Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kiinteistökuluihin uppoaa Helsingissä entistä enemmän – Kempeleessä pääsee edullisimmin

Kiinteistöverot ja muut kuntakohtaisesti määrittyvät asuinkiinteistön maksut ovat nousseet Helsingissä viimeisten viiden vuoden aikana yhteensä 18,1 prosenttia. 

Kiinteistöliiton tuoreessa syksyisin julkaistavassa Indeksitalo-selvityksessä on mukana 59 kaupunkia ja kuntaa, joissa vertailtavat kiinteistökustannukset nousivat kaikkiaan 49 kunnassa.

Selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna viime vuotta maltillisemmin. Kiinteistön jätehuollon, kaukolämmön, sähkön, vesihuollon ja kiinteistöverojen muodostamat kustannukset ovat nousseet keskimäärin noin prosentin vuodesta 2019. Edellisenä vuonna nousua kustannuksissa oli keskimäärin noin 2,5 prosenttia.

Jätekustannukset ovat nousseet vertailtavista kustannuksista eniten viime vuoteen verrattuna, keskimäärin noin 3 prosenttia.

Selvityksessä mukana olevat kustannukset kattavat keskimäärin runsaat puolet kaikista kerrostaloyhtiön hoitokuluista. Vertailussa eivät ole mukana markkinoilta ostettavat, yksityiset palvelut, kuten isännöinti ja kiinteistöpalvelut.

Kulut vuonna 2020 verrattuna edelliseen vuoteen. Lähde: Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvitys.

Kustannusten muutoksissa on suuria kuntakohtaisia eroja.

Helsinki on ylivoimainen ykkönen viiden vuoden kustannusnousujen tarkastelussa. Kiinteistöverot ja muut kuntakohtaisesti määrittyvät asuinkiinteistön maksut nousivat 2015-2020 yhteensä 18,1 prosenttia.

Helsinkiläisen Indeksi-talon kaukolämpökulujen kehitys. Lähde: Kiinteistöliitto

– Helsingissä kiinteistöverot ja kaukolämpö ovat suurimmat tekijät kustannusnousussa. Viiden vuoden jaksolla kaukolämpö on kallistunut Helsingissä 24 prosenttia. Viime vuonna tilanne vaikutti vielä pahemmalta, joten toivottavasti tämän vuoden laskevalle hintatrendille tulee jatkoa, Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä toteaa.

Rovaniemi ja Savonlinna vertailun kalleimmat 

Vertailussa kymmenen suurimman kaupungin kustannusten keskimääräinen nousu oli 0,6 prosenttia viime vuodesta.

Helsinki jatkaa suurimpien kaupunkien listan kalleimpana kaukolämmön ja sähkön vertailukustannusten laskusta huolimatta. Helsingissä kustannukset neliötä kohden kuukaudessa ovat tänä vuonna 3,03 euroa, kun keskiarvo on 2,77 euroa.

Suurista kaupungeista seuraavaksi eniten kustannukset nousivat Espoossa, jossa kustannustaso nousi 12,0 prosenttia. Vantaalla kustannusten nousu jäi 6 prosenttiin eli alle maan keskiarvon, joka oli 7,2 prosenttia.

Kiinteistöverot ja maksut 2020 / 10 suurinta kaupunkia, euroa/m²/kk Lähde: Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvitys.

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Vihdissä, joissa kaikissa kustannukset olivat vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukaudessa.

– Rovaniemi pysyi vertailun kalleimpana kuntana, huolimatta kustannusten reilun prosentin laskusta edelliseen vuoteen verrattuna. Savonlinnassa kaukolämmön hinnannousu ja rakennuksen kiinteistöveron korotus nostivat kunnan kalleimpaan kolmikkoon. 

Kiinteistökustannuksien keskimääräinen jakauma. Lähde: Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvitys 2020.

Suurimmista kaupungeista edullisimmat lukemat ovat Oulussa ja Vantaalla. Oulussa kustannukset neliötä kohden ovat kuukaudessa 2,45 euroa sekä Vantaalla 2,56 euroa.

Kaikista vertailussa mukana olevista kunnista Kempele oli viime vuoden tapaan selvästi vertailun edullisin, kustannusten ollessa 2,17 euroa neliöltä kuukaudessa.

Tutustu Indeksitalo-vertailuun (pdf)

 

Mikä on Indeksi-talo?

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 vakiomuotoisen tyyppitalon niin sanotun Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja.

Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Indeksitalo 2020 -tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana ja koordinoimana. Tiedot ovat syyskuun 2020 mukaisia.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"