Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Järvien ja meren rannoilla sijaitsevien mökkien hintahaarukka eri puolella Suomea on 150–350 000 euroa.

Kesämökit menevät nyt kuin kuumille kiville

Kesämökkejä menisi nyt kaupaksi enemmän kuin niitä saadaan myyntiin. Mökkilainoja on haettu yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Kesämökkikaupassa kysyntä ylittää nyt tarjonnan. Mökkisesonki alkoi lauhan talven ansiosta poikkeuksellisen aikaisin, ja  kauppa on käynyt vilkkaasti.

– Mökkilainoja on haettu selvästi viime vuotta enemmän, ja kesämökkeihin haettavat lainamäärät ovat viime kevättä suurempia, OP kertoo.

Osuuspankeista haettiin lainoja vapaa-ajan asunnon ostamiseen tai rakentamiseen huhtikuussa yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Myös haettavien lainojen suuruus on noussut. Kun viime vuoden huhtikuussa vapaa-ajan asuntoon haettiin keskimäärin 70 000 euron suuruista lainaa, tänä vuonna lainaa haettiin keskimäärin 90 000 euroa. Vapaa-ajan asuntoon haettavan lainan määrä on kasvanut erityisesti huhtikuussa.

– Kevät on mökkikaupan sesonkiaikaa. Vielä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä laittaa mökkiä myyntiin. Kun Uudenmaan matkustusrajoitukset poistuivat, sai mökkikauppa ikään kuin uuden lähdön. Tänä vuonna kausi alkoi tavallista aikaisemmin, ja vaikka korona aiheutti myyntiin väliaikaisen hidasteen, sesongin toinen vaihe on juuri nyt kovassa vauhdissa, , OP:n asumisen palveluista ja asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

Kauppa käy hyvin kaiken hintaisista kohteista

– Mökin myyntiä harkitsevien kannattaa huomata, että tänä vuonna moni viettää kesälomansa kotimaassa. Markkinoilla kärsitään nyt tarjonnan puutteesta, eli kesämökkien kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan. Myös kuivan maan mökit kiinnostavat nyt ostajia, Christie sanoo.

Järvien ja meren rannoilla sijaitsevien mökkien hintahaarukka eri puolella Suomea on 150–350 000 euroa.

Korkein keskihinta mökeillä on Uudellamaalla, jossa mökki maksoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä reilut 145 000 euroa. Varsinais-Suomessa mökin keskihinta nousee 137 000 euroon. Pirkanmaalla mökin sai edullisemmin, keskimäärin noin 86 000 eurolla. Etelä-Savossa mökkien hinta on noussut viime vuodesta peräti 40 prosenttia ja oli tammi-maaliskuussa keskimäärin 106 000 euroa.

– Moni ostaja hakee nyt mökkiä myös siksi, että ajattelee tulevaisuudessa tekevänsä etätöitä mökiltä. Tyypillinen ostaja on keskellä työuraansa eli 40-44-vuotias. Samalla näyttää yllättäen kasvavan myös nuorten ostajien eli 25-29-vuotiaiden ostajien osuus. Juuri nyt näyttää siltä, että mökkeily on alkanut taas kiinnostaa nuoriakin.

 

Lisää aiheesta "Markkinat"