Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kirkkaampi tulevaisuus jo huomioitu Raute-osakkeen hinnassa

Maailmanlaajuisesti toimiva teknologia- ja palveluyritys Raute Oyj julkisti perjantaina Q4/2020-raporttinsa, joka Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakaisen mukaan ei isossa kuvassa aiheuttanut merkittäviä yllätyksiä. Inderes piti tänään ennallaan Raute-osakkeen vähennä-suosituksensa.

— Säilytämme Rauten vähennä-suosituksemme, mutta tarkastamme verrokkiarvostusten nousua ja riskitason laskua peilaten yhtiön tavoitehintamme 22,00 euroon (aikaisemmasta 19,00 eurosta). Pohjat tuloksen suhteen ovat todennäköisesti nyt takana, mutta arvostus painuu kohtuulliseksi merkittävistä tulosparannusodotuksista huolimatta vasta vuosina 2022-2023, Viljakainen sanoo.

Raute A-osaketta vaihdettiin maanantaina iltapäivällä lievästi plussan puolella olevalla Helsingin pörssissä hintaan 23,40 euroa (- 0,85 prosenttia).

Tulosvipu ei lyönyt läpi

Raute on kansainvälisesti toimiva teknologia- ja palveluyritys, jonka asiakkaita ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä. Yhtiön teknologiatarjonta kattaa viilun, vanerin ja LVL:n (Laminated Veneer Lumber, viilupalkki) koko tuotantoprosessin sekä erityismittalaitteita sahatavaralle.

Yhtiö raportoi viime perjantaina tehneensä viime vuoden loka-joulukuun välisenä aikana 39 miljoonan euron liikevaihdolla 0,8 miljoonan euron liikevoiton. Vertailukauden korkealle tasolle yltänyt liikevaihto oli tammikuun tulosvaroituksen jäljiltä tiedossa etukäteen, mutta liikevoitto jäi Inderesin ennusteista ja vertailuluvusta.

— Neljännen kvartaalin liikevaihtomme oli katsausvuoden korkein. Tulos jäi kuitenkin tavoittelemaamme alhaisemmaksi eikä riittänyt kääntämään ensimmäisen vuosipuoliskon tappiollisuutta positiiviseksi koko vuoden osalta, toimitusjohtaja Tapani Kiiski kommentoi tulosraportin yhteydessä.

Raute antoi tammikuussa vuotta 2021 koskeneen toisen tulosvaroituksen, jossa se kertoi liikevaihdon laskevan selvästi edellisvuodesta vuonna 2020, mutta tuloksen parantuvan tänä vuonna.

Yhtiön hallitus esitti osingoksi 0,80 euroa osakkeelta.

Viljakaisen mukaan Rauten lokakuussa kotiutettu suurprojekti nosti tilauskannan vertailukauden tason yläpuolelle. Yhtiö sai Q4:llä uusia tilauksia 70 miljoonan euron edestä. Tilausvirtaa dominoi lokakuussa tiedotettu 55 miljoonan euron tilaus Venäjältä.

— Laaja-alaista markkinan elpymistä ei kuitenkaan arviomme mukaan ole Q4:llä tapahtunut, mistä kertoo vain 3 miljoonaan euroon jäänyt pienten projektien kertymä. Yhtiö korosti edelleen asiakkaiden päätöksenteon hitautta ja vaikeaa ennakoitavuutta, vaikka jäissä investointien suunnittelutyö ei vaikuta olevan, Viljakainen sanoo.

Osakkeessa ei isoa laskuvaraa

Viljakaisen mukaan Raute-osakkeen ennusteiden mukaiset P/E-luvut vuosilla 2021 ja 2022 ovat 20x ja 15x, kun taas vastaavat vahvan taseen paremmin huomioivat EV/EBIT-kertoimet ovat 14x ja 10x.

Kuluvan vuoden kertoimet ovat korkeat, mutta vuoden 2022 ennusteilla arvostus näyttää jo kohtuulliselta.

— Suhteellisesti arvostus on kuluvan vuoden kertoimilla preemiolla ja ensi vuoden kertoimilla alennuksella. Osake voi arviomme mukaan saada tukea Venäjän tai kehittyvien maidentilauksista, mutta näihin liittyvä epävarmuus on korkea. Pitkällä tähtäimellä kehittyvien maiden panostusten realisoituminen tilauksiksi laskisi riskejä ja tukisi Rautelle hyväksyttävää arvostustasoa. Lyhyemmällä tähtäimellä vastaava riskejä laskeva vaikutus olisi myös Venäjän suurilla projektitilauksilla.

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"