Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kesla antoi tulosvaroituksen – joutuu vaihtamaan Keski-Euroopan markkinoille suunniteltujen nostureiden pilareita

Metsäteollisuuden teknologiaan erikoistunut konepajayhtiö Kesla tekee 0,7 miljoonan euron kertaluontoisen kuluvarauksen 2124L-nostureissa havaitun kestävyysongelman korjaamiseksi. Varauksen vuoksi liikevoiton ennakoidaan jäävän edellisvuoden tasolle.

Kesla odottaa edelleen liikevaihtonsa kasvavan viime vuoden tasolta, mutta liikevoiton jäävän viimevuotiselle tasolleen kuluvarauksen takia. Aiemmin yhtiö oli odottanut sekä liikevaihdon että voiton kasvavan hyvän tilauskannan vuoksi.

Keslan 2124L-nostureiden pilareiden käyttöikä on osoittautunut merkittävästi suunniteltua lyhemmäksi, mikä voi johtaa yllättävään nosturin pilarin katkeamiseen, nosturin kaatumiseen ja henkilövahinkoon. Katkeamiseen johtava vaurio syntyy hitaasti noin viiden vuoden aikana eikä vaurion etenemistä voida silmämääräisin tarkastuksin havaita. Vastuullisuus-arvonsa mukaisesti Kesla on päättänyt vaihtaa kaikkien vuodesta 2013 alkaen toimitettujen 2124L-nostureiden pilarit uuteen vahvistettuun konstruktioon.

2124L nosturi kehitettiin vuosien 2012-13 aikana Keslan saksalaiselle tytäryhtiölle Keski-Euroopan pitkäpuukuljetusmarkkinan käsittelytarpeisiin. Mallimerkintä L viittaa kevyeen 24-tonnimetrin nosturiin, joka on kevennetty versio 2024-nosturista. Nyt tehtyjen konstruktiomuutosten myötä mallimerkintä ”L” poistuu Keslan mallistosta.

Kesla on viime vuosina voimakkaasti kehittänyt toimintaansa. Liiketoimintoihin perustuva organisaatioratkaisu on kirkastanut autonostureiden uudeksi liiketoimintastrategiaksi ”vaativiin olosuhteisiin soveltuvilla älykkäillä, kestävillä ja tehokkailla nostureilla tuottavuutta koko ajoneuvoinvestoinnin elinkaarelle”, jolle nosturin keveys on suunnitteluperusteena täysin alisteinen tekijä. Lisäksi yhtiö on parantanut tuotekehityksen järjestelmällisyyttä ja laatua porttikatselmuksiin perustuvalla tuotekehitysprosessilla ja FMEA-analyyseillä. Yhtiölle on perustettu myös erillinen laatuorganisaatio kokeneen laatupäällikön johtoon.

- Toimintatavan kehittämisen vuoksi riski vastaavien ongelmien syntymiseen tulevaisuudessa on merkittävästi pienempi, toimitusjohtaja Simo Saastamoinen sanoo tulosvaroitustiedotteessa.

Kurssi nuokahti

Sijoittajat eivät näyttäneet odottavan Keslalta tulosvaroitusta, sillä kurssi liukui selvään laskuun iltapäivällä Helsingin pörssissä.

Kello 17.06 Keslan osakkeesta maksettiin 4,92 euroa eli 6,3 prosenttia perjantain päätöskurssia vähemmän. Yhtiön kurssi on viihtynyt koko alkusyksyn päälle viidessä eurossa.

Samaan aikaan Helsingin pörssin yleisindeksi oli 0,1 prosenttia miinuksella.

 

Kesla sijoittajille

 

Lisää aiheesta "Markkinat"