Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Jättipankilta varoitus USA:n velasta: Törmäys uhkaa

Yhdysvaltain mittava velkakuorma uhkaa jälleen aiheuttaa ongelmia. Yhdessä tiukkojen inflaatiotoimien kanssa se on huono yhdistelmä.

Velka on Yhdysvalloissa jatkuva kiistanaihe. Edellisen kerran se aiheutti suurta huomiota alkuvuodesta, jolloin velkakattoa päädyttiin nostamaan kompromissiratkaisulla. Ilman nostoa liittovaltio olisi todennäköisesti ajautunut maksukyvyttömäksi. 

Nyt velka uhkaa aiheuttaa jälleen ongelmia.

Goldman Sachs -pankki varoittaa Business Insiderin mukaan, että suuri velkakuorma ja keskuspankkien inflaation hillitsemiseksi tehdyt koronnostot ovat keskenään törmäyskurssilla.

− Viime kädessä tämä on vaarassa aiheuttaa inflaatiotavoitteen ja korkeiden velkakuormien välillä hitaan yhteentörmäyksen, jossa löysä talouspolitiikka vääristää inflaation riskiä ja siten korkotasoa ylöspäin, kunnes talouspoliittinen korjaus pysäyttää prosessin, pankin analyytikot George Cole ja Sara Grut varoittavat.

Heidän mukaansa törmäys tapahtuu todennäköisimmin ja ensimmäisenä niissä maissa, joissa inflaatio on korkea ja halu kiristää talouspolitiikkaa vähäinen. Samaan aikaan sijoittajien kiinnostus valtion velkakirjoihin todennäköisesti vähenee.

− Yhdysvallat ja Britannia ovat todennäköisimmät ehdokkaat korkotason riskipreemion uudelleenarvioinnille, Goldman Sachsin analyytikot arvioivat.

Yhdysvallat on kuluttanut rahaa enemmän kuin saanut vuodesta 2001 asti. Alijäämä on katettu velalla, ja velkataakka on kasvanut jo lähes 33 biljoonaan dollariin (lähes 31 biljoonaa euroa). Velka kasvoi eniten koronapandemian aikaan, jolloin moni pitikin sitä oikeana ratkaisuna. Nyt tilanne on toinen.

− Velkaa voi käyttää hyviin tarkoituksiin tai huonoihin tarkoituksiin, ajatushautomo Brookings Institutionin ekonomisti ja vanhempi tutkija William Gale kiteyttää CNBC:lle.

Myös Michael Peterson, Yhdysvaltain talouden ongelmia tutkivan Peter G. Peterson Foundationin puheenjohtaja, on huolissaan. 

− Kyse on siitä, mihin velkaa käytetään ja kuinka paljon. Tällä hetkellä sitä käytetään valitettavasti sekä huonoina että hyvinä päivinä, hän sanoo.
 

Lisää aiheesta "Markkinat"