Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Korkojen nousu voi laskea suosikkiosakkeiden kursseja

Korkojen nousu on osakemarkkinoiden merkittävimpiä riskejä vuonna 2021 ja siitä eteenpäin. Keskuspankit eivät ole nostamassa ohjauskorkoja vielä vuosiin, vaan nousun taustalla on kiihtynyt inflaatio.

Osakesijoittajan kannalta koron nousulla on merkitystä, koska se nostaa korkosijoitusten houkuttelevuutta ja ennen kaikkea nostaa diskonttokorkoa, jolla tulevia kassavirtoja diskontataan nykyhetkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä kauempana kassavirrat ovat tulevaisuudessa, sitä pienempi on niiden nykyarvo, kun diskonttokorko nousee.

Yhden prosenttiyksikön nousu korossa laskee 10-15 prosenttia arvostustasoja

Korkean arvostustason osakkeina voidaan nykymarkkinassa pitää osakkeita, joiden P/E-luku yli on 50. Näissä osakkeissa sijoittaja voi pitää nyrkkisääntönä sitä, että yhden prosenttiyksikön nousu korossa laskee 10 - 15 prosenttia hyväksyttävää P/E-lukua. Jos tuloskasvu ei kiihdy vastaavasti, näkyy arvostustason lasku osakekurssissa.

Markkinoilla seuratuin on USA:n 10-vuotisen valtionlainan korko. Siinä tärkeä raja-arvo on 1,50 prosenttia, jonka yli käytiin helmikuun lopulla. Koron nousu laukaisi teknologiaosakkeiden kurssilaskun, josta saatiin heijastusvaikutuksia myös Helsingin pörssiin asti. Nyt maaliskuun alussa 10-vuotinen korko on 1,45 prosenttia ja suunta on kohti kahden prosentin tasoa, joka olisi jo huolestuttavan korkea teknologiaosakkeiden kursseja ajatellen.

Osakemarkkinoiden arvostustasoja ja sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita on helppo seurata Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristössä.

Miten suomalainen sijoittaja voi hyödyntää ilmiötä?

Euroopassa korkotaso on USA:ta matalampi, mutta markkinoiden painopisteen ollessa USA:ssa myös täällä osakkeiden arvostustasot ovat vaarassa, jos korko USA:ssa nousee. Suomalainen sijoittaja voi hyödyntää tätä kahdella tavalla. Varoa omaan riskiprofiiliin liian korkean arvostustason osakkeita tai hyödyntää parhaimmissa kasvajissa koronnoususta johtuvat laskut ostopaikkoina.

Helsingin pörssin parhaat kasvajat

Seurannassamme olevista osakkeista tuoreen Q4-tuloskauden perusteella parhaimmat kasvajat ovat Incap, Qt Group, Admicom, Remedy, Revenio Group ja Talenom. Kaikki kasvoivat viimeisellä kvartaalilla/puolivuotisjaksolla kaksinumeroisin lukemin.

Voimakkainta kasvu oli Incapilla, joka kasvoi peräti 93 prosenttia. Tästä kasvusta orgaanista kasvua oli 45 prosenttia ja loput yrityskaupan synnyttämää. Qt Group ja Admicom olivat seuraavaksi kovimmat kasvajat. Näistä kahdesta Admicomin kasvu hidastuu selvästi vuonna 2021 viime vuoteen verrattuna, minkä johdosta kurssi on selvästi huipputasojen alapuolella. Qt Groupilla kasvu jatkunee vahvana ja kurssi onkin lähellä kaikkien aikojen korkeimpia lukemia.

Kaikki kävivät helmikuun lopun laskussa selvästi alle viimeisen 52 viikon huipputasoista. Admicom, Talenom, Remedy ja Revenio Group ovat edelleen yli 10 prosenttia alle huipputasojen.

Alla olevassa taulukossa on P/E-luvut käyttäen 2.3.2021 kurssitasoja ja analyytikkojen konsensusennusteita osakekohtaiselle tulokselle. Qt Group on selvästi korkeimmalle arvostettu ja sen P/E-luku on yli 100. Osake on siten arvostuskertoimen perusteella herkin korkojen nousulle. Seuraavaksi korkeimmalle arvostettu on Revenio Group, jonka P/E-luku on 75,8. Loppujoukon P/E-luvut ovat korkeat, mutta kohtuullisemmat.

 

Suomen Osakesäästäjien jäsenille 25 prosentin alennus vuosijäsenyydestä

Sijoittaja.fi tarjoaa OSKL:n jäsenille 25 prosentin alennus vuosijäsenyydestä. Maksullisella jäsenyydellä saat käyttöösi sijoittajan työkalut, artikkelit ja analyysit:

  • Vertaile suomalaisten ja kansainvälisten osakkeiden pisteytyksiä, tunnuslukuja ja tuottoja Osaketyökaluilla
  • Löydä tehokkaimmat ETF:t ETF-työkalulla
  • Sijoittajan tärkeimmät indikaattorit Markkinaympäristöstä
  • Markkinakatsaukset ja analyysit
  • Valmiit sijoitusideat ja mallisalkut

Lue tästä, miten lunastaa etu!

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"