Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Nykyisellä strategiakaudella olemme keskittyneet arvon luomiseen asiakkaille uusilla tavoilla, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth toteaa. Kuva: Kone Corporation

Koneen tanakka, odotettu tulos - lähiajan näkymistä varovainen ohjeistus

Koneen tulos parani odotusten mukaisesti loppuvuonna, mutta tilaukset jäivät jälkeen ennusteista. Yhtiö ennustaa markkinanäkymien pysyvän vakaina, vaikka koronaviruksen leviäminen saattaa aiheuttaa epävarmuutta.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä hissi- ja liukuporrasvalmistajan oikaistu liikevoitto kasvoi 367,5 miljoonaan edellisen vuoden 319,6 miljoonasta. Koko vuoden oikaistu liikevoittoprosentti nousi 12,4 prosenttiin liikevaihdosta ja oli 1 237 miljoonaa euroa.

Saadut tilaukset kasvoivat viimeisellä neljänneksellä 2,6 prosenttia jääden 1 988 miljoonaan euroon. Analyytikot olivat ennustaneet 2073 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat 0,7 prosenttia.

Koko vuoden saadut tilaukset kasvoivat edellisestä vuodesta 7,7 prosenttia 8 400 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat 5,9 prosenttia.

Viimeisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 9,9 prosenttia vajaaseen 2,7 miljardiin euroon ja vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi 7,9 prosenttia. Koko vuoden liikevaihto kasvoi edellisvuoteen verrattuna kymmenen prosenttia ollen 9 982 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth pitää hyvää tuloskasvua viimeisen vuosineljänneksen kohokohtana.

– Liikevaihdon hyvä kasvu jatkui kaikissa liiketoiminnoissa, ja vahvinta kasvu oli neljännellä vuosineljänneksellä modernisoinnissa. Saadut tilaukset kasvoivat hieman volyymiliiketoiminnan tilausten jatkaessa selvää kasvua, vaikka suurprojektitilauksia kirjattiin vuosineljännekselle vertailukautta vähemmän. Olen erityisen iloinen siitä, että oikaistu liikevoittomarginaalimme parani johdonmukaisten hinnoittelu- ja tuottavuustoimenpiteiden sekä Accelerate-ohjelmasta saatujen säästöjen ansiosta. Tämä on johtanut saatujen tilausten marginaalin positiiviseen kehitykseen, Ehrnrooth toteaa yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.

Lähde: Kone vuosikatsaus 2019

– Nykyisellä strategiakaudella olemme keskittyneet arvon luomiseen asiakkaille uusilla tavoilla. Uudistunut tuote- ja palvelutarjoamamme auttaa asiakkaitamme kehittämään, rakentamaan ja ylläpitämään kilpailukykyisiä rakennuksia, jotka ovat helposti päivitettävissä vastaamaan viimeisimpiä käyttäjien odotuksia nyt ja tulevaisuudessa. 

– Sekä liikevaihto huoltosopimusta kohti että keskimääräinen uuden myydyn laitteen hinta ovat alkaneet nousta, ja tämä on selkeä osoitus lähestymistapamme menestyksekkyydestä.

Liikevaihto markkina-alueittain. Lähde: Kone 2019 vuosikatsaus

– Olen myös iloinen siitä, että olemme saaneet jälleen ulkoista tunnustusta pyrkimyksistämme olla alamme johtava toimija vastuullisuudessa. Vastuullisuus on yhä tärkeämpi painopistealue asiakkaillemme ja meille yksi tapa erottautua kilpailijoista, Ehrnrooth toteaa.

Vuoden 2020 markkinanäkymät  

Ehrnrooth näkee Koneen tulevan vuoden valoisana.

– Aloitamme vuoden 2020 hyvistä asemista. Kilpailukykymme on vahva, meillä on vahva tilauskanta ja palveluiden näkymät pysyvät positiivisena. Odotamme liikevaihdon kasvavan vuonna 2020 0–6 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein.

Oikaistun liikevoiton yhtiö arvioi olevan 1 250–1 400 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyvät nykyisellä tasolla.

Liikevaihto liiketoiminnoittain. Lähde: Kone 2019 vuosikatsaus

 

Uusien laitteiden kohdalla Kiinan markkinoiden odotetaan pysyvän melko vakaa tai kasvavan hieman tilatuissa yksiköissä. Kasvua ennustetaan myös Aasian ja Tyynenmeren alueella. 

Huoltopalvelujen kysynnän ennustetaan kasvavan voimakkaimmin Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Modernisoinnin osalta odotetaan hieman kasvua Pohjois-Amerikassa sekä Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella, ja vahvaa kehitystä Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Yhtiön tiedotteessa todetaan myös yhdellä lauseella, että viimeaikainen koronaviruksen puhkeaminen saattaa aiheuttaa epävarmuutta markkinoille.

Kone esittää yhtiökokoukselle 1,70 euron osinkoa B-osaketta kohden. Vuodelta 2018 maksettu osakekohtainen osinko oli 1,65 euroa ja odotus 1,70 euroa.

Kone vuosikatsaus 2019 (pdf)

Katso Koneen englanninkielinen analyytikkotilaisuus webcast-lähetystallenteena.

 

KONE Q4'19: Elevatorin kanssa flirttailusta ei uutta tietoa

Inderesin analyytikko Erkki Vesola kommentoi videolla:
"KONE raportoi konemaisen Q4'19 katsauksen, mutta ohjeistus oli pehmeä. Sen lisäksi flirttailusta thyssenelevatorsin kanssa ei saatu uutta tietoa. Osakkeen arvostus saa otsan ryppyyn."

 

 

Lisää aiheesta:

Kone listattiin jälleen yhdeksi maailman vastuullisimmista yrityksistä

Parantunut hinnoitteluvoima ja vahva kysyntä siivittivät Koneen tulosparannusta

 

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"