Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kesko juhli 80-vuotista taivaltaan ennätystuloksella

"Kolmannen vuosineljänneksen tulos oli Keskon historian paras. Myynti kasvoi kaikilla toimialoilla", pääjohtaja Mikko Helander hehkuttaa.

Keskon vertailukelpoinen liikevoitto oli heinä-syyskuussa 181,8 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten samaan aikaan oli 152 miljoonaa. Tulos ylitti analyytikkojen 177 miljoonan euron ennusteen.

Keskon jatkuvien toimintojen liikevaihto oli vuoden kolmannella neljänneksellä 2 651,9 miljoonaa euroa. Vuodentakaisella vertailujaksolla liikevaihtoa kertyi 2 803,9 miljoonaa euroa. Analyytikot odottivat liikevaihdon olevan 2 672 miljoonaan.

Raportoitu liikevaihto siis laski 5,4 prosenttia, mutta yhtiön tiedotteen mukaan se kuitenkin kasvoi vertailukelpoisesti 4,6 prosenttia. Vertailuihin vaikutti Baltiassa toimiva rakennusalan yksikkö Kesko Senukai, joka on nyt käsitelty yhteisyrityksenä.

Heinä-syyskuun oakekohtainen vertailukelpoinen tulos nousi 0,33 euroon vuodentakaisesta 0,25 eurosta.

Tammi-syyskuussa Keskon vertailukelpoinen liikevoitto nousi 402,1 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 331,9 miljoonasta eurosta.

Kesko nosti näkymiään kolmannen kerran tänä vuonna. Yhtiö arvioi vuonna 2020 jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 530-570 miljoonaa euroa. Aiemmassa arviossa liikevoiton ennustettiin asettuvan 510-570 miljoonan euron välille.

Yhtiö toteaa loppuvuoden odotuksien olevan hyvät sekä päivittäistavarakaupassa että rakentamisen ja talotekniikan kaupassa erityisesti kotitalouksien kulutuksen suuntautuessa enemmän kotimaahan.

Lähde: Kesko Q3/2020 osavuosikatsaus

Historiallinen tulos

– Kolmannen vuosineljänneksen tulos oli Keskon historian paras. Myynti kasvoi kaikilla toimialoilla, pääjohtaja Mikko Helander hehkutti yhtiön tiedotteessa.

– Liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti 4,6 % ja oli 2 651,9 milj. euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 181,8 milj. euroa, ja se kasvoi 38,2 milj. euroa, kun otetaan huomioon Kesko Senukain yhdistelytavan muutos. Liiketoiminnan rahavirta oli 286,6 milj. euroa, ja se vahvistui 95,0 milj. euroa. Lisäksi saavutimme ennakoitua nopeammin yhtiön pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet, Helander jatkaa.

Helanderin mukaan yhtiön markkinaosuus vahvistui edelleen ruokakaupassa ja Foodservice-liiketoiminnassa.

– Myynti ruokakaupoille kasvoi 11,4 prosenttia, myös K-Citymarketin käyttötavarakauppa kasvoi.

Rakentamisen ja talotekniikan kauppa teki hyvän tuloksen kaikissa maissa.

– Kuluttajamyynnissä kasvu oli edelleen erittäin vahvaa. Myös yritysasiakaskauppa kehittyi hyvin sekä rautakaupassa että Onnisella, mikä kasvatti markkinaosuuttamme.

– Orgaanisen kasvun lisäksi jatkoimme kasvustrategian toteutusta yritysostoilla, hankimme Carlsen Fritzøen rautakauppaketjun Norjassa sekä Bygg&Interiörin liiketoiminnot Ruotsissa. Jatkamme Baltian ja Valko-Venäjän liiketoiminnoissa strategista tarkastelua.

Keväällä hyytynyt autokauppa kääntyi kasvuun kesän aikana.  

– Myös huolto- ja varaosapalveluiden myynti oli hyvällä tasolla. Erityisesti uusien täyssähköautojen ja ladattavien hybridiautojen kysyntä on kasvanut edelleen.

– Juhlistamme 80 vuotta täyttävää Keskoa työn merkeissä. Kesko perustettiin poikkeuksellisissa olosuhteissa lokakuussa 1940. Keskosta ja K-ryhmästä on kasvanut Pohjois-Euroopan johtava vähittäiskaupan toimija. Kiitän asiakkaita, K-kauppiaita, koko K-ryhmän henkilöstöä, Keskon osakkeenomistajia ja kaikkia muita sidosryhmiä kuluneista vuosikymmenistä.

Lähde: Kesko Q3/2020 osavuosikatsaus

Kesko sijoittajille

Kesko Q3/2020 osavuosikatsaus (pdf)

Lisää aiheesta:

Kesko antoi positiivisen tulosvaroituksen – Kesko Senukai raportoidaan jatkossa yhteisyrityksenä

Kesko osti Bygg & Interiör -rautakaupat Ruotsissa

Kesko teki ennätystuloksen – ruoka ja rakennustarvikkeet kävivät kaupaksi koronakeväänä

Kesko vahvistaa asemiaan Norjassa ostamalla rautakauppayhtiö Carlsen Fritzøe Handelin

Koronakeväänä kodit ovat kunnostuneet - Kesko ja Tikkurila korjaavat potin

 

Lisää aiheesta "Markkinat"