Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Joko sinun salkustasi löytyvät näiden yhtiöiden osakkeet? Handelsbankenin kuusi pohjoismaista tärppiä vastuullisuudesta kiinnostuneelle sijoittajalle

Ruotsalaispankki Handelsbanken listasi vastikään suosikkejaan pohjoismaisista listayhtiöistä, jotka ovat sen analyysin mukaan erityisen mielenkiintoisia vastuullisuuden kannalta.

Pohjoismaiset poiminnat esiteltiin Handelsbankenin Vastuullisuus valokeilassa – sarjassa.

- Analysoimme yhtiöitä, jotka ovat hyvissä asemissa hyötyäkseen kasvavasta ympäristötietoisuudesta ja erityisesti ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, Handelsbankenin analyytikot toteavat.

Pankki nostaa tarkemmin esille kuusi yhtiötä. Osa niistä on ainakin nimeltään tuttuja myös suomalaisille.

AAK: Ruotsalais-tanskalainen AAK valmistaa kasviöljyjä ja rasvoja muun muassa ruoka- ja lääketeollisuudelle.

- Olemme huomanneet, että sijoittajat saattavat kyseenalaistaa AAK:n vastuullisuuden, sillä yli puolet sen liikevaihdosta tulee palmuöljystä. Väitämme kuitenkin, että tämä on yksi syy osakkeen houkuttelevuudelle. Vastuullisesti tuotettuna palmuöljyn ylivoimainen tehokkuus tekee siitä osan ratkaisua globaalissa ilmastokriisissä. Myös WWF on myöntänyt tämän, mikä voi rohkaista sijoittajia, Handelsbanken arvioi.

Gränges: Alumiinituottaja Gränges hyötyy siitä, että monien sektorien sähköistyessä kysyntä akuille kasvaa, mikä puolestaan lisää akkujen raaka-aineiden, kuten alumiinin kysyntää.

- Tässä valossa pidämme Grängesistä, koska sen tuottama alumiini on erityisen sopivaa akkuihin, pankki arvioi.

Husqvarna: Myös suomalaisille kuluttajille tuttu Husqvarna on yksi harvoista vähittäiskaupan yhtiöistä, joka hyötyy jo tänä päivänä panostuksestaan vastuullisuuteen. Yhtiö laajentaa jatkuvasti elektronisten ja akkukäyttöisten koneiden tarjontaansa, mikä lisää sen kiinnostavuutta.

- Husqvarna on mielestämme integroinut vastuullisuuden onnistuneesti ydinliiketoimintaansa, ja keskittyy samaan aikaan kysytyimpiin tuotteisiinsa. Tämä kombinaatio tarjoaa parempaa tuottavuutta pienemmillä päästöillä.

NIBE Industrier: Pohjoismaiden suurin lämmitysjärjestelmien tuottaja NIBE hyötyy siitä, että yhä useammissa maissa pyritään löytämään puhtaampia vaihtoehtoja lämmitykseen ja jäähdytykseen. NIBE:llä on suuri mahdollisuus korvata vahvaa fossiilipohjaista teknologiaa ympäristöä säästävämmillä ratkaisuilla.

- Yhtiöllä on vahva asema asuinrakennusten lämpöpumppumarkkinoilla, mutta se on vallannut alaa myös liikekiinteistöissä uusiutuvaan energiaan perustuvilla ratkaisuillaan.

Sweco: Alansa johtava insinööri- ja arkkitehtuurikonsulttiyhtiö Sweco hyötyy monien alojen kasvavasta fokuksesta vastuullisuuteen.

- Infrastruktuuri-investointien tarve on massiivinen, ja jos ilmastotavoitteisiin aiotaan yltää, kaikki pitää rakentaa kestävälle pohjalle. Tämän pitäisi tukea Swecon palvelujen kysyntää.

Tomra: Liiketoiminta-alueillaan (Collection Solutions ja Sorting Solutions) Tomra on hyvissä asemissa pitkän aikavälin kierrätys- ja ruokalajittelubuumin kasvussa.

- Yhtiö on mielestämme ”sweet spotissa”, kun Kiina lopetti lajittelemattoman jätteen tuonnin Euroopasta ja Yhdysvalloista keskittyessään omaan jätehuoltoonsa, Handelsbanken toteaa.

 

Handelsbankenin osaketutkimus ja suositukset

Lisää aiheesta "Markkinat"