Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Monet ovat huomanneet, kuinka halpoja kohteet ovat maaseudulla. Näitä kohteita on mennyt kaupaksi hyvin. (Kuva: iStock)

Kiinteistönmyynnissä eletään ”myyjän markkinoita” – markkinoilla vallalla kaksi osittain vastakkaista trendiä

Korona-aika on vaikuttanut kiinteistömarkkinoihin niin, että myös mökkikauppa kiinnostaa entistä useampia – sekä maaseutukohteet sekä asunnot kaupunkien keskustojen ulkopuolelta houkuttavat ostajia.

– Vaikka kaupungistuminen on ollut vahva trendi jo pitkään, niin jo ennen koronaa oli nettiyhteyksien parantumisen ja etätyömahdollisuuksien kasvun myötä nähtävissä pieni vasta-aalto, kun yhä useampi alkoi etsiä itselleen kotia kaupunkien ulkopuolelta. Korona-aika on voimistanut tätä trendiä edelleen, sanoo toimitusjohtaja Leena Tuijula Solid House Oy LKV:sta.

Tuijulan mukaan ihmiset ovat pandemian oloissa kaivanneet elämäänsä vaihtelua ja lisää tilaa ympärilleen, kun eivät ole päässeet matkustamaan ulkomaille. Tämä on näkynyt maaseutukohteiden kysyntäpiikkinä, joka alkoi touko-kesäkuun paikkeilla 2020 ja on jatkunut siitä tähän hetkeen.

Kysyntä kohdistuu eniten kaupungin keskustojen ulkopuolella omakotitalo- ja rivitalokohteisiin, jotka ovat kuitenkin suhteellisen ”järkevän matkan päässä” palveluista tai kaupungin keskustasta, mutta maaseudun rauhassa silti.

– Monet ovat huomanneet, kuinka halpoja kohteet ovat maaseudulla. Näitä kohteita on mennyt kaupaksi hyvin.

Myös kaupunkien keskustakohteiden ostajia on liikkeellä paljon, ja kaupaksi käyvät ihan kaikenlaiset ja -kokoiset asunnot.

 – Esimerkiksi kaksioita ja jopa kolmioita ostetaan nyt paljon ensiasunnoksi ja omaan käyttöön kaikkialla muualla kuin aivan Helsingin keskustassa.

Koska monet asunnonomistajat odottavat vielä koronan jälkeisiä aikoja, myytävistä kohteista on syntynyt pulaa.

– Kun rokotteet saadaan laajempaan jakeluun, vapautuu myyntiin myös asuntoja. Rokotusten jälkeen on taas turvallista tavata ihmisiä ja ihmiset ovat valmiimpia järjestämään asuntonäyttöjä sekä tapaamaan muutenkin vapaammin muita.

Asuntokauppa vetänyt hyvin alkuvuonnakin

Huoneistokeskuksen tilastojen mukaan jo joulukuussa vanhoja asuntoja myytiin maanlaajuisesti 30,8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Koko vuonna asuntoja myytiin 1,3 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Myös kuluva asuntokauppavuosi näyttää positiiviselta, sillä kodin merkitys on korostunut monelle koronan ja etätöiden myötä. Vahva kysyntä pitää samalla myös asuntojen hinnat korkealla.

Huoneistokeskuksen mukaan tammikuussa – joka on perinteisestikin asuntokaupan osalta yleensä loppuvuotta hiljaisempi jakso – vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 4,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

– Helsingissä tehtiin tammikuussa kauppoja 8,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, ja Espoossakin kauppamäärät nousivat 6,5 prosenttia edellisvuoden tammikuuhun verrattuna. Vantaalla puolestaan kauppamäärät laskivat 4,2 prosenttia tammikuuhun 2020 verrattuna, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Huoneistokeskuksen välittäjät näkevät markkinoilla kaksi osittain vastakkaista trendiä. Moni muuttaa nyt pois kaupunkien tiiviistä keskustoista suurempien neliöiden ja oman pihan perässä.

– Kun etätöitä on mahdollista tehdä mistä vain, myös vähän kauempana työpaikasta sijaitsevat asunnot ovat mahdollisia. Tämä pätee erityisesti perheiden kohdalla. Omakoti- ja rivitalojen kysyntä on kasvanut ja niitä haetaan myös ympäristökunnista, Salenius päättää.

Toisaalta välittäjät näkevät, että asuminen keskittyy edelleen kasvukeskuksiin ja niissä neliöhinnat pysyvät korkeina.

– Erityisesti nuorten toiveissa on kompakti kaupunkiasunto lähellä palveluita.

Pian alkavasta mökkikauppakaudesta välittäjät ennustavat erityisen vilkasta.

