Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: Kesko

Keskolla hyvä koronakestävyys

Kesko raportoi ennätyksellisen Q1-tuloksen. Ruoan vähittäismyynnin kasvu kompensoi Kespron myynnin puolittumista.

Keskon liikevaihto kasvoi ensimmäisellä kvartaalilla 5,8 % ja oli 2,54 miljardia. Poikkeustilanteesta huolimatta ensimmäisen vuosineljänneksen liiketulos oli kaikkien aikojen paras. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 65,1 miljoonaa euroa, jossa on kasvua 7,6 miljoonaa.

Kauppakonsernin liikevaihto kasvoi niin päivittäistavarakaupassa (+4,6 %) kuin rautakaupassa ja Onnisen teknisessä tukkukaupassa (+6,8 %) sekä autokaupassa (+11 %). Autokaupan kasvua selittää yritysosto, sillä autokaupan vertailukelpoinen liikevoitto laski 6,1 miljoonaan euroon. Liikevaihto aleni vain erikoiskaupassa (-5,4 %).

Yhtiön osavuosikatsauksessa pääjohtaja Mikko Helander kertoo koronaepidemian alkaneen vaikuttaa Keskon toimintaan merkittävästi maaliskuun puolivälistä. Maaliskuussa K-ruokakauppojen päivittäistavaramyynti kasvoi kaikissa ketjuissa yhteensä 9,8 %. K-ruoka.fi on Suomen suurin ruoan verkkokauppa, jossa myynnin viikkokasvu on ollut parhaimmillaan 800 %. Ravintoloiden, koulujen ja työpaikkojen sulkemisen seurauksena horeca-tukkuri Kespron myynti on viime viikkoina puolittunut normaalitasosta.

Helanderin mukaan Kesko on sopeuttanut kustannuksia henkilöstöä lomauttamalla ja säätämällä investointien rahavirran tänä vuonna alle 200 miljoonan euron. Tulosvaroituksessaan 18.3.2020 yhtiö ennakoi kuluvan vuoden vertailukelpoiseksi liikevoitoksi muodostuvan 400–450 miljoonaa euroa eli vähemmän kuin ennätysvuonna 2019. 

OVK kertoo Keskon aloittaneen ensimmäisellä vuosineljänneksellä strategisen tarkastelun Baltian ja Valko-Venäjän liiketoiminnoista.

28.4.2020 yhtiökokous päätti 2,52 euron osakekohtaisesta osingosta ja splitistä, jossa yhtä vanhaa osaketta kohti annetaan kolme uutta.

Kesko osavuosikatsaus Q1/2020

Lisää aiheesta:

Keskon myynti kasvoi maaliskuussa – vain autokauppa sukelsi

 

Lisää aiheesta "Markkinat"