Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yhdysvaltain teollisuustuotanto jatkoi toukokuussa vastoin odotuksia laskussa. Teollisuudessa pohditaan entistä enemmän kauppasodan vaikutuksia.

Kauppasota alkaa näkyä – amerikkalaisteollisuuden tuotanto heikoimmillaan 2,5 vuoteen

Yhdysvalloissa teollisuuden moottorit ovat alkaneet yskiä toukokuussa. Tuotanto oli painunut odotettua voimakkaammin ja alimmilleen sitten lokakuun 2016.

Tarkkaan seurattu teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksi laski toukokuussa lukemaan 52,1 huhtikuun 52,8:sta. Uutistoimisto Reutersin keräämässä konsensusennusteessa ekonomistit olivat odottaneet indeksin kohenevan 53:een.

Toukokuun luku oli indeksin matalin 2,5 vuoteen. Yli 50 pisteen lukema kuitenkin kertoo tuotannon olevan kasvussa.

Tuotannon kasvun hidastumisen taustalla vastaajat näkivät etenkin kauppasodan Kiinan kanssa sekä autokaupan hiipumisen. Alaindekseistä eniten sukelsivat alihankkijoiden toimitukset (-2 pistettä 52:een) sekä varastot, joiden indeksi vajosi 50,9:ään. Tilauskirjat olivat kutistuneet ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2017, vaikka uusien tilausten määrä oli hieman kohentunut huhtikuusta.

Toisaalta hinnoittelu oli yrityksiltä onnistunut, sillä sen alaindeksi ponnisti huhtikuun 50,0:sta 53,2:een. Myös työllisyyden alaindeksi nousi.

-Vastauksista kuului huoli kauppasodan kärjistymisestä, mutta kaikkiaan amerikkalaiset yritykset olivat pääasiassa positiivisia, ISM:n puheenjohtaja Timothy Fiore kommentoi tuloksia.

-Jos jokin talouden osa-alue on kauppasodan keskiössä, se on teollisuustuotanto ja tullimaksujen korotusten haittavaikutukset näkyvät tästedes tilastoista selvemmin, Bleakley Advisory Groupin sijoitusjohtaja Peter Boockvar huomautti pikakatsauksessaan.

Osakemarkkinoilla tilasto sai valjun vastaanoton ja Wall Streetin keskeiset indeksit ovat sahanneet nollaviivan tuntumassa kaupankäynnin alkuvaiheessa.

Lisää aiheesta "Markkinat"