Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan välikappaleeksi joutunut teknologiayhtiö Huawei on ollut yllättynyt amerikkalaisviranomaisten päättäväisyydestä sen "murtamiseksi". Toimitusjohtaja Ren Zhengfei arvioi sanktioiden leikkaavan Huawein liikevaihdosta 30 miljardia dollaria tänä vuonna. Kuvakaappaus Reuters TV.

Kauppasota käy Huaweille kalliiksi - liikevaihdosta putoaa "nokiallinen"

Kiinalainen teknologiavalmistaja laski arviotaan kuluvan vuoden liikevaihdosta kymmenillä miljardeilla.

Yhdysvaltain Huaweihin kohdistamat toiminnan rajoitteet ja kiellot osuvat kiinalaisyhtiöön aiemmin arvioitua kovemmin. Yhtiön perustajan Ren Zhengfein mukaan amerikkalaisviranomaisten päättäväisyys Huawein ”murtamiseksi” on ollut ”yllättävän suurta ja laajalle ulottuvaa”.

Renin mukaan amerikkalaisviranomaisten toimet, kuten komponenttivalmistajille asetettu kielto myydä esimerkiksi matkapuhelinten osia tai teknologiaa Huaweille ilman Yhdysvaltain hallinnolta saatua erikoislupaa, leikkaavat yhtiön liikevaihdosta tänä vuonna 30 miljardia dollaria.

– Emme saa komponenttitoimituksia, emme pysty osallistumaan kansainvälisten järjestöjen toimintaan, emme pysty tekemään yhteistyötä useiden yliopistojen kanssa, emmekä voi käyttää mitään amerikkalaisvalmisteisia osia tai edes yhdistää laitteitamme verkkoihin, jotka käyttävät niitä, Shenzhenin pääkonttorilla alkuviikolla toimittajia tavannut Ren kommentoi tilannetta.

Hän ennakoi Huawein liiketoiminnan kuitenkin palautuvan entiselleen vuonna 2021. Yhtiö aikoo myös pitää tutkimus- ja tuotekehityspanoksensa ennallaan tulojen laskusta huolimatta eikä henkilöstöäkään aiota vähentää merkittävässä määrin.

Viime vuonna Huawein liikevaihto oli 104 miljardia dollaria ja sadan miljardin myynnin rajapyykki rikkoutui ensimmäistä kertaa. Tälle vuodelle yhtiö oli ennakoinut liikevaihtonsa kasvavan edelleen 125-130 miljardiin dollariin.

– Huawei arvioi nyt liikevaihdon laskevan noin 100 miljardiin dollariin tänä ja ensi vuonna, mikä on lähes 30 prosenttia aiempaa ennustetta vähemmän. Käytännössä Huawein liikevaihtoarviosta katoaa siis myyntiä yhden Nokian verran, Inderesin analyytikko Mikael Rautanen toteaa katsauksessaan.

Kännykkätoimituksissa romahdus

Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita muun muassa vakoilusta laitteidensa avulla ja tietojen keruusta Kiinan hyväksi. Yhtiö on kiistänyt syytökset. Keväällä kärjistynyt Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota kuitenkin asetti maailman toiseksi suurimman matkapuhelinvalmistajan ja suurimman verkkolaitevalmistajan valtioiden välisen nokittelun keskiöön.

Renin mukaan kiinalaisyhtiön kansainväliset matkapuhelintoimitukset ovat pudonneet 40 prosenttia. Huawein tiedottaja tarkensi myöhemmin uutistoimisto Reutersille, että toimitusjohtaja puhui edellisen kuukauden toimituksista.

Kuitenkin uutistoimisto Bloomberg kertoi viikonloppuna Huawein varautuvan siihen, että sen kansainväliset matkapuhelintoimitukset laskevat 40-60 prosenttia.

Shenzhenissä mediatilaisuuteen Renin kanssa osallistunut yhdysvaltalaisen MIT:n Media Labin perustaja Nicholas Negroponte kutsui Yhdysvaltain hallinnon Huaweihin kohdistamia toimia virheeksi.

– Presidentti on jo todennut julkisuudessa, että hän harkitsee uudelleen Huaweihin kohdistettuja toimia, mikäli Yhdysvallat ja Kiina saavat uuden kauppasopimuksen solmittua. Siten on selvää, ettei tässä ole kyse kansallisen turvallisuuden varmistamisesta, vaan jostain ihan muusta, Negroponte totesi.

Lisää aiheesta "Markkinat"