Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kiinasta piristystä, USA:sta luvassa raskasta dataa

Tänään käyntiin pyörähtävään toiseen neljännekseen liittyy runsaasti kysymysmerkkejä. Vaikka tammi-maaliskuu oli markkinoilla vahva jakso, kakkoskvartaalin yllä on koko joukko tummia pilviä.

Ensimmäinen neljännes oli Yhdysvaltain markkinoilla paras yli vuosikymmeneen, kun keskuspankki Fed päätyi pitämään korkotason nykyisessä 2,5 prosentissa ja toiveet uuden kauppasopimuksen synnystä Kiinan kanssa virisivät. Nousua tukivat lisäksi yritysten hyvät tulokset sekä houkuttelevat arvostustasot - olihan kursseista otettu löysiä pois vuoden lopuksi.

Laaja Standard & Poor’s 500 -indeksi kipusi alkuvuonna 12,9 prosenttia 2 834,40 pisteeseen.

Ensimmäinen neljännes oli hyvä myös Helsingissä, missä pääindeksi OMXH nousi 8,5 prosenttia 9 448,57 pisteeseen. Maaliskuussa indeksi käväisi jo päälle 10 000 pisteessä, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008.

 

Jatkossa heikompaa`?

Yhä useampi asiantuntija kuitenkin varoittelee, ettei toisella neljänneksellä päästä enää yhtä kovaan kyytiin. Globaalitalouden kasvu on hidastunut, ja vaikka vaikutus tulee yritysten lukujen tasolla näkyviin vasta viiveellä, yhtiöt ovat jo kääntyneet varovaisemmiksi. Etenkin syklisillä aloilla, kuten investointihyödykkeissä, yritykset varoittelivat tilinpäätöksissään jo asiakkaiden tilauspäätösten lykkääntymisistä ja hintakilpailun kiristymisestä.

Globaalipolitiikan jännitteet – etenkin Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasopimusneuvottelujen sujuminen, Brexitin kohtalo, Venezuelan kriisi ja Intian vaalit – tuovat oman mausteensa kevätkvartaalille.

Huhtikuun puolivälistä käynnistyvästä tammi-maaliskuun osavuosikatsausten raportointikaudesta onkin tulossa hyvin mielenkiintoinen.

 

Runsaasti dataa ja yhtiökokouksia

Tällä viikolla päähuomio on Yhdysvaltain ja Kiinan talousluvuissa. Kiinan Caixin-ostopäällikköindeksi nousi 50,8:aan maaliskuussa eli korkeimmilleen neljään kuukauteen. Kasvupuolelle palannut indeksi rauhoitti huolia maan teollisuustuotannon hyytymisestä. Jo sunnuntaina saatu virallinen teollisuuden ISM-indeksi oli sekin noussut 50,5:een, parhaalle tasolleen puoleen vuoteen.

Markkinat reagoivat positiivisesti Kiinan-lukuihin ja pörssit olivat viikon aluksi nousussa niin Aasiassa kuin Euroopassakin.

Iltapäivällä katseet kääntyvät Yhdysvaltoihin, mistä on luvassa tietoa muun muassa vähittäiskaupan ja rakennuskustannusten kehityksestä. Kiinnostavin julkistus lienee kuitenkin teollisuuden ISM-indeksi, jonka ennakoidaan ottaneen hienokseltaan takapakkia maaliskuussa.

Raskaan datan julkaisut jatkuvat Amerikasta pitkin viikkoa: tiistaina vuorossa on seurattu kestokulutushyödykkeiden tilausten tilasto, keskiviikkona ADP:n työllisyysindeksi ja palvelualojen ISM, sekä perjantaina maaliskuun työllisyysluvut.

Torstaina ja perjantaina luvassa on myös tietoa Saksan teollisuuden tilanteesta.

Lisää aiheesta "Markkinat"