle

 Näkymänsä teleyhtiö säilyttää ennallaan. Kuva: Elisa

Korona ei kurittanut Elisaa – takoi jälleen odotetun tuloksen

Elisa kertoo tuloksen nojaavan Polystar-kauppaan sekä laitemyynnin ja Viron liiketoiminnan kasvuun. Koronaviruksen etenemisen ehkäiseminen synnytti myös aivan uutta bisnestä. Inderes: "Ennakoitavuus palkitaan."

Elisan vakaa kehitys jatkui toisella neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia edellisvuodesta ollen 461 miljoonaa euroa. Yritysasiakkaiden kohdalla liikevaihto kasvoi 3 prosenttia ja yksityisasiakkaiden kohdalla prosentin verran.

Liikevaihdon kasvu tuli pääasiassa yhtiön viime vuonna tekemästä Polystar-yrityskaupasta sekä laitemyynnin ja Viron liiketoiminnan kasvusta, kerrotaan yhtiön tulostiedotteessa.

Vertailukelpoinen käyttökate parani kolme prosenttia 168 miljoonaan euroon, ja osakekohtainen tulos parani kuusi prosenttia nousten 0,49 euroon.

Koronapandemian aiheuttamat negatiiviset vaikutukset näkyvät tuloksessa matkustusrajoituksien aiheuttamana roaming-liikevaihto merkittävänä putoamisena ja urheilutapahtumien perumisen vaikutuksina maksutelevisioon.

"Älykästä tilannekuvaa"

Koronaviruksen etenemisen ehkäiseminen puolestaan synnytti uutta bisnestä, kun Elisa toimitti muun muassa HUS:lle analyysin tueksi rakentamaansa "älykästä tilannekuvaa" anonyymin mobiilidatan avulla. 

– Mukautumiskykymme ja innovatiiviset työskentelytapamme varmistivat vakaan taloudellisen kehityksen, toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila toteaa.

– Olemme myyneet tätä tuotetta eteenpäin sairaaloille ja kaupungeille.

Datankäyttö nousi 40 prosenttia

Koronakevään toisella neljänneksellä datan käyttö Elisan mobiiliverkossa kasvoi 40 prosenttia vuoden takaisesta.

– Vahvistimme entisestään asemaamme 5G-verkossa: meillä on markkinoiden laajin 5G-laitteiden valikoima, ja 5G-verkkomme kattaa yli 30 kaupunkia ja yli miljoona ihmistä.

Vuoden toisella neljänneksellä myös Elisan suoratoistopalvelujen kysyntä kasvoi. Yhtiö toi Pohjoismaiden ensimmäisenä televiestintäyhtiönä Amazon Prime Video -palvelun markkinoille. Kesäkuussa yhtiö ilmoitti tehneensä sopimuksen myös NENT Groupin kanssa. 

– Tarjoamme suomalaisille asiakkaille laajimman yhdistelmän laadukasta sisältöä, joka keskittyy vahvasti suomalaisiin ja pohjoismaisiin alkuperäissarjoihin.

Mobiilin postpaid -liittymien vaihtuvuus laski 16,4 prosenttiin edellisen neljänneksen 18,9 prosenttista ja samaan aikaan 
liittymien lukumäärä kasvoi edellisestä vuosineljänneksestä 26 200 liittymällä. Liittymäkohtainen liikevaihto (ARPU) laski edellisen jakson 18,3 eurosta 18,1 euroon. Mobiilin palveluliikevaihto tipahti 0,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Samalla ajanjaksolla ostokset yhtiön verkkokaupassa kasvoivat yli 25 prosenttia.

– Asiakaskokemuksen ja laadun jatkuva parantaminen ovat olennainen osa yrityskulttuuriamme, ja jatkamme voimakasta keskittymistä niihin.

– Tuottavuuden parantaminen, digitaalisten palvelujemme parantaminen kansainvälisesti ja arvon luonti datan avulla sekä vahva investointikykymme tulevat jatkossakin luomaan vankan perustan kilpailukykyiselle lisäarvon luomiselle.

Näkymänsä Elisa säilyttää ennallaan

Yhtiö korostaa kilpailun Suomen televiestintämarkkinoilla jatkuvan edelleen kireänä ja säilyttää ohjeistuksensa vuodelle 2020  ennallaan:

"Liikevaihdon arvioidaan olevan vuoden 2019 tasolla tai hieman korkeampi. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan olevan samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin edellisenä vuonna. Käyttöomaisuusinvestointien odotetaan olevan enintään 12 prosenttia liikevaihdosta.

Elisa jatkaa tuottavuutta lisääviä toimenpiteitä, esimerkiksi lisäämällä automaatiota ja data-analytiikkaa eri prosesseissa, kuten asiakaskohtaamisissa, verkonhallinnassa ja jakelussa. Elisan jatkuvat laadun parantamistoimet lisäävät asiakastyytyväisyyttä ja tehokkuutta ja pienentävät kustannuksia.

Elisan kehitys uusia, elämyksellisiä ja merkityksellisiä palveluja asiakkailleen tarjoavana yhtiönä jatkuu. Pitkän ajan kasvu ja kannattavuuden paraneminen perustuvat mobiilidatamarkkinoiden kasvuun ja uusiin digitaalisiin online- ja ICT-palveluihin."

Inderes: Ennakoitavuus palkitaan

Inderesin analyytikko Joni Grönqvist kommentoi tulosta tuoreeltaan videolla. (kesto 3:02)
"Ennakoitavuus palkitaankin osakkeen ruhtinaallisen korkeilla arvostuskertoimilla"
"Sijoittajanäkökulmasta tämä on hyvin ennustettavaa liiketoimintaa ja riskitaso on sitä myöten niin sektorilla kuin markkinalla todella matalaa."

 

Elisa sijoittajille

Lisää aiheesta:

Elisalla vahva alkuvuosi – tehostamistoimet näkyvät liikevaihdossa

Elisa paransi tulostaan – ei lupaa liikoja tälle vuodelle

Jukka Oksaharju: "Koronan kestäneet Helsingin pörssissä"

Lisää aiheesta "Markkinat"