Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Teollisuusyritysten luottamusindikaattorin saldoluku oli -24 eli pisteen enemmän kuin toukokuussa.

Kesäkuussa yritysten luottamus koheni hitusen – vain vähittäiskauppa pärjää EU-vertailussa

EK julkaisi tuoreet luottamusluvut. "Nyt ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa”,  johtava ekonomisti Sami Pakarinen toteaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen luottamusindikaattorin mukaan teollisuusyritysten luottamus nousi aavistuksen kesäkuussa. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -24 eli pisteen enemmän kuin toukokuussa, mutta selvästi pitkän aikavälin keskiarvon +1 alapuolella.

Palvelualan luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -40, mikä on kuusi pistettä parempi lukema kuin toukokuussa. Alan pitkän aikavälin keskiarvo on 13.

Rakennusalan luottamusindikaattorin laski toukokuusta kaksi pistettä jääden -27 pisteeseen. Alan pitkän aikavälin keskiarvo on -6.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori jatkoi nousuaan kesäkuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli -11, kun edellisen kuun tarkentunut saldoluku oli -14. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Elinkeinoelämän luottamusindikaattori, kesäkuu 2020. Lähde: EK

Talouden alavire jatkuu

– Vaikka itse epidemia on Suomessa laantunut, talouden alavire jatkuu. Vientiteollisuudessa pahin on vasta edessäpäin, jossa erityisen huolestuttavaa on uusien tilausten vähentyminen. Myös rakentamisessa tilausten määrät tulevat alaspäin. Nyt ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Pakarinen lisää, että nyt on hyvä pitää mielessä kolme asiaa.

– Ensiksi, vaikka isku talouteen on ollut nopea, viiveiden vaikutusta talouteen ei kannata unohtaa. Toiseksi, globaalin talouden näin nopea yhtäaikainen pysäys on ennen kokematon ja siitä palautuminen ei välttämättä tapahdu yhtä samanaikaisesti.

– Ja kolmanneksi, kriisin alussa vaikutus on osunut ennen kaikkea palvelualan yrityksiin ja pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Näistä tilastotiedot kertyvät hitaasti ja teollisuudessa ongelmat ovat vasta kärjistymässä. Tiedot tarkentunevat siis lähitulevaisuudessa vielä todennäköisemmin huonompaan ennen kuin ne kääntyvät kohti parempaa, Pakarinen analysoi.

Vain vähittäiskauppa pärjää EU-vertailussa

Teollisuuden ja takennusalan luottamus jää kansainvälisessä vertailussa sijalle 18. Palvelualojen luottamus löytyy sijalta 17.  Kaikki nämä lukemat ovat alle EU:n keskiarvon.

Maitten välisessä vertailussa vain suomalaisen vähittäiskaupan odotukset nousivat yli keskiarvon ja Suomi oli toisella sijalla Tshekin jälkeen.

Elinikeinoelämän luottamusindikaattori, kesäkuu 2020. Lähde: EK

 

Lisää aiheesta "Markkinat"