Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kesko antoi positiivisen tulosvaroituksen – Kesko Senukai raportoidaan jatkossa yhteisyrityksenä

Keskon päivittäistavarakaupan myynti kasvoi elokuussa 1,7 prosenttia viime vuodesta. Rakentamisen ja talotekniikan kauppa vilkastui 1,3 prosenttia.

Kesko nostaa vuoden 2020 tulosohjeistustaan jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton osalta.

Yhtiö arvioi nyt vuonna 2020 jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 510-570 miljoonaa euroa. Aiemmin yhtiö arvioi jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 430-510 miljoonaa euroa.

Yhtiö perustelee uutta tulosohjeistusta ennakoitua paremmalla liikevaihdon kehityksellä rakentamisen ja talotekniikan kaupassa eri toimintamaissa sekä päivittäistavarakaupassa.

– Keskon myynti kasvoi vertailukelpoisesti kaikilla toimialoilla siitä huolimatta, että elokuussa oli yksi toimituspäivä vähemmän kuin edellisenä vuonna, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo yhtiön tiedotteessa.

– Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kuluttaja-asiakaskauppa on kehittynyt poikkeustilanteen aikana ennakoitua paremmin. Myös yritysasiakaskauppa sekä rautakaupoissa että Onnisella on jatkunut odotettua vahvempana. Päivittäistavarakaupassa kaikkien ketjujen vähittäismyynti on kehittynyt ennakoitua paremmin ja kompensoinut foodservice-liiketoiminnan myynnin laskun, Kesko tiedottaa.

– Foodservice-liiketoiminnan lisäksi liikevaihto on laskenut selvästi myös autokaupassa. Toteutettujen sopeutustoimien ansiosta yhtiö on onnistunut hallitsemaan tilannetta ja kustannuksia eri liiketoiminnoissa haastavassa poikkeustilanteessa.

Kesko kertoo koronatilanteen pysyneen toistaiseksi vakaana yhtiön toimintamaissa.

– Huoli covid-19-epidemian laajentumisesta ja yleisen talouskehityksen heikentymisestä on kuitenkin edelleen suuri. Epidemian pahentuminen vaikuttaisi negatiivisesti Keskon liiketoimintoihin ja muuan muassa joulumyyntiin. Tästä johtuen vuoden 2020 tulosohjeistuksen vertailukelpoisen liikevoiton vaihteluväli on edelleen leveä.

Kesko ilmoitti, että nyt annetussa liikevoitto-ohjeistuksessa Kesko Senukai on huomioitu heinäkuusta 2020 alkaen yhteisyrityksenä. Kesko on aiemmin raportoinut Kesko Senukain tytäryrityksenä. Yhtiön mukaan luokittelumuutoksen vaikutus liikevoitto-ohjeistukseen on noin -20 miljoonaa euroa. 

 

Kesko Senukain strateginen tarkastelu jatkuu 

Kesko kertoi eilen raportoivansa heinäkuun alusta alkaen rakentamisen ja talotekniikan kaupan segmenttiin kuuluvan Baltian maissa ja Valko-Venäjällä toimivan Kesko Senukai -konsernin yhteisyrityksenä. 

Huhtikuussa Kesko kertoi selvittävänsä edellytyksiä Kesko Senukain tytäryritysyhdistelyyn yhtiön konsernitilinpäätöksessä Kesko Senukain johtamiseen ja määräysvallan käyttöön liittyvistä merkittävistä erimielisyyksistä johtuen.

"Kesko on yhdistelyn edellytyksiä uudelleenarvioituaan katsonut, ettei sillä enää ole IFRS-10 standardin tarkoittamaa määräysvaltaa Kesko Senukaissa. Kesko on tästä syystä päättänyt luokitella Kesko Senukain jatkossa yhteisyritykseksi"

"Luokittelumuutoksella ei ole vaikutusta Keskon konsernitilinpäätöksessä esitettävään vertailukelpoiseen emoyhtiön omistajille kuuluvaan tilikauden tulokseen tai vertailukelpoiseen osakekohtaiseen tulokseen eikä  osingonjakoon."

"Luokittelumuutoksella ei ole myöskään olennaista vaikutusta konsernin vertailukelpoiseen liikevoittoon tai emoyhtiön omistajille kuuluvaan omaan pääomaan."

Kesko kertoo jatkavansa strategista tarkastelua Baltian ja Valko-Venäjän liiketoiminnoista.

Kesko Senukai -konsernin liikevaihto oli vuonna 2019 860 miljoonaa euroa ja tammi-kesäkuussa 2020 427 miljoonaa euroa. Kesko Senukai -konsernin vertailukelpoinen liikevoitto oli vuonna 2019 34,7 miljoonaa euroa ja tammi-kesäkuussa 2020 17,6 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta:

Kesko osti Bygg & Interiör -rautakaupat Ruotsissa

Kesko teki ennätystuloksen – ruoka ja rakennustarvikkeet kävivät kaupaksi koronakeväänä

Kesko vahvistaa asemiaan Norjassa ostamalla rautakauppayhtiö Carlsen Fritzøe Handelin

Koronakeväänä kodit ovat kunnostuneet - Kesko ja Tikkurila korjaavat potin

Lisää aiheesta "Markkinat"