Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kauppakeskusten myynti kasvoi edelleen - yllätykseksi eniten suurten kaupunkien ulkopuolella

Kasvuvauhti hiipui hieman alkuvuoteen verrattuna.

Suomalaisten kauppakeskusten vertailukelpoinenkokonaismyynti nousi huhti-kesäkuussa 1,5 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon, kertoo Kauppakeskusyhdistyksen tiedote.  Kasvuvauhti kuitenkin hidastui vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna.

Huhtikuussa kokonaismyynti laski viime vuoteen verrattuna ja toukokuussa myynti oli selkeästi edellistä vuotta vilkkaampaa.

Edellisestä tarkastelujaksosta poiketen myynnin kasvu oli toisella neljänneksellä voimakkainta suurten kaupunkien ulkopuolisissa kauppakeskuksissa. Pääkaupunkiseudulla myynnin kasvu oli 1,2 prosenttia.

Myös kävijämäärät kääntyivät nousuun. Vuoden toisella neljänneksellä kävijöitä oli 0,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. 12 kuukauden liukuvalla tarkastelujaksolla kokonaismyynti kasvoi 0,7 prosenttia ja kävijämäärän muutos jäi nollaan.

Muodin ja vapaa-ajan tuotteiden myynnin alamäki jatkui

Päivittäistavarakaupan ja tavaratalojen myynnin kasvuvauhti hidastui edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, ja oli nyt 0,8 prosenttia.

Muodin kokonaismyynti jäi nyt 3,3 prosenttia matalammaksi kuin edellisen vuoden toisella neljänneksellä, ja vapaa-ajan tuotteissa lasku oli hieman tätäkin suurempaa.

Kokonaismyyntiään kasvattivat kauneuden ja terveyden tuotteet sekä kahvila- ja ravintolapalvelut. Viihde- ja vapaa-ajanpalvelujen kaksinumeroinen kasvuvauhti jatkui edelleen. Toimialan osuus kauppakeskusten kokonaismyynnistä on kuitenkin vain parin prosentin tuntumassa.

Indeksien kattamassa koko kauppakeskuskannassa, jossa myös uudet kauppakeskukset ja merkittävät laajennukset on otettu huomioon, kokonaismyynti kasvoi 3,6 ja kävijämäärä 4,1 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä.

Tulokset perustuvat Suomen Kauppakeskusyhdistyksen myynti- ja kävijäindeksiin, johon tiedot on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy. Myynti- ja kävijätietoja on seurattu vuodesta 2011 lähtien. Uusimmassa päivityksessä on mukana 38 kauppakeskusta.

* vertailukelpoisesta, ns. like-for-like -indeksistä on poistettu uudet keskukset sekä merkittävät laajennukset ja remontit.

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"