– Mökkimarkkinoille on tullut kokonaan uusi sukupolvi, jota kiinnostaa nyt oma vapaa-ajanviettopaikka, josta käsin voi myös tehdä etätöitä, sanoo Salenius.

Solid Housen Leena Tuijula puolestaan kertoo, että vapaa-ajan kohteissa kysyntä kohdistuu jo käynnissä olleen trendin mukaan paremmin varusteltuihin kohteisiin, mutta sen lisäksi nyt on kysyntää myös heikomminkin varustelluista ja huonokuntoisista, halutaan rempata ja kunnostaa.

– Vaatimuksena on minimissään tie perille, sähköt ja vesi.

 

Suunnitteletko mökkisi myyntiä nyt keväällä? – Asiantuntija vinkkaa, kuinka se kannattaa toteuttaa

 

1. Perusasiat kuntoon – siisti mökki ja pihaympäristö houkuttelevat ja antavat hyvän ensivaikutelman

Raivaa kaikki ylimääräiset, vuosien aikana kerääntyneet tavarat pois mökiltä tai varastoi ne siististi. Siivoa ja tuuleta sekä pese ikkunat.

Potentiaalinen ostaja kiinnittää ensimmäiseksi huomiota mökin ympäristöön pihaan ajaessaan. Siisti pihaympäristö ja mahdollinen ranta-alue kauniiksi ja kutsuvaksi, leikkaa nurmikko ja kitke villiintynyt kasvillisuus. Katso myös, että mökille johtava pihatie on siistissä kunnossa.

Jos mökkisi sijaitsee vesistön rannalla, selvitä valmiiksi vesistöstä kaikki mahdollinen – veden laatu, syvyys, levätilanne ja niin edelleen.

 

2. Varmista, tuleeko sinun mökkisi myyjänä tehdä vielä jotain toimenpiteitä lähestyvän jätevesiuudistuksen kannalta

Jätevesiasetukset muuttuvat syksyllä 2019. Uudistukseen kannattaa perehtyä huolella, sillä uudet asetukset vaikuttavat huomattavasti mökkeilijän velvoitteisiin.

Uudistus koskee haja-asutusalueen mökkejä ja omakotitaloja, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004 ja kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Uusi jätevesijärjestelmä pitää olla tehtynä viimeistään 31.10.2019.

Mikäli kiinteistö sijaitsee ranta-alueiden ja pohjavesialueiden ulkopuolella, omistaja on vapautettu siirtymäajan aikana tehtävästä jätevesiremontista. Näissäkin kohteissa jätevesijärjestelmä on kunnostettava korjaus- ja muutostöiden yhteydessä eli esimerkiksi vesivessan rakentamisen yhteydessä. Aikataulun saa kuitenkin päättää ilman määräaikaa.

 

3. Selvitä ja listaa jo valmiiksi yksityiskohtia

Onko mökin tontilla käyttämätöntä rakennusoikeutta? Entä rasitteita kuten esimerkiksi maanvuokra- käyttö- tai kulkuoikeuksia? Millainen on mökin kunnossapitohistoria? Nämä kaikki tiedot kiinnostavat ostajaa varmasti.

 

4. Panosta toimiviin myyntikeinoihin

Ei ole ihan sama, miten mökkisi myydään. Mökkien paras myyntisesonki ajoittuu kesä- heinä ja elokuulle. Ammattilaisen tekemä myyntisisustus ja valokuvaajan ottamat tuoreet kuvat edistävät mökkisi myyntiä. Mökeistä on tällä hetkellä ylitarjontaa ja ostajia on vain rajallinen määrä. Sen vuoksi vain ne kaikkein houkuttelevimman oloiset vapaa-ajan asunnot menevät nopeasti kaupaksi. Asiantuntevan kiinteistönvälittäjän avulla kaikki myyntikeinot tulee hyödynnettyä ja mökille saadaan varmasti oikea hinta, jolla mökki menee kaupaksi ja johon sekä myyjä että ostaja ovat tyytyväisiä.

 

5.Vaihtoehtoja löytyy!

Jos mökin myyminen arveluttaa, voit sen sijaan ryhtyä mökkisijoittajaksi ja laittaa mökin vuokralle! Mökin vuokraaminen on suosittua ja mökin omistajalle hyvä mahdollisuus lisätienesteille. Riippuen mökin sijainnista ja ominaisuuksista, voit vuokrata mökkiä lyhyemmällä tai pidemmällä vuokra-ajalla. Monet haluavat vuokrata mökin jopa vuodeksi kerrallaan. Lyhyemmille vuokra-ajoille esimerkiksi Airbnb on kätevä ja suosittu asuntojen vuokrasivusto niin kotimaisten kuin ulkomaalaistenkin turistien keskuudessa.

Leena Tuijula Solid House Oy LKV

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